ARM tabanlı işlemcileri daha çok tabletlerde ve akıllı telefonlarda görüyoruz. Çok nadiren dizüstü ve masaüstü bilgisayarlarda gördüğümüz bu işlemciler, Apple sayesinde artık daha fazla karşımıza çıkabilir. Söylentilere göre ilk iPad’den beri ARM tabanlı işlemciler üzerinde çalışmalarını sürdüren Apple, artık bu işlemcilerin üst sınıf Mac bilgisayarlarda da kullanılması gerektiğini düşünüyor.
Sızdırılan rapora göre yeni Mac OS X sürümü ARM tabanlı işlemcileri destekleyecek ve ona göre ARM tabanlı yeni Mac bilgisayar ailesi tanıtılacak. Maclerin tasarımını ve kullanım şeklini de değiştireceği düşünülen ARM tabanlı işlemciler, Apple tarafından tasarlanan A7 gibi özel işlemcilerin gelişmiş versiyonları olacak.
Rapora göre ARM tabanlı işlemcilerin bir süreliğine Macbook Air, iMac ve Mac Mini modellerinde kullanılacağı, şirketin Pro modelleri olan Mac Pro ve Macbook Pro‘nun bir süre daha İntel işlemciler ile yollarına devam edeceği söyleniyor. Apple eğer böyle bir karar alırsa bunun bazı olumlu ve olumsuz yanları olacaktır. Şirketin böyle bir karar almasının ardından yaşanacak olumlu olumsuz gelişmeleri sonraki sayfalarda detaylı olarak inceleyelim.
{pagebreak:::: 2}Olumlu yanları
Şirketin ARM tabanlı işlemcilerinin rakiplerinin çok ötesinde olduğunu kabul etmeliyiz. Çift çekirdekli, düşük saat hızında çalışan A7 işlemci çok rahat bir şekilde 4 çekirdekli, 2,5 GHz saat hızında çalışan Snapdragon 801 işlemciye kafa tutabiliyor. Bu gibi durumlar göz önüne alındığından Apple‘ın kendi geliştireceği işlemcinin gerçekten güçlü olacağını ön görmek mümkün.
Sadece güç değil, mevcut İntel işlemciler de bu gücü rahatlıkla sağlıyor ancak işlemcinin küçülmesini sağlayacak olan bu değişim, zaten ince olan Mac’lerin daha incelmesine, daha farklı bir tasarım sunabilmesine olanak tanıyacak. İddiaya göre Trackpad ve klavyesini koruyacak olan Mac’ler, kendine has özellikler ile donanıtılabilir.
Apple‘ın ne planladığını tahmin etmek oldukça güç. Eğer kendi işlemcisini hazırlayacaksa, İntel işlemcilerin yapamadığı, özel bir yeteneği olacağına kesin gözle bakılıyor. Şirketin mobil cihazlar ile daha entegre, daha uyumlu bir bilgisayar deneyimi amaçladığı önceden biliniyordu. ARM tabanlı işlemciler ile bu amacına çok daha yakınlaşabilir.
{pagebreak:::: 3}Olumsuz yanları
Apple’ın farklı olmayı, fark yaratmayı seven bir firma olduğu herkes tarafından biliniyor. Farklı olmak uğruna bazen standartlardan şaşan Apple, özellikle iPhone‘da bu konuda çok eleştiri aldı. Örnek vermek gerekirse büyüyen iPhone ekranında Full HD çözünürlüğe yer vermeyeceği söylentileri bir çok kişinin tepkisini çekmişti.
ARM işlemcinin bazı kesimlerin tepkisini çekmesi bir kenarda dursun, uygulamaların ARM işlemciler ile uyumlu olmaması büyük bir sıkıntı yaratıyor. Mac ailesinin genelde grafik tasarımcılar veya fotoğraf, video düzenleme işleri ile uğraşan kişiler tarafından tercih edildiğini düşündüğümüzde, Photoshop, Illustrator gibi hayati önem taşıyan programların bir süreliğine yeni Mac’lerde kullanım dışı kalacağını ön görebiliriz.
Ancak 2005 yılına geri dönersek şirketin bu sürecin benzerini daha önce de atlattığını, PowerPC işlemcilerden İntel’e geçerken pekte sorun yaşanmadığını, şirketin işletim sistemine dahil ettiği bir çeşit emulatör ile birlikte PowerPC tabanlı önemli programların İntel (X86) tabanlı Maclerde de çalışmasını sağlamıştı.
Tabii ki bütün programlarda işe yaramayan bu sistem, bazı kullanıcıları zor durumda bırakmıştı. Aynı zamanda ARM tabanlı Maclere Windows (en azından tam sürüm) kurulamayacağını da eklemekte fayda var.
:: Sizce Apple Mac bilgisayarlarında ARM işlemci kullanmalı mı?
Intel tabanlı işlemcilerden kastın “x86” olduğunu düşünüyorum. Intel tabanlı diye bir işlemci mimarisi olmadığını “CPU architectures” şeklinde aratırsanız görürsünüz. FYI 🙂
gelmez bence
çok önemli!
CPU da Intel tekeldir kanımca
nasıl oluyorki bu 4 çekirdeği geçiyor insanın aklı almıyor
Bu işin denemesini Windows 8 rt ile Microsoft yaptı. Apple her zamanki gibi ben yaptım diyecek. PowerPc kullandı. Kendine has en güncel sürümü olan tiger ve leopard inanılmaz şekilde hantal çalışıyordu. Bence maç osx tarih olacak ve nokta koyduğu yerde ios ile devam edecek. Osx ve ios birleşecek mi dendiğinde ios u öven bir cevap vermişti… hoş İntel işlemciler dahi osx ile ağır çalışıyordu.
PowerPC’den Intel’e şimdi de ARM geçiş mantıklı değil. Intel candır bununla devam etsinler 🙂
daha çok yolu var o mimariye yetişmesi için
en fazla dizüstü ve benzeri küçük cihazlarında değiştirebilir şimdilik
@ZİYARETÇİ 26.05.2014 20:16
evet microsoft denemesini yaptı ve kaybetti , tablette de böyle olmuştu , dokunmatik cihazlardada böye olmuştu.
Apple yaptıgında kılıfına uyacaktır merak etme.
koca Apple mühendisleri tüm bunları düşenemiyo da maşallah SDN yorumcuları herşeyi düşünmüş. editör ne örnekler vermiş, adamalr gelmiş mimarileri derinlenmisen biliymuş gbi yorum atmış. fikir sordunuz mu çamur atması basittir, ama hadi yap dediğinde sesleri çıkmaz ya işte şuraya yorum yazanlar onlardan ibaret!.. kaç yıllık sektörü domine eden koca Apple sizin düşünmeyecekti helal valla iyi ki varsınız SDN yorumcuları, MAC OS tarih olcakmış hey yavrumm heyy..
Eğer günün birinde mac pro’da arm işlemci kullanırsa apple ve bu pc yine dünyanın en hızlı pc’si olursa intel bitmiştir daha tekel olamaz piyasada.
arm işlemcilerin pil ömrünü kat be kat artıracağına eminim ama intel gücünü gerçekten yakalayabilir mi gerçekten şüphelerim yok değil.Ayrıca bir arm işlemci nvidia gibi bir masaüstü grafik kartıyla nasıl bir performans verir ? Hadi yine bir şekilde mac app storedaki uygulamaların hepsini arm işlemcide çalıştırsalar bile bootcamp ile kurulan windowsun performansı nasıl etkilenir.Sıkı bir apple kullanıcısı ve takipçisiyim ama çok saçma bir fikir bence.
windows kurulamasın zaten okadar itici ki mac pc lerde win görmek eksiler çok değil grafik programları hemen entegre edilir firmalar gecikmeyi göze almaz
x86 yerine ARM tercihi muhtemelen taşınabilirlik, enerji tüketimi ve fansız, pasif soğutucu için tercih edilebilir. Yoksa ARM’ın x86 karşısında başka bir üstünlüğü yok. Azami alınacak performans düşünülürse, söz gelimi bugün Tegra K1 (evet, Snapdragon 805 falan çıkmadı, kabul. Belki daha iyi olacaktır, ancak şu anda piyasada olan en hızlı ARM işlemci Tegra K1) bile bir ULV serisi i5’in yanına yaklaşamıyor. Yine de eğer çıkacak zaman kadar ARM tarafında gereken ilerleme kaydedilirse, belki bugün BayTrail Atom’un Windows ile çalışmasının bir tık üstünde performans elde edilebilir 🙂
Ben söyleyeyim ne yapacaklarını, mobil işlemcilerde artık masaüstü işlemcilere yaklaştığına göre mobil cihazlarla masaüstü cihazların işletim sistemini birleştirmeyi düşünüyorlar. Sadece arayüz farklı olacak ama aynı program masaüstü ve mobilde aynı çalışacak. Bunu yapmak çokta zor değil. Windows yaptı ama beceremedi Apple yapınca biz yaptık diyecek hakkıdır çünkü yapmak mesele değil bunu benimsetmek önemli.
Fake
ZİYARETÇİ 26.05.2014 18:38 İntel tabanlı diye bir yer göremedim açıkçası. İntel işlemci denmiş hep o da çok normal bir kullanım.
Elbette kendi tasarladığı ARM işlemcilere geçecek. Performans anlamında arm ile x86 arasında dağlar kadar fark olduğunu hatırlarsal bu geçiş düşük seviyeli modellerfe olacak.
cpu siparişini düzgün zamanlarda vermeyi öğrense bunlara gerek kalmazdı.
O kadar zeki elemanları var bir çaresine bakacaklardır eminim.