Nokia‘nın satın alınma sürecinde sistematik bir yol izlediği öne sürülen Microsoft, amacına Stephen Elop ile ulaşmış durumda. Şirketin politikalarını değiştirerek Microsoft çözümlerine yönelten Elop, böylece şirketin değer kaybetmesine ve Microsoft‘a bağımlı bir hale gelmesini sağladığı görülüyor.

Microsoft‘un Nokia ile yaptığı anlaşmayı geçtiğimiz gün sizlerle buradaki haberimizde paylaşmıştık. Nokia‘nın cihazlar ve mobil servisler birimini satın aldığını açıklayan Microsoft, Nokia ile 7.17 Milyar Dolar gibi ucuz denilebilecek bir fiyata el sıkıştı. Peki bu anlaşmanın detayları neler?

1980 ve 90 kuşağındaki gençlerin hafızasında en bilinen marka olarak yer alan Nokia, telefon denildiğinde akıllara geliyordu. Uzun yıllar Symbian işletim sistemiyle beraber piyasadaki liderliğini koruyan firmaya Apple‘ın iPhone‘u ilk darbeyi vurdu. Sonra gelişen Android ise öldürücü darbeyi vurdu.

Çağa ayak uyduramayan ve Symbian‘ı geliştiremeyen firma, oldukça beğenilen MeeGo işletim sistemini de ilginç bir şekilde geliştirmeme kararı aldı. Çünkü Elop, Microsoft çözümlerini kullanmaktan yanaydı (!)

Microsoft‘un Nokia ile yaptığı anlaşmadan sonra firmanın şuan aktif olarak kullandığı Asha ve Lumia adları ve ticari hakları da Microsoft‘a geçmiş oldu. Bundan sonra çıkacak Lumia modellerinin üzerinde Nokia yazısı göremeyeceğiz. Cihazların büyük ihtimalle Microsoft damgasıyla piyasaya sürülmesi gündemde.

Nokia markasının tamamını satın almayan Microsoft, hala firmanın isim ve ticari haklarını Finli şirkete bıraktı. Yapılan anlaşma gereği 10 yıl içerisinde akıllı telefon pazarında olmayacak olan Nokia, giriş seviyesine telefon çıkarmaya devam edebilecek. Bu tip ürünlerde Nokia logolarını görebiliriz.

Satın alma işleminin tamamlanmasından sonra Nokia’yı akıllı telefon pazarında göremeyeceğiz. Tabi en az 10 yıl boyunca. Büyük ihtimalle 10 yılın sonunda da Nokia adını bu pazarda görmek zor olacaktır. Ne diyelim, bir devir daha sona erdi.

:: Nokia’nın satın alınmasına üzüldünüz mü? Sizce bu alım, Microsoft’a yararlı olur mu?