Reklam

Asfaltın Gerçek Canavarları: Drag Yarışları

1
Reklam

Drag yarışları tüm diğer yarış türleri arasında belki de en ilginci. Yarışa katılan araçlardan yarışın süresine, kullanılan teknolojiden pistlerin yapısına kadar hemen hemen her şey diğer yarış türlerinden çok farklı.  (Yılın En İyi F1 Araçları)

 

Reklam

Top Fuel Drag adlı kategoriye giren araçlar 8000 beygirlik motorlara sahip

 

İnanılmaz Rakamlar

8000 beygir gücündeki araçların 400 km/saat sınırını zorladığı birkaç saniye süren bu yarışların ardında inanılmaz bir teknoloji yatıyor. (Geleceğin Yarış Arabası)

Sürücülerin saniyenin sekizde birinde 100 km/saat hıza çıkıp 5G güce maruz kaldığı bu araçların detaylarında yatan teknolojiyi gözlerinizin önüne serdik.

{pagebreak::Motorun Yapısı}

Motorun Yapısı

 

 

Drag araçlarında standart olarak 8200 cc’lik V8 motorları kullanılıyor. Motor bloğu ve silindir başları dayanıklı olsun diye alüminyumdan yapılıyor. Bu özelliklerin dışında kalan her şey takımlar tarafından farklı farklı ayarlanabiliyor.

{pagebreak::Uçurmayan Kanat}

Uçurmayan Kanat

 

 

Araç yarış esnasında havalanıp takla atmasın diye arka tarafta bir kanat bulunuyor. Bu kanat, araç 400 km hızla giderken 2250 kg’lık yere basma kuvveti oluşturuyor.

{pagebreak::Yanma İçin Hava}

Yanma İçin Hava

 

 

Motor çalışması için gereken havayı bu deliklerden alıyor. Bu deliklerden dakikada 90 metreküp hava alınabiliyor. Yakıt pompası ise dakikada 360 litre pompalayabilme yeteneğine sahip. Tüm bunlar birleşince 8000 beygirlik bir güç ortaya çıkıyor.

{pagebreak::Aracın Yapısı}

Aracın Yapısı

 

 

Drag araçları standart olarak 7,5 metre uzunluğunda ve krom çelik alaşımı borulardan ve karbon fiber kaplamadan yapılıyorlar. Arka tekerleklerde yer alan 14 inçlik karbon fiber frenler ve paraşüt sayesinde araç saniyeler içinde 400’den 0 km hıza düşüyor.

{pagebreak::Kullanılan Yakıt}

Kullanılan Yakıt

 

 

Drag araçları yakıt olarak %90’ı nitrometan ve %10’u methanolden oluşan bir karışım kullanıyor. Motorların yakıt verimi ise epey düşük. Depodaki yakıtın %70’i yanarak dışarı atılıyor. Araçlar rölantideyken dakikada 11 litre yakıt harcıyorlar.

{pagebreak::Motorun Takılması}

Motorun Takılması

 

 

Her yarıştan sonra motor tamamen sökülüyor ve yarış öncesinde tekrar birleştiriliyor. 7 kişiden oluşan ekipler bunu bir saat içerisinde yapabiliyorlar.

{pagebreak::İnanılmaz Sıcaklık}

İnanılmaz Sıcaklık

 

 

Silindir başları da her yarışta değiştiriliyor. Bir yarış sırasında bu kısımlar 980 dereceye kadar ısınıyor. Yarış esnasında bu kısımlardan alevler çıkıyor.

{pagebreak::Lastiklerin Dayanıklılığı}

Lastiklerin Dayanıklılığı

 

 

Drag araçlarında vites kutusu bulunmuyor. Bunun yerine zaman ayarlı bir vites sistemi kullanılıyor. 17 inçlik arka lastikler ortalama 4 km sonra kullanılmaz hale geliyor. Bu da yaklaşık 5 yarışa denk geliyor.

{pagebreak::Her Şey Bilgisayara Bağlı}

Her Şey Bilgisayara Bağlı

 

 

Drag araçları dışarıdan kaba gözükseler de teknolojinin tüm nimetlerinden faydalanıyorlar. Araca dair tüm veriler bilgisayarlar tarafından gözleniyor ve simülasyonlar için kullanılıyor.

{pagebreak::En Önemli An}

En Önemli An

 

 

Yarışların en önemli anı kalkış. Sürücülerin kalkış işaretinden sonra hemen tepki vermesi gerekiyor. Yaklaşık 4 saniye süren yarışlarda sürücülerin iyi bir kalkış yapabilmesi için işaret verildikten 0,05 saniye sonra gaza basmaları gerekiyor.

{pagebreak::Kontrol Fazla Değil}

Kontrol Fazla Değil

 

 

Sürücülerin araç üzerindeki kontrolü çok fazla değil. Yapabildikleri tek şey aracı çalıştırıp, durdurmak. Yön vermek için çok fazla imkan tanınmıyor, sadece aracı pistte tutmaları yeterli.

Top Fuel Drag araçları fotoğraf galerimiz için buraya tıklayın. Drag yarış videoları için ise ilerleyen sayfalara bakabilirsiniz.

{pagebreak::Ve İşte Yarış}

Ve İşte Yarış

#video_5237#

{pagebreak::İşler Ters Giderse}

İşler Ters Giderse

#video_5238#

:: Drag yarışlarını izlemeyi seviyor musunuz?

 

 

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version