Kasım ayı başlarında NASA, Çift Asteroid Yönlendirme Testi (Double Asteroid Redirection Test – DART) için fırlatma tarihini 23 Kasım olarak vermişti. Belirlenen tarihte California‘da beklenen fırlatma gerçekleşti. Görevin amacı ise Dünya’yı olası tehlikelerden korumak için strateji geliştirmek.
Bu süreç tabii ki uzun sürecek olsa da NASA, başarılı sonuçlar elde edeceğine inanıyor. Görevin aşamaları neler? Ne amaçlanıyor ve sonucunda ne gibi veriler elde edilecek? İşte ilk gezegen savunma testi görevinin ayrıntıları…
Ay görevlerinin kilit aracı sahnede: NASA Super Guppy
NASA (National Aeronautics and Space Administration), Artemis Ay görevleri için Supper Guppy kargo uçağını tekrar kullanmaya başladı.DART misyonunun amacı ne?
23 Kasım olarak belirlenen tarihte korkulduğu gibi kötü hava şartları ile karşılaşılmadı ve fırlatma başarıyla gerçekleşti. Bu görevin amacı Amor asteroid grubundaki Didymos adındaki büyük bir asteroid etrafında dönen Dimorphos adlı diğer küçük asteroide çarpmak olacak. Böylelikle Dimorphos’un yörüngesi değişecek, böylece yörünge saptama ve değiştirme yolları aranacak.
Bu asteroidlerin Dünya yörüngesine girmesi gibi bir tehlikenin söz konusu olmadığını NASA açıkça belirtti. Yalnızca asteroid sistemi üzerindeki çarpmaların etkilerini görüp ölçmeyi amaçlıyorlar. Bunun için Dünya üzerinden teleskop ile takipte olacaklar. Kinetik etki tekniği ile yüksek hızdaki potansiyel tehlikeli bir asteroidi durdurmak için teknoloji ve strateji geliştirebilecekler.
DART, Didymos’a yaklaşık 10 ayda ulaşacak. Yakınına geldiğinde ise yönünü değiştirerek Dimorphos’a saniyede 6.6 kilometre hız ile çarpacak. Yaklaşık bir golf arabası büyüklüğündeki DART, 550 kg ağırlıkta ve Dimorphos ise 4.8 milyon ton. Çarpmanın etkisi ile Didymos’un yörüngesinin fiilen değişmesi amaçlanıyor.
Asteroidler dünyayı yok edebilir mi?
1-20 metre genişliğindeki asteroidler sık sık Dünya yörüngesine giriyor. Fakat bunların neredeyse tamamı atmosferde parçalanıyor ve zararsız bir hale geliyor. Her 500.000 yılda bir Dünya’ya 1 kilometre çapında asteroidler çarpar. Moritanya‘daki Tenoumer çarpma kraterine, 20.000 yıl önceki bilinen en son büyük boyutlu asteroidin sebep olduğu düşünülüyor. 5 kilometre çapındaki asteroidler ise her 20 milyon yılda bir Dünya ile buluşuyor.
2013‘te 6 Rus şehrine zarar veren Chelyabinsk meteroidinin 20 metre çapında olduğu düşünülüyor. Bu çarpmanın etkisiyle 1.500 kişi yaralandı. İşte DART misyonu, tam bu noktada devreye giriyor ve olası bir tehlikeli asteroide karşı Dünya’yı korumak için strateji geliştirmeyi planlıyor.
Sizler NASA’nın Dünya’yı olası bir tehlikeden kurtarmak için üzerinde çalıştığı DART misyonu hakkında neler düşünüyorsunuz? Gerçekten verilen emeklere değecek mi? Fikirlerinizi yorumlarda bizimle paylaşabilirsiniz.
kurtarıcak ne var çarpsın geberelim gitsin
Doğru
Cevabın güzel dostum! 😉
1 km boyundaki ve standart hızdaki meteoritler mutlaka engellenmeli hızı yüksek ise boy orantılı olarak küçülmeli. Çarptırılacak unsur laser olabilir diye düşünüyorum.
hoplasanda ziplasanda o son saat gelecek yaziyor kuran. Ansizin ve siddetli olacak diye ekliyor.
Doğru
Evet
Bırakın düşsün abdye ve İsraile düşsün Allahın vardır bir bildiği.
Cüneyt Arkın da daha önce denedi başarılı olamadı ……….!!!!!!
dış etkenlerden korunacağınıza ilk olarak iç etkenlerden korumaya çalışın
550 kg 1m ton ağırlığın yönünü nasıl değiştirecek bu nasıl bilim nasıl şaka başka işleri yok sanırım marsa gitiler ya bir tarafları kalktı bunların
Bu olsa olsa zart olur sonucu tam isabet zurt olur
Ben bu konuyla ilgili ilgilenmek istiyorum ama nasil faydam olabilir bilmiyorum enerji manyatizma kizil otesi gorus yani bilim insanlari tarafindan kesfedilen sey su an bende yasaniyor 1994 yilinda dogdum su 27yasindayim bu konuyla ilgilenmek dogru olandir