Türkiye’de akaryakıt alımındaki usulsüzlüklerin önüne geçilmesi için çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Bu kapsamda 1 Ocak’tan itibaren Zorunlu Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi dönemi başlayacak. Bu uygulamayla birlikte, 31 Aralık 2024‘e kadar tüm şirket araçlarına Taşıt Tanıma Birimi (TTB), kısacası çip taktırma zorunluluğu geldi. Peki, süreç tam olarak nasıl işleyecek?
Araçlara zorunlu çip uygulaması için son bir ay
Bilindiği gibi, akaryakıt alımında farklı plakalara fiş kesilmesi gibi birçok usülsüzlük söz konusu. Zorunlu Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi döneminin başlamasıyla birlikte bu gibi durumların önüne geçilecek. Şirket araçlarına zorunlu olarak takılacak çiplerle birlikte sisteme elle plaka girme işi tamamen bitecek. Yani, bundan böyle plakalar sisteme otomatik olarak düşecek.
Bunu biraz daha açacak olursak, yakıt satın alma sırasında araçlardaki çiplerle yakıt pompalarındaki taşıt tanıma okuyucuları birbirini tanıyacak. Bu sayede ne kadarlık yakıt alındığının yanı sıra plaka bilgisi gibi detaylar sisteme otomatik olarak yansıyacak. Araçlara takılacak bu zorunlu çipin, yani Taşıt Tanıma Birimi‘nin vergilerle birlikte 2 bin TL’yi geçtiği söyleniyor.
Vergisiz otomobil alacaklar dikkat: Üst limit değişti!
Engelliler için araç satın alım limitiyle ilgili akıllarda birçok soru işareti olsa da, son gelişmelerle bu durum büyük ölçüde değişti.Konuyla ilgili bu yılın başlarında yapılan açıklama şu şekildeydi;
”Akaryakıt piyasasında rekabet eşitliğinin sağlanması ve kayıt dışı ekonomi ile etkin bir şekilde mücadele edilmesi amacıyla Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 5 Ekim 2023 tarih ve 32330 Sayılı Resmî Gazetede Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği yayımlanmış olup, UTTS’yi kurma ve işletme görevi Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğümüze verilmiştir.
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dâhil olan ve işte kullanılan taşıtların kullanılması sırasında akaryakıt istasyonlarında yapılan satışlarda, taşıt plaka bilgisinin elle girişine olanak vermeksizin, yeni nesil akaryakıt pompa ödeme kaydedici cihazlarına (YN Pompa ÖKC) otomatik olarak gönderilmesini sağlayacaktır.”
Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşmayı unutmayın!
ASIL YAPANCI PLAKALI OTOMOBİLLERDEN NİYE ALINMIYOR HARAÇ. NİYE HEP TÜRK HALKININ SIRTINA SEMER VURULUYOR. YURT DIŞINDAN TÜRKİYEYE GELEN MİLYONLARCA YABANCI PLAKALI OTOMOBİLDEN MTV NİYE ALINMIYOR. TÜRKİYEDE 6 AYDAN UZUN KALAN TÜM YABANCI PLAKALI ARAÇLARDAN MTV ALINMASI GEREKİR
Yabancı ülkelerden gelenler vergi ödüyor
Ocak zammından önce peşin olarak Halk dan toplayıp tekrar halk’a verecekler 😒😠
Tam bir uful zekalı uygulaması. Çipi söküp başka araca çok kolaylıkla takabilirsiniz bunun önüne nasıl geçilecek? Çipli şirket aracı pompaya yanaşıp dolum başlar başlamaz durdurup arkada bekleyen aracın deposu doldurulabilir. Depo boşaldıktan sonra yakıt istasyonuna giden aracın çipi bozuk çıkarsa ne olacak? Vatandaşın vergileri ile maaş alan binlerce Maliye çalışanı denetimi beceremediği için maliyeti 2 3 dolar olan çipi 60 dolara halka satılması ayrı bir soru işareti.
Tamamen saçma sapan bir iş bu arac sahiplerinin çekti ne bu hükümetten ya MTV ya sigorta ya akaryakıt zammı şimdide çip şirket arac ları tamamda şahısların araçların ne alaka zaten zar zor yakıt alıyoruz bide çip cıktı parası olan var olmayan var