Geçtiğimiz günlerde özellikle Battlefield 3 ve Modern Warfare 3’ün piyasaya sürülmesinin ardından eski bir tartışma yeniden alevlenmişti. Oyunların senaryolarının ne kadar iyi olduğu sorgulanmaya başlanmıştı. Battlefield 3 bu konuda sınıfta kalırken, Modern Warfare 3 ise kötünün iyisi olarak hafızamızda yer etmişti.
Hemen bu tartışmaların ardından, gerçek anlamda destansı bir senaryo nasıl yazılır dersi vermek isteyen Alex Amancio önderliğindeki Assassin’s Creed ekibi Ezio, Altair ve Desmond üçgenini sonlandırırken, gerçek anlamda bir resital sunmayı başarmış.
Ah İstanbul, İstanbul olalı
Aslında genel olarak incelemelerimde giriş bölümünde senaryo ile ilgili şeyler yazmam. Fakat her Assassin’s Creed oyununun ardından ağzım açık izlediğim olaylar silsilesi, Revelations ile yine beni tam kalbimden vurmayı başardı.
Senaryo konusuna tekrar döneceğim ve detaylıca söyleyeceğim şeyler olacak ama işin kötü tarafı, oyunu henüz oynamayan arkadaşlarımızın heyecanlarını yok etmemek adına söylemek istediğim birçok şeyi söyleyemeyeceğim. Neyse, yapacak bir şey yok.
{pagebreak::1}
Alex Amancio’nun açıklamaları ve yayımlanan videolarla birlikte ortaya çıkan detaylar, gerçekten de aylar öncesinde söylenenlerle tam olarak örtüşüyor. Daha önce edindiğim bilgiler sayesinde oyunu hiç yabancılık çekmeden, karakterlerin kim olduklarını çok iyi bilerek oynama fırsatım oldu diyebilirim.
Assassin’s Creed: Revelations, İstanbul’un Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilmesinden yaklaşık 50 yıl sonra, Yavuz Sultan Selim’in tahta geçmesinden hemen önceki dönemi işliyor. Bu süreçte Selim’in kardeşi Şehzade Ahmet de Osmanlı’nın yeni sultanı olarak ilan edileceğinden oldukça emin bir durumda. Selim’in küpeleri de unutulmamış bu arada. Dipnot olarak belirteyim.
Yayımlanan tanıtım videolarında Ezio’nun idam edilmek üzere olduğu ve son anda kurtulmayı başardığı sahneleri hatırlarsınız. İşte bu sahneler Assassin’s Creed: Revelations’ın giriş bölümünü oluşturuyor.
Aynı zamanda Desmond’ın bilincinin kapalı olması ve Animus’un içerisine hapsolmuş durumda olduğunu da bu sahnelerin hemen ardından öğreniyoruz. Desmond, kendi içinde bazı şeyleri çözmek zorunda ve Animus’tan tek kurtuluş yolu bu.
Ezio ise kendisiyle birlikte aynı gemide İstanbul’a dönmekte olan Selim’in oğlu Süleyman ile tanışarak Revelations’a giriş yapıyor. Süleyman henüz 17 yaşında ve yurtdışında eğitim aldıktan sonra İstanbul’a geri dönüyor. Fakat kendisi bir hayli mütevazi ve Ezio’ya kendini bir öğrenci olarak tanıtıyor.
{pagebreak::2}
Sultanahmet köftecileri nerede?
Ardından Ezio şehre ayak bastığı anda, şehrin suikastçilerinin lideri Yusuf Tazim tarafından karşılanıyor ve gerçek bir Türk misafirperverliği ile ağırlanıyor. Yusuf Tazim benim geride kalan dört oyun boyunca Leonardo Da Vinci ile birlikte en çok sevdiğim karakterlerden biri olmayı başardı.
Oldukça güzel bir geçmişi ve hikayesi var kendisinin. Karakter yapısı ve tavırları da gerçek anlamda başarılı. Oyunun son bölümlerine doğru da Yusuf Tazim ile ilgili bir sürpriz bekliyor oynayanları ama ne olduğunu söylemeyeceğim. Oynadığınızda göreceksiniz zaten.
Son olarak bir kitapçı dükkanı işleten İtalyan Sofia’yı da unutmamak gerek. Kendisi güzeller güzeli bir kadın ve tarihi eserlerle oldukça yakından ilgileniyor. O kadar düzgün bir karakter ki, oyun boyunca “Bak kesin kazık atacak birazdan” diye paranoyak oldum. Peki sorunun cevabı ne oldu dersiniz?
Karakterleri tanıttıktan sonra, gelelim oyunun geçtiği mekanlara. Bildiğiniz gibi oyunun geneli İstanbul’da geçiyor. Aynı zamanda Masyaf Kalesi’ne ve Kapadokya’ya da uğruyoruz. Kapadokya’da İstanbul kadar güzel tasarlanmış ve oyuna aktarılmış. Kısa süren bir bölümden oluşuyor belki ama yine de hayran olmamak elde değil.
{pagebreak::3}
Masyaf Kalesi bildiğimiz Masyaf Kalesi ve ilk oyundan beri aynı şekilde tasarlanıyor. Fakat İstanbul için ayrıca birkaç söz söylemek zorundayım. Hem oyun içerisinde yapılan tanıtım şekli, hem de şehrin tasarımı o kadar güzel olmuş ki, Assassin’s Creed sevmeyen biri bile yalnızca İstanbul sokaklarında turlamak için bu oyunu oynayacaktır eminim.
Tabii ki o dönemde yaşamadığım için (Hadi canım!) tüm detaylarını bilmiyorum ama şu anda bile Sultanahmet’i biraz turlarsanız, bu bölgenin tarihi dokusunun nasıl oyuna aktarıldığını görme fırsatınız olur. Aslında sosyalleşmek adına, Sultanahmet’e giderek oyunun geçtiği bölgeleri görebilirsiniz. Bir de köfte yersiniz gitmişken, sonra değmeyin keyfinize.
İnstantinobul
Sanırım yazı hayatımın en ilginç başlığını az önce atmış bulundum. Peki İnstantinobul ne demek? Hiçbir anlamı yok baştan söyleyeyim. Böyle bir kelime oyunu yapmamın tek amacı, şehrin oyunda genel olarak Constantinopoli olarak anılıyor olmasına rağmen, Yusuf Tazim‘in ağzından da duyacağınız üzere İstanbul ve Bizans askerleri tarafından ise Constantinopolis olarak adlandırılması.
Yani ortada karışık bir durum var ve Ezio da İstanbul adını duyunca, “Bu şehir için bir başka isim daha mı?” diyerek şaşkınlığını gizleyemiyor. Halk arasında o dönem şehre İstanbul dendiği biliniyor. Yusuf Tazim kardeşimiz de sağolsun bu konuyu Ezio’ya güzel güzel açıklıyor.
Tüm bunların haricinde en çok merak edilen konulardan biri de Osmanlı askerleriyle olan ilişkimiz konusuydu. Bu konuda şöyle bir şey söyleyebilirim. Ben Assassin’s Creed’i gizlilikten çok “Ne kadar fazla insan öldürebilirim?” sorusunu kendime sürekli olarak sorarak oynadığımdan, Tapınak Şövalyeleri’nden tutun da Yeniçerilere, Bizans ordularından Türk halkına kadar önüme çıkanı kestim.
{pagebreak::4}
Fakat Osmanlı askerleri, eğer abartı derecede tanınmamışsanız, siz onlara karışmadıkça herhangi bir tepki vermiyorlar. Olur da yan gözle bakarsanız, karşılarına dikilip artistlik yaparsanız, Osmanlı Tokadı yemeye hazır olun ama siz yine de.
Ubisoft İslam dinine mensup insanların bu konularda ne kadar hassas olduklarını iyi etüt etmiş olacak ki, oyunda herhangi bir imam ya da din adamına rastlayamıyoruz.
Ayrıca ezan sesleri de çok az geliyor. Onun yerine bol bol martı sesi duyacağınızı ve halkın kendi arasında oldukça ilginç Türkçe diyaloglara imza attığını söyleyebilirim.
Hele ki paralarını çalmaya kalkarsanız, yedi ceddinizin okkalı bir küfür yiyeceğini ve ne annenizin, ne de babanızın kalacağını söyleyebilirim. Küfür konusunda oldukça rahat ve eli açık davranmış Ubisoft firması.
{pagebreak::5}
Türkçe konuşamayan Türk insanları
Oyunun belki de en büyük hayal kırıklığı, tabii ki bir Türk oyuncular için, seslendirme konusunda lokalizasyon çalışması yapılmaması oldu. Hadi seslendirmeyi geçtik, insan bir Türkçe altyazı koymaz mı yahu şu oyuna?
Nedense Ubisoft bu konuda pek titiz davranmamış. Seslendirme konusunda da Süleyman’ın kadife sesiyle İngilizce konuşmasının arasına kattığı Türkçe kelimeler hoş dursa da bütün karakterlerde telaffuz ile ilgili oldukça büyük sıkıntılar mevcut.
Tüm önemli karakterler, özellikle de Yusuf Tazim, sürekli olarak cümlelerin başında ya da sonunda birkaç kelime Türkçe konuşuyor ve Yusuf Tazim dışında hiçbir karakterin Türkçe konuşması düzgün değil.
{pagebreak::6}
Eh bu da biraz mide bulandırıcı oluyor aslına bakarsanız. Sonuçta bariz bir şekilde bir yabancının Türkçe konuşmasını andıran seslendirmeler ve diyaloglar bir süre sonra can sıkmaya başlıyor.
Fakat yine de Assassin’s Creed 2 ve Brotherhood’da karşımıza çıkan İtalyanca soslu İngilizce diyalogların ardından kulağa hoş geldiklerini söyleyebilirim.
Tabii altyazı ve seslendirmenin olmayışı nedeniyle Assassin’s Creed: Revelations’ın puanını kırmam gerektiğinin de farkındayım.
Son olarak oyunun müziklerinin belki de serinin en iyileri olduğunu söyleyebilirim. Ubisoft bariz bir şekilde her oyunla kendini aşmayı başarıyor müzik konusunda ve Revelations ile şimdilik zirvedeler. Assassin’s Creed 3’ün de en az bu kadar iyi olacağından adım kadar eminim açıkcası.
{pagebreak::7}
Ey İstanbul, sen mi büyüksün yoksa ben mi?
Gelelim grafiklere. Bu konuda büyük değişikliklere gidilmemiş. Konsollarda Brotherhood’dan hiçbir farkı olmayan grafikler, PC versiyonunda tüm detayların “köklenmesi” ile birlikte görsel şölen sunuyor diyebilirim. Tabii ki artık yaşlanmaya başladığı gerçek ama yine de gerçekten güzel görünüyor.
Karakter animasyonları ise tamamen aynı. Dövüşlerde Ezio’nun birbirinden vahşi ve sert ölümcül vuruş sekansları hariç yürüme, koşma ve free run dinamikleri tamamen aynı. Tek yenilik oyuna eklenen Hook Blade adlı tutunmaya yarayan bir araç ve bu araç sayesinde çok daha uzak mesafelere atlayarak tutunabiliyoruz.
Hook Blade’in tek özelliği tabii ki bu değil. Bir düşmandan kaçmak istediğinizde, Hook Blade’inizi kullanarak üzerinden atlayabilir ve arkanıza bakmadan koşmaya devam edebilirsiniz.
Bir de son olarak Zip Lines adı verilen çamaşır ipinden bozma makara sistemine Hook Blade ile tutunuyoruz. Bunun haricinde animasyonlar konusunda yeniliğe ihtiyaç duyulmamış.
{pagebreak::8}
Fakat zaten Assassin’s Creed serisi grafiklerinden çok, senaryosu ve hikayesi ile ön plana çıktığından, çok rahat bir şekilde göz ardı edebiliyoruz bu durumu. Hikayenin akışına kendinizi öyle çok kaptırıyorsunuz ki, grafikmiş, animasyonmuş hepsi hikaye oluveriyor bir anda.
Oyunun tüm sinematikleri gerçekten akıl almaz derece güzel ve gerçek bir yönetmenin elinden çıkmış gibi görünüyor. Hele ki oyunun sonunda Altair ile Ezio’nun karşılaşması o kadar güzel açılara ve anlatıma sahip ki, izlerken vay be demekten kendimi alıkoyamadım.
Eh zaten senaryo işleyişi bu kadar başarılı olan bir oyundan daha kötüsü beklenemezdi. Ubisoft ciddi anlamda bu oyuna çok değer ve emek veriyor. Her oyunda kendilerini biraz daha geliştiriyorlar. Sinematik sahneler ve ara videolar konusunda tam puan alıyor benden Ubisoft. Aferin!
Gelelim oynanış ile ilgili yapılan yeniliklere. Az önce animasyon konusuna değinirken Hook Blade’i de aradan çıkarttığım için, yapılan üç yenilikten bahsedeceğim. Birincisi deniz kenarında bulabileceğiniz bir dövüş kulübü. Canınız istediğinde gidip dövüşebiliyorsunuz.
{pagebreak::9}
İkincisi ise Den Defense adı verilen ve direkt olarak Tower Defense sistemini oyuna entegre eden yeni bir mini oyun. İstanbul’un Tapınak Şövalyeleri’nin elinde olan bölgelerini bir bir geri almaya başladıktan sonra, bu bölgeleri suikastçilerin yurdu haline getiriyoruz ve Tapınak Şövalyeleri bu bölgeleri geri almak için sonuna kadar savaşıyorlar.
Oyunda bir anda bir uyarı geliyor ve bir bölgenin saldırı altında olduğu söyleniyor. Siz de bir hışımla o bölgeye gidiyor ve Den Defense’e başlıyorsunuz. Gelen düşman dalgalarını çatılara yerleştireceğiniz ünitelerle durdurmaya çalışıyorsunuz.
Tower Defense seven bir insansanız, bu bölümleri oynamak hoşunuza gidecektir. Fakat Tower Defense’e oldukça nefret duyan insanlar olduğunu da bildiğimden, bu konuda kararsız kaldım diyebilirim. Ben sevdim ama açıkcası.
{pagebreak::10}
Son yenilik ise oyuna eklenen bombalar. Yusuf Tazim‘in kısa ve öz bomba yapım dersinin ardından, şehirde dolaşırken öldürdüğünüz insanların üzerinden toplayacağınız ya da parasını vererek satın alacağınız malzemeleri istediğiniz şekilde kombine ederek bombalar yaratıyorsunuz.
Bazı bombaların taktiksel açıdan işlevi varken, bazıları direkt olarak öldürmeye yönelik oluyor. Görünmeden düşmanları bir noktaya çekmek ya da üzerlerine yapışkan bir bomba atıp dört kişiyi aynı anda patlatmak da oldukça zevkli olabiliyor.
Fakat belirtmem gereken, bomba sistemini oyunda çok az kullandığım. Yani bir ihtiyacınız olmuyor. Zaten sahip olduğunuz suikastçileri çağırıp etliye sütlüye karışmadan düşmanlarınızı öldürtebiliyorsunuz.
{pagebreak::11}
Sonuç olarak karşımızda oynanış açısından klasik bir Assassin’s Creed duruyor diyebilirim. Dövüş sahnelerinde sonsuz saygıyla birbirini bekleyen ve dövüşen iki kişiye asla müdahale etmeyen düşmanlara katlanabiliyorsanız, gerisi zaten sadece teferruat oluyor açıkcası.
Ayrıca tek düze gidişatı önlemek için oyunda birçok ilginç olayla karşılaşacaksınız. Örneğin paraşütle at arabasına bağlıyken Tapınak Şövalyeleri’ni kovalamak bunlardan biri.
Birçok farklı sekans yaşanıyor ve bunlardan en çok hoşuma gideni de az önce bahsettiğim paraşüt sekansı oldu.
{pagebreak::12}
Seni yeneceğim İstanbul!
Assassin’s Creed: Revelations ile ilgili son sözlerime yavaş yavaş geliyorum. Ubisoft firması dünyanın en güzel şehirlerinden biri olarak kabul edilen ve tarihiyle dünyayı kendine hayran bırakan İstanbul’un hakkını vermiş. Hiçbir detayı atlamayarak, Kapalı Çarşı’dan Ayasofya Camii’ne kadar her noktayı harikulade işlemiş.
Tepenizde martılar uçarken ve kendinizi gerçekten İstanbul’da sahil şeridinde bir yerdeymiş gibi hissederken, etrafınızda Türkçe konuşan halk ve Osmanlı İmparatorluğu’nun ihtişamlı ve bir o kadar da mütevazi üyeleriyle birlikte gerçek bir destanı yaşamak istiyorsanız, Assassin’s Creed: Revelations’ı mutlaka ama mutlaka denemeniz gerekiyor.
Oynanış belki eski oyunlarla neredeyse tamamen aynı gibi gelecektir. Bu çok normal bir durum. Fakat daha önceki oyunları oynayan hiçbir Assassin’s Creed hayranı oyunseverin bu oyuna hayır diyemeyeceği de bir gerçek.
Altair – Ezio – Desmond üçgeninin son halkası olan Assassin’s Creed: Revelations’ı mutlaka oynamanızı ve hikayenin bitişiyle dumurlardan dumur beğenmenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Sonuçta kaç tane oyunda yüzerek boğazı geçebilirsiniz? Tabii ki yalnızca Assassin’s Creed: Revelations’ta.
Alex Amancio önderliğindeki Ubisoft ekibine en içten dileklerimle büyük bir teşekkür etmek istiyorum ve bu yılın “mutlaka oynanması gerekenler” listesine Assassin’s Creed: Revelations’ı üst sıralardan ekliyorum. Hiç düşünmeden oynayın. İyi eğlenceler dilerim.
Grafik: 8/10
Ses ve Atmosfer: 9/10
Oynanabilirlik: 8/10
Senaryo: 10/10
GENEL: 8.5/10
:: Assassin’s Creed: Revelations’ı beğendiniz mi?
Sana katılıyorum Murat… Bencede oynanması gereken seversin veya sevmezsin en azından denenmesi gereken bir oyun inceleme için teşekkürler…
bitirdim
ikinci kez sonunu getirmek üzereyim gerçekten çok güzeldi tek kelime ile final sahnesi de zaten diğer bölümün habercisi gibi tüm assasları oynayan biri olrak sabırsızlık ile yeni bölümleri bekliyorum…
adamın üstüne nasıl atlanır bilen varmı
Süleyman da mı exchange student muş 😀
kısmet bu güne imiş
ezio ölüyor mu sonunda oyunu bitirmedim ama bun uçok merak ediyorum . oyun çıkmadan önce ezio ölüyo diyolardı ?
ben bu oyunu keyboard ve mouse ile oynamak istiyorum.keyboardda ok tuslarini kullanirim benim ok tuslarini kullanan arkadaslar Control ayarlarini buraya yazabilirmi.ornegin ziplama ,tutma cekme,gibi kontrolleri hangi tuslara atadiniz,ayni set mouse icinde lutfen??
baştan sona keyifle okudum. inceleme için teşekkürler.
http://a1111.hizliresim.com/r/w/t8lh.jpg
Oyunca çok fazla bug var.Titremeler, Kaplama hataları (oyunda fps biraz düşünce yer yarılıyor haritanın en altındaki dağa çapıp ölüyorsun vs) gibi abuk subuk hatalar var.
o kadar hata kadı kızında da olur sdn okuru
Sayın yazar:
Oyunun 2. sayfada Selim’in tahta geçişinden önceki dönemi anlattığını söylüyorsunuz.
I. Selim yani Yavuz Sultan Selim 1520 tarihinde öldüyse ve oyun 1509 tarihinde geçiyorsa nasıl oluyor da Ezio çocuk yaştaki I. Selim’le karşılaşıyor?
Oyunu oynamadığınız belli ki o şahsın Kanuni olduğunu görememiş ve yabancıların gerçek tarihi biraz değiştirerek Şehzade Ahmet’i Kanuni dönemine ittiğini anlamamışsınız.
Ne günlere kaldık.
şu son yorumu yazan einstein okumayı da öğrenseymiş iyi olacakmış, adam çocuk yaşta selim diye NEREDE SÖYLEMİŞ?
yavuz sultan selim’in tahta geçtiği dönemi anlatıyor oyun demiş. ne garip insanlarsınız ya gözünüzle okumayıp safi eleştiri sizin amacınız başka bir şey değil. editör arkadaş gelip sana küfür etse haklıdır yani şimdi
NOT: Mesaj spoiler içermektedir. Eğer oyunu hala oynamadıysanız mesajımı okumamanızı tavsiye ederim.
2. sayfada 1. Selim’in çocukluğuyla karşılaştığımızı söylediğimi iddia eden arkadaşa cevabımdır, başka kimsenin üzerine alınmasına gerek de yoktur.
Madem ki gelip burada eleştiri yapacaksın, öncelikle kendi tarihini biraz öğreneceksin. Hadi madem bunca yıldır okullarda öğretilen Tarih derslerini astın, dinlemedin, kendi tarihine sırtını döndün diyelim. Peki buraya şu yazıyı yazarken, hiç mi merak edip de araştırma yapmadın?
Öncelikle yazıda senin iddialarına göre 1.Selim’in çocukluğunu gördüğümüzü yazmış olduğum paragrafı buraya alıntılayayım.
"Assassin’s Creed: Revelations, İstanbul’un Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilmesinden yaklaşık 50 yıl sonra, Yavuz Sultan Selim’in tahta geçmesinden hemen önceki dönemi işliyor. Bu süreçte Selim’in kardeşi Şehzade Ahmet de Osmanlı’nın yeni sultanı olarak ilan edileceğinden oldukça emin bir durumda."
Gördüğümüz üzere hiçbir noktasında 1. Selim’in çocukluğunu ya da gençliğini gördüğümüzden bahsetmemişim. Yalnızca tahta geçtiği dönem anlatılıyor demişim.
Oyun 1511 ile 1512 tarihleri arasındaki dönemi anlatıyor. Zira oyunu oynamış olsaydın, 1.Selim’in babası 2. Bayezid’in oğlunun başlattığı darbe girişimini engellemek adına ordusuyla birlikte yola çıkmış olduğunu ve bu yüzden Şehzade Ahmet yani 1.Selim’in kardeşi, 1. Süleyman’ın amcasını halife ilan etmiş olduğunu görebilirdin.
Ubisoft, tarihte hiçbir oynama yapmayarak, bir yıllık süreci bizlere tamamen anlatıyor. Zaten 1.Selim’in yani oğlunun, 2. Bayezid ve askeri kuvvetlerinin saldırıda bulunmaması durumunda kesinlikle saldırılmamasını emretmesi sonucu, 2. Bayezid Şehzade Ahmet’in yerine 1. Selim’in halife ilan edildiğini bildirmiş ve bir ahitname imzalamıştır. 1512 yılında da Bayezid ölmüş ve yeni padişah 1. Selim olmuştur.
Oyunda bulunan gerçek dışı olay, Şehzade Ahmet’in Tapınak Şövalyeleri ile ortak çalışıyor olarak gösterilmesi ve 1. Selim tarafından uçuruma atılmasıdır. Zira olaylar hiç de bu şekilde gelişmemiş ve Şehzade Ahmet uzun süre Konya ve Bursa’da hükümdarlığını ilan etmiştir.
anneeem ayara bak
Murat’a bir daha kimsenin laf uzatabileceğini sanmıyorum, ayara bak arkadaş…
Gerçekten, bazen oyunda yürürken durup halkı dinleyeceksiniz. Hatta annenize ve babanıza küfür etmesi için, yoldaki insanlara bilerek çarpacak ve paralarını çalacaksınız 🙂
Bugüne kadar oynayıpta beğendiğim en iyi seri oldugunu net bir biçimde söyleyebilirim. Tabii ki bu kişisel, ancak özellikle yazarımızında belirmiş oldugu gibi senaryosu ayrıca müzikleri (özellikle ezio’s family müziği) Assassin’s Creed serisi gerçekten çoğu kişinin hayran kalacağı bir seri oldugunu düşünüyorum. Özellikle benim gibi oyunlarda, filmlerde Türkiye’yi anlatan senaryolar, olaylar, kelimeler duymak için can atan bir kişiyseniz bu oyunu gerçekten sırf bunun için oynarsınız. Türkiye yabancı film ve oyunlarda, çok az gördüğümüz bir olay çünkü. Haliyle Türk yapımı olan sağlam bir oyun olmadıgı için de biz de mecburen yabancı oyun ve filmlerde kendi adımızı, milletimizi duymayı hevesle bekliyoruz. Ve gerçekten Ubisoft firması bu hevesimi karşıladı ve beni sevindirdi. Bir de, Türkçe altyazı, Türkçe seslendirmeler olsaydı çok çok sevinecektim ama yine de Ubisoft’a İstanbul’u çok iyi analiz edip oyuna mükkemmel bir şekilde yansıtması sebebiyle teşekkürlerimi iletiyorum.
ya ayasofyanın dört tane minaresi yok o dönemde. bence bu ayrıntıyı atlamışlar. madem tarihi gerçeklere dayanarak oyun yapılıyor detayları atlamamalıydılar…
Matılardan birkaç kez bahsettiniz.Martıların grafiklerini hiç incelediniz mi ?Fiyasko…
oyunun tüm serisini oynadım 1’de damasusta türkce konuşmalar vardı
2.3.lerde hic yoktu ama oyunlar tam bir harika olmuş ve oyunu yapana helal olsu
PEKİ KARTAL GÖRÜŞÜ DEĞİSTİ Mİ
kapodokya deniz kıyısında 😀 coğrafya bilgisi O ubisoftun… ama oyun harika
Oyun bu kadar iyi anlatılabilirdi..
Yeni bitirdim ve inanılmaz keyifli bi oyundu.
Sadece Ayasofya için minare sayısı döneme ait olarak fazla kaçmış.
Israrla tavsiye ediyorum oyunu.
bitirdim
key şifresi lazm bana bu oyunn
http://www.youtube.com/watch?v=9-lgyyrgXl8 BU vıdeo ubıosft fırmasının ıstanbula gelıp cekımlerıridr merak edenler tamamamen oyun ıstanbulda gecmektedır…. herseyıyle aynı…..10 numara lan mınarwnın tepesınden assa zıplamak ezan okunmasıı tebrık edıorum ubısoftu yazıklar olsunn delıllerr:D:D bazı turkce konusmlar:D:D cekıl gıt:D:D
ata biniyormu
bombayı nasılyapıyorsun
Çözümlemeniz güzel,teşekkürler.
Çok güzel bir oyundu yeni bitirdim.
Bir oyun ancak bu kadar harika olabilir.
İstanbul ayrı bir güzel olmuştu anlatılmaz yaşanır bu oyun.
çok başarılı bir oyun ve çok başarılı bir anlatım…
bu oyun bılgısayarda hangı tuslarla oynanıyor söylemeyecekmı
grafiğe nasıl 8 verebildiniz anlamadım fakat.
Merhaba yazınızı ilgiyle okudum fakat benim hoşuma iki şey gitmedi çok kısa olması ve müzik efekti.
Matrix gibi bir oyunmuş bu ya.
kesinlikle en azından Türkçe altyazı olmalıydı…
MOUSE SORUNUNU ÇÖZEN VARMI DETAYLI ANLATSIN HICBIR SORUNUM YOK AMA TEK SORUN MOUSE SAGA SOLA DOGRU UCUYOR AZCIK DOKUNDUGUMDA BIRDE ADAMA VURMAK ICIN BASIYORUM BEKLIYOR HEMEN VURMUYOR NEDENI NEDIR SORUNU NASIL DUZELTIRIM
MALESEF PATCH LERLE SORUNLARI DUZELTIYORUZ ALT YAZI YUKLEMEK ICIN BIR SURU DERT BAZI BOLUM SORUNLARI MOUSE SORUNLARI NEDENDIR BILINMEZ AMA UBİSOFT HARIKA OYUNLAR YAPIYOR VE SORUNLARI ILE ADAMI DELI EDIYOR
oyun bittikten sonra gremiyom yazdım ederisiniz
"So by your custom I would be Yusuf Tazim da istanbul. I like that."
Burayı hatırlamayan yoktur herhalde.
Oyunda boğazı hiçbir zaman yüzerek geçemiyorsun.. Galata ve Topkapı arası Haliç’te yuzebiliyorsun… Bunun dışında inceleme 10 puan tebrikler 🙂
Kaç dizi var bilen varmı