Asteroit yönlendirme testleri ile dünyamıza çarpması muhtemel olan asteroitlerin yönleri değiştirilecek. Asteroit yönlendirme testleri, ESA (Avrupa Uzay Ajansı) tarafından geliştirilen bir uzay aracı ile izlenecek.

Asteroit yönlendirme projesi: DART

Dünyamıza devasa bir asteroitin çarpması ve bu nedenle yaşamın yok olması oldukça düşük bir ihtimal. Ancak asteroitin düştüğü bölgeye bağlı olarak çarpışmalar felaketle sonuçlanabilir. Bu nedenle uzay çalışmalarında asteroitlerin yönünün saptırılarak, dünyaya çarpmaması veya etkilerinin azaltılmasına yönelik projeler yürütülüyor.

Toz fırtınası Mars’ı kaplıyor!

Toz fırtınası Mars’ı kaplıyor!

Mars’taki toz fırtınası, hızlı bir şekilde büyümeye devam ediyor. Uzay araçlarının düşük güç moduna alınmasına neden olan toz fırtınası, tüm Mars’ı kaplıyor.

Bu projelerden biri olarak NASA, 2020 Haziran’ında insansız DART görevini başlatıyor. DART ile “Didymain” olarak bilinen 780 metre genişliğindeki ikili asteroit sistemi hedefleniyor. Bu projede her şey planlandığı gibi giderse, 2022 Ekim ayında DART aracı 21,600 km/saat hız ile Didymain’e çarpacak.

Dünya’daki yer istasyonları, bu çarpışmayı izleyecek olsa da asteroidler hakkında genel veriler toplamak için ikinci bir gözleme ihtiyaç duyuluyor. Bunun için 2023 yılının Kasım ayında piyasaya sürülecek olan ESA’nın Hera uzay aracı, çarpışma hakkında veri toplayacak. 800 kg’lık Hera uzay aracı, gücünü güneş panelleri ile sağlayacak. Ayrıca yüksek çözünürlüklü görüntüleyici, spektroskop, lazer haritalama ve sensör sistemleri ile haritalama yaparak dünyaya topladığı bilgileri gönderecek.

Asteroit yönlendirme

Haritalamanın yanı sıra kütle gibi teknik bilgileri de gönderecek olan Hera, asteroitin hassas yörüngesinin de hesaplanmasını sağlayacak. Bu gezegensel savunma taktiği ilk olma niteliği taşımıyor. Ancak savunma sonrasında takip için uzay aracı gönderilecek olması, en detaylı çalışma örneklerinden biri olacağını gösteriyor.