SEO ve SEM genellikle aynı cümle içerisinde kullanılıyor olmasına rağmen yöntemleri ve uygulaması birbirinden oldukça farklıdır. Arama Motoru Pazarlaması denildiğinde akla ilk gelen Google Adwords ve Yandex Direct olmakta. SEM ile SEO’nun en büyük farkı karşılığını alma sürenizdir.
SEM (Search Engine Marketing) ile verdiğiniz reklamın karşılığını hemen alırken SEO’da oldukça uzun bir süre geçmesi gerekmektedir. Bu nedenle genellikle e-ticaret siteleri SEM’e ağırlık verirler. Gerçekten de SEM’in sitenize sağladığı dönüş oldukça etkilidir. Reklama ne kadar harcama yaptıysanız hep daha fazlasını kazanırsınız.
Bütçenizi amatörler kontrol etmemeli
Google Adwords ya da Yandex Direct’e ayırmış olduğunuz bütçenizi deneyimli ellere teslim etmeniz daima yararınızadır. Genellikle reklamlar CPC (Cost Per Click) tarzında verildiğinden eğer reklam metniniz çok sıkıntılı değilse dönüş sağlarsınız ancak 1 verip 2 almakla 1 verip 10 almak arasında çok fark var. Google Adwords’ün Türkiye’de sertifikalı ajanslarıyla ya da sertifikalı uzmanlarıyla çalışmayı daima tercih etmelisiniz. Google Partners sistemine kayıtlı olan ajanslar Google Partners’in web sitesinde listelenirler.
SEM için fazladan komisyon ödemeyin
Belirli bir kuralı olmamasına rağmen bir çok ajans ve freelance çalışan profesyonel reklam yönetiminde %10 komisyon alırlar. Bu oranın üstünde ya da altında komisyon isteyen ajanslarla çalışmadan önce iki kez düşünün. Eğer altında bir komisyon isteniyorsa deneyimlerimiz gösteriyor ki daha sektöre yeni girmiş ajanslarla/uzmanlarla çalışıyorsunuz demektir.
Raporlarınızı mutlaka isteyin
SEO ve SEM’de gerçekleştirilen çalışmalar tamamen ölçülebilir çalışmalardır. Bu ölçümlerin hepsini çalıştığınız ajanstan mutlaka isteyin. “Kim hangi reklama tıklayıp web siteme gelmiş?” sorusunun cevabı ve bu şekilde biriktireceğiniz data mutlaka işinize yarayacaktır. Eğer anahtar kelimeleri siz seçmişseniz, anahtar kelimelerinizin kullanılıp kullanılmadığını denetlemeli, eğer kelimeleri ajans seçtiyse ne tür kelimeleri seçtiğini ve bu kelimelerin gerçekten aranıp aranmadığını denetlemelisiniz.
Raporların doğrulunu teyit edin
SEM yönetimi yapan ajanslar genellikle Adwords’ten aldıkları verileri direk olarak değil de farklı yapılarda raporlarlar. Bu yapılara dönüşüm esnasında da kendilerini çok daha başarılı göstermek için bir çok oyuna başvurabilirler. Mutlaka Google Adwords ve Google Analytics hesaplarınızın şifresini isteyip raporlardaki her kalemi tek tek kontrol etmelisiniz. Özellikle gösterdiğiniz reklamlara kaç kişinin tıkladığı kadar kimlerinde tıkladığı önemlidir.
Sosyal medya ajanslarının sunduğu hizmetleri incelediğimiz serimizin gelecek bölümünde Seeding Yönetimini inceleyeceğiz.
Bir önceki yazımızı okumak için tıklayınız.
:: SEM’e ağırlık veriyor musunuz?
Yazan: Haydar Özkömürcü