Gezegenimizin atmosferinden dışarıya çıkabilmek, uzay çöplüğü yüzünden her geçen gün daha da zorlaşıyor. Bozulan uydulardan roket parçalarına kadar, yörüngemizde başı boş bir şekilde, maganda kurşunu gibi gezen on binlerce büyük ve milyonlarca küçük parça bulunuyor. NASA tarafından yapılan açıklamaya göreyse Uluslararası Uzay İstasyonu bir kez daha bu tehditle burun buruna geldi.
NASA, uzay çöplüğü astronotların yürüyüşünü ertelemek zorunda kaldı!
NASA, bu sabah erken saatlerde yakındaki bazı uzay enkazlarından olası bir güvenlik tehdidi haberini aldıktan sonra Uluslararası Uzay İstasyonu dışında gerçekleşmesi planlanan bir uzay yürüyüşünü erteleme kararı aldı. Enkazın nereden geldiği henüz değil. Ancak Rusya’nın yörüngedeki uydularından birini havaya uçurup uzay istasyonunu tehdit eden binlerce tehlikeli parça oluşmasına sebebiyet vermesinin üzerinden yalnızca iki hafta geçti.
ISS’de bulunan astronotlardan Kayla Barron ve Thomas Marshburn, istasyonun dışındaki bir anteni değiştirmek için bu sabah saatlerinde uzay giysileri giyiyordu. Bu Marshburn için beşinci ve Barron için ilk uzay yürüyüşü olacaktı. Ancak, hava kilidinden ayrılmadan önce, görev kontrolündeki NASA personeli uzay yürüyüşünü durdurdu.
ISS’deki bir diğer astronot Mark Vande Hei, görev gücündeki uçuş kontrolörlerine “Bu sadece gerçek hayat, bazen işler böyle yürüyor ve siz dostların güvenliğimizi gözettiğinize gerçekten sevindim” dedi. NASA ise tespit edilen enkazın ne derece risk oluşturduğunu değerlendirmek için yeterli süre olmadığını, bu sebeple görevi bir sonraki duyuruya kadar ertelediğini söyledi.
Uluslararası Uzay İstasyonu için kaçınma manevraları rutinleşti!
Uzay çöplüğü, son iki hafta içinde ikinci kez Uluslararası Uzay İstasyonu planlarını bozuyor. Bu ayın başlarında da eski bir Çin hava uydusundan kopan ve yörüngede başı boş hareket eden parçanın ISS’NİN bir kaç yüz metre yakınından geçeceği öngörüldü. Bu sebeple çarpışmayı önlemek için “uzay enkazından kaçınma manevrası” adı verilen bir eylem gerçekleştirildi.
Uluslararası Uzay İstasyonu son 22 yılda, üçü 2020’de olmak üzere, 29 kaçınma manevrası gerçekleştirdi. En sonuncusu 22 Eylül 2020‘de, bir Japon roketine ait uzay çöpü yaklaşık 1.4 kilometre yakından geçeceği için yapılmıştı. Bu sayıların ilerleyen günlerde giderek artması bekleniyor. Dolayısıyla sistemler devamlı ISS‘in çevresini tarayarak tehlikelere karşı koruma sağlıyor.
Rusya, 15 Kasım’da bir tür kinetik füze kullanarak kendi uydularından birini havaya uçurdu. Açıklanan verilere göre 1700 adeti geçen izlenebilir ve binlerce izlenemeyen küçük uzay çöpünün oluşmasına sebep oldu. Patlatılan uydu, ISS’ye nispeten yakın bir yörüngede döndüğü için, enkaz bulutu periyodik olarak yakınından geçti. Fakat astronotlar, görev kontrolörleri tarafından erken uyandırıldı.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
{{user}} {{datetime}}
{{text}}