Reklam

Arch Linux Çatalı: Chakra Linux

3
Reklam

Arch Linux, “sürekli güncel” (rolling release) paket modeli üzerine kurulu, i686/x86-64 mimasiri için optimize edilmiş bir topluluk dağıtımı. Şıklığa ve güncelliğe önem veren Arch Linux’u kullabilmek için belirli bir Linux bilgisine sahip olmak gerek. Arch Linux denemek isteyen yeni Linux kullanıcılarının sıkıntıları kurulum işlemiyle birlikte başlıyor.

Chakra Linux, Arch Linux’un gücünü kullanmak isteyen, fakat bunu bir türlü başaramamış kullanıcılar için oldukça ideal bir dağıtım. Arch Linux’un çatalı olan Chakra Linux, özellikle kullanıcı dostu yapısıyla dikkat çekiyor. Chakra Linux, grafiksel bir kurulum yöneticisi sunuyor.

Reklam

 

{pagebreak::iki}

Yarı Güncel Paket Modeli

Dağıtımın bir diğer özelliği de donanımları otomatik olarak bulup, konfigüre edebilmesi. Chakra Linux’u Arch Linux’dan ayıran bir diğer özellik de half-rolling release yani sürekli yarı güncel paket modelini kullanıyor olması. Bu da uygulamaların kararlı ve en güncel sürümlerinin kurulması anlamına geliyor.

Hızlı, basit ve kararlı bir Linux dağıtımı kullanmak isteyenler, pacman paket yöneticisinin nimetlerinden faydalanmak isteyen Linux kullanıcıları Chakra Linux’u deneyebilirler.

İndir: Chakra Linux 2011.04-r2 (Aida) i686
İndir: Chakra Linux 2011.04-r2 (Aida) x_86-64 

:: Chakra Linux’u başarılı buldunuz mu?

 

3 Yorum

  1. Fena değil ama Türkçe dil seçeneğini seçip kurmama rağmen yerelleştirmeyi elle yapmak ve paketi indirip kurmak durumunda kaldım.
    Birazcık sorunları var. AppSet programı ile sistemi güncelleyemedim. Hata verdi, mecburen Konsole ile güncellemeleri aldım. KDE 4.7 kuruldu şimdilik bir sorun yok, denemenizi tavsiye ederim.

  2. Kullanacak arkadaşlara başından söyleyim. Kurulumu daha basit (görsel kurulum arayüzü olmayan Arch’a göre gayet normal). İkincisi ise bir Arch değil malesef. Tamam Arch tabanlı bir dağıtım yapmışlar, güzel olmuş ama ben denediğimde depolarda ve paket yöneticisi ile sorun yaşamıştım. Ayrıca Arch’ın en büyük özelliği hatta sloganı olan sadeliği yok etmişler. Kurulumdan sonra da Ubuntu gibi arkana yaslan kullan değildi. Biraz uğraştırıyor.
    Arch sevdası olan kişilere kesinlikle Arch kurmalarını tavsiye ederim. Benim kurmamı sağlayan ve gerçek anlamda açıklayıcı olan anlatım ubuntu türkiye forumunda vardı.

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version