Puan: 10/7.7
Aksiyon oyunlarının artık yeni bir soluğa ihtiyacı var. Her yıl, hemen hemen birbirinin kopyası olan sayısız yapım satışa sunuluyor. Firmalar, grafikleri geliştirmeyi yeterli sayıp, bilindik enstantaneleri tekrar tekrar önümüze sunuyor.
2008 yılında Electronic Arts, Army of Two ile sıradan aksiyon oyunu klişesinin biraz üzerine çıkmayı denedi. Co-Op’a odaklı, yani çift kişilik bir oynanış tasarlayan yapımcı ekip, eğer yanınızda arkadaşınız yoksa, kontrolünü yapay zekaya teslim edebileceğiniz iki ana karakterle Army of Two’yu satışa sundu.
Bu sayede ortaya, yüksek bir noktaya tırmanmak için diğerinden yardım alan Rios ve Salem adlı iki kahraman çıktı. Bunlar oyunun baş karakterleriydi. Görünüş itibariyle birbirlerinden farklı olsalar da, uygulamada bir değişiklikleri yoktu. 2008 yılında yaşanan bu macera, oyun çevreleri tarafından beğenildiği için, serinin devamı geliştirilmeye başlandı.
{pagebreak::Tango ve Cash}
Tango ve Cash
Takvimler 2010’un ilk ayını gösterdiğinde, Army of Two: The 40th Day satışa sunuldu. Serinin yeni oyunu, ilkinden birkaç yıl sonrasında geçiyor. Salem ve Rios yine iş başında. Cehenneme dönmekte olan Shanghai şehrinde, büyük bir terörist eylemi durdurmaya çalışıyoruz. Ancak işe biz karıştıktan kısa bir süre sonra, felaketin boyutları gitgide büyümeye başlıyor.
Tıpkı ilk oyundaki gibi iki karakterden birini seçip başlayabildiğimiz maceraya, ister de Co-Op seçeneğiyle dalıp, arkadaşımızı yanımıza alarak katılabiliyoruz. Bu durumda ekran ortadan ikiye ayrılıyor ve bir kişi Salem’i diğeri de Rios’u kontrol ediyor. Maalesef açıların yetersizliği, bu tür bir oynanışın uzun soluklu olmasının önüne geçiyor. Zira ekran daraldıkça açılar zayıflıyor ve bol hareket etmeniz gerekiyor. Bu manevralarda kaybettiğiniz vakit, haliyle kurşun olarak size geri dönüyor.
{pagebreak::Omuz Omuza Savaş}
Omuz Omuza Savaş
Yapımın Co-Op moduna alışırsanız, yapay zeka sorun olmaktan çok uzak kalıyor. Zira hamlelerinizi beraber ve bilinçli attığınız takdirde, Army of Two: The 40th Day’de pek zorlanmayacaksınız. Ancak, yanınızda bir arkadaşınız yoksa, yani kontrol yapay zekadaysa, işte bu anda sorunlar başlıyor.
Yapay zeka yönetimindeki ekip arkadaşınız, düşmanı tuzağa düşürmekten çok, durması gereken yerde durup, gördüğüne ateş ediyor. Maalesef bu açıdan Amry of Two: The 40th Day’den övgüyle söz etmek biraz zor. Örneğin ilk defa geldiğiniz bir yerde, patlayıcı yerleştireceği yeri eliyle koymuş gibi bulan takım arkadaşınız, “Acaba ikili mi oynuyor?” diye düşünmenize yol açıyor(!)
{pagebreak::Duvara Karşı}
Duvara Karşı
Düşman askerlerinin durumu bazen gerçekten gülünç oluyor. Zira duvara karşı nöbet tutan nöbetçilerle karşılaşmanız olası. Anlamsız bir şekilde, 1 metre ilerisindeki duvara dönük duran askerler, hiç de gerçekçi bir enstantane yaratmıyor. Ayrıca saklanmaktan bihaber, bekleyen düşmanlara karşı savaşmak da pek keyifli sayılmaz.
Bulundukları odaya aniden girerek kısa sürede hepsini elimine etmeniz söz konusu. Zaten kendilerini açık ettikleri için, vücutlarını kurşunla doldurarak haklarından gelebilirsiniz. Oyunda ilerledikçe, silahlarınız yetmemeye başlayabilir. Oyunun herhangi bir anında, Weapon Customization‘a girerek silah satın alabilir ya da düzenlemeye gidebilirsiniz. Tabii bunun için para gerekiyor. Parayı da öldürdüğümüz askerlerden ya da görevlerden topluyoruz…
{pagebreak::GPS Şart}
GPS Şart
Bazı bölümlerde takım arkadaşınız hızla varması gereken noktaya ulaşıyor. Bu anlarda ekranda, ekip arkadaşınızın sizi beklediğine dair bir uyarı çıkıyor. Ancak karışık bölüm dizaynı yüzünden onu bulmanız güçleşiyor. Neyseki bu anlarda GPS’imiz mevcut. Gideceğimiz yönü yeşil oklarla işaretleyen bu cihaz sayesinde, oyunda zaman kaybına müsade yok. Hatta yakın çevredeki düşmanları bile GPS ile kolaylıkla bulabilirsiniz.
Army of Two: The 40th Day’in Single Player modundan sıkılırsanız, yapımda yer alan 4 farklı multiplayer seçeneğini deneyebilirsiniz. Co-Op Deathmatch, Control, Warzone ve Extraction modları, oyunu internet üzerinden arkadaşlarınızla oynamanız için hazırlanmış…
{pagebreak::Unreal Engine 3}
Unreal Engine 3
Serinin bu devam oyunu için Unreal Engine 3 kullanılmış. Karakter modellemeleri fena görünmese de, çevre ve özellikle de etkileşimde bulunamadığımız mesafelerde grafikler pek başarılı değil. Gerçekçi görünmediği gibi yıkılma animasyonları da biraz göze batıyor. Genel olarak grafik kalitesi için, ortalamanın üzerinde diyebiliriz. Ancak PlayStation 3 üzerinde bundan çok daha başarılı görseller gördüğümüzü de hatırlatalım (Bknz: Uncharted 2: Among Thieves).
PlayStation 3, Xbox 360 ve PSP için geliştirilen Army of Two: The 40th Day, PSP haricindeki konsollarda ortalamanın üzerinde bir macera sunuyor. İlk oyunu beğendiyseniz, yeni yapımın da ilginizi çekeceği muhtemel. Ancak aksiyon oyunlarından beklediğimiz inovasyon bu değil.
:: Army of Two: The 40th Day hakkındaki görüşlerinizi bizimle paylaşın.
Bi türlü 2 kişilik acamiyorum yardımcı olabilirmisiniz