Orion uzay aracı, geçtiğimiz haftalardaa tamamlanan Artemis I görevi sonrasında nihayet Kennedy Uzay Üssü’ne getirildi. Uzmanlar, Ay’dan Dünya atmosferine geri dönüşün Orion uzay aracını nasıl etkilediğini inceleyerek Artemis II görevi için çalışmalara başlayacak.
Artemis II görevi için düğmeye basıldı! Yolculuk mürettebatlı olacak
Mürettebatsız olarak yürütülen Artemis I, yeni nesil Uzay Fırlatma Sistemi (SLS) roketinin kullanıldığı ilk görev olma özelliğine sahip. Yaklaşık 23 milyar dolar bütçe ile ortaya çıkan SLS roketi, Ay ve Mars’a mürettebatlı yolculuk için en önemli adım olarak nitelendiriliyor.
Görev süresince yaklaşık 1.4 milyon mil (2.4 milyon km) yol kat eden Orion uzay aracı, 30 Aralık’ta Keneddy Uzay Üssü’ne getirildi. Uzay aracının ısı kalkanını kaldırarak inceleme yapacaklarını belirten yetkililer, yeni görev için kapsamlı analiz gerçekleştirecek.
Hubble Uzay Teleskobu yardım bekliyor!
NASA, Hubble Uzay Teleskobu'nun yörüngesini düzelterek teleskoptan daha uzun süre yarar sağlamayı hedefliyor.NASA, Ay’a seyahatin insanları nasıl etkileyebileceğine dair veri toplamak için Orion’a gönderdiği test mankeni Moonikin Campos’u da inceleyeceklerini duyurdu. Konu hakkında açıklama yapan yetkililer, “Artemis I, NASA’nın ay keşif çabalarının bir parçası olarak ileriye doğru atılmış büyük bir adımdı. Uzay Fırlatma Sistemi (SLS) roketinin ve Orion’un mürettebatı Artemis II’de Ay’ın etrafında uçurmak için bir sonraki görevine zemin hazırlıyor.” dedi.
NASA, Artemis II görevinde yer alacak dört kişilik ekibini 2023’ün başlarında duyuracak. Artemis II, 1972’de Apollo programının sona ermesinden bu yana ilk insanlı Ay inişine ve sonunda Ay’da kalıcı bir NASA varlığına zemin hazırlayacak.