Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünya genelinde koronavirüs aşısı olan kişi sayısının, hastalığı geçiren kişi sayısını geçtiğini açıkladı. Güncel verilere göre, dünya çapında 105 milyondan fazla doğrulanmış COVID-19 vakası bulunuyor.
Çin aşısı CoronaVac’ın etkinlik oranı belli oldu
Kamuoyunda Çin aşısı olarak bilinen CoronaVac'ın hastaneye yatma ve ölümleri önlemede yüzde 100 etkili olduğu açıklandı. Aşının enfeksiyonu önlemedeki başarısının ise yüzde 50,65 olduğu belirlendi.Dünya genelinde 124 milyondan fazla COVID-19 aşısı uygulandı
İlk olarak Kasım 2019’da Çin’in Wuhan kentinde vahşi hayvanların satıldığı bir pazar yerinde ortaya çıktığı düşünülen yeni tip koronavirüs hastalığı COVID-19, kısa bir süre sonra dünya genelinde milyonları etkileyen küresel bir salgına dönüşmüştü.
Virüse karşı hızlı bir reaksiyon gösteren bilim dünyası, hiç vakit kaybetmeden aşı çalışmalarına başlamıştı. Hem aşı teknolojisindeki yenilikler hem de dünyanın içinde bulunduğu kaotik durum, klinik çalışmaların normalden çok daha hızlı bir şekilde ilerlemesini sağladı.
Geliştirilen bazı aşıların ruhsatlandırılıp, acil veya yaygın kullanım onayı almalarıyla birlikte dünya tarihinin gördüğü en büyük aşılama kampanyası için harekete geçildi. Koronavirüs aşılarına dair hala kafalarda cevaplanmayı bekleyen soru işaretleri olsa da, bu hastalıktan en hızlı şekilde kurtulmanın yolu aşı teknolojisinden geçiyor.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, dünya genelinde COVID-19 aşısı olan kişi sayısının, toplam vaka sayısını geçtiğini duyurdu. Bloomberg’in yayınladığı verilere göre salgının başlangıcından bu yana 73 ülkede 124 milyondan fazla doz uygulandı.
Dünya genelinde doğrulanan toplam koronavirüs vaka sayısı ise 105.461.681. Bu sayının 44.515.778’ini mevcut vakalar oluştururken, 58.645.012’sini tedavi edilen vakalar ve 2.300.891’ini ise ölüm vakaları oluşturuyor.
“Aşıların dağıtımı adaletsiz”
Aşılanan kişi sayısındaki hızlı artışa rağmen, aşılardaki adaletsiz dağıtıma dikkat çeken DSÖ Genel Direktörü Dr. Ghebreyesus, aşı uygulamalarının dörtte üçünün, küresel GSYH’nin yüzde 60’ını elinde bulunduran sadece 10 ülkede yapıldığını belirtti.
2,5 milyar nüfusu olan yaklaşık 130 ülkede, henüz tek bir doz dahi COVID-19 aşısı uygulanmadığının altını çizen Ghebreyesus, “Salgına karşı tüm dünyada eş zamanlı mücadele verilmesi gerekiyor. Aksi takdirde başlangıç noktasına dönebiliriz” uyarısında bulundu.