Uzay istayonunun yeni robotik kolu geçen yıl temmuz ayında istasyona geldi. Ancak European Robotic Arm (ERA) aktif hale getirilene kadar uzayda termal battaniyelerin altında uzun süre beklemek zorunda kaldı. Ta ki 28 Nisan Perşembe gününe kadar.
Uluslararası Uzay İstasyonu‘nda (ISS), 28 Nisan Perşembe günü ise tesisin yeni elektronik kolunu ilk kez etkinleştirildi. Rus kozmonotlar Oleg Artemyev ve Denis Matveev, European Robotic Arm’ı (ERA) etkinleştirmek için ISS’nin dışında 7 saat 42 dakika geçirdiler.
NASA’nın yeni Ay roketi sınıfta kaldı: Testler başarısız!
Robotik kol ilk defa çalışmaya başladı!
NASA, ilk denemelerden önce robotik kolu etkinleştirmek için çalışan kozmonotların görüntülerini paylaştı. ERA’nın bu aşamaya gelmesi ise hiç de kolay olmadı. Yaklaşık 30 yıl önce tanıtılan elektronik kol, son 20 yılda meydana gelen çeşitli aksaklıklar nedeniyle bir türlü ISS’ye gönderilemedi.
Avrupa Uzay Ajansı (ESA) mühendisleri sonunda robot kolu uzayda test etmeye başladı. Yeni robotik kol yaklaşık 11 metre uzunluğa ve 630 kilogram ağırlığa sahip. Elektronik kol, sahip olduğu yedi eklem yeri sayesinde yüksek derecede manevra kabiliyeti sunabiliyor.
ERA, temel olarak yükleri ve büyük bileşenleri kurmak, kaldırmak ve taşımak için kullanılacak. Uzay istasyonunun halihazırda Kanada ve Japonya imzalı iki operasyonel robotik kolu daha bulunuyor. Ancak ERA, ISS‘nin Rusya bölümünün dışında konumlandırılan ilk kol olarak öne çıkıyor. Bu sayede uzay isyasyonunun dışındaki bakım ve yenileme çalışmalarında kolaylık sağlanmış olacak.
ERA’nın tam kapasite çalışması için toplamda beş çalışma gerçekleştirilecek. Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen ilk uzay yürüyüşü ile birlikte robot kolun panel kurulumu yapıldı. Dün yapılan çalışmayla ise robotik kol ilk defa harekete geçmiş oldu. Üçüncü uzay yürüyüşü için Mayıs ayı işaret ediliyor.
Peki siz Uluslararası Uzay İstasyonu ve çalışmaları hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında ya da SDN Forum‘da bizimle paylaşabilirsiniz.