Reklam

Asus Eee PC 1025C İnceleme

11
Reklam

Yaklaşık 2007 2008 yılından bu yana piyasada sıkça gördüğümüz netbook modelleri, notebooklara göre daha uzun pil ömrü ve daha ufak yapıları ile kendine alıcı kitlesi oluşturmuştu.

Fakat ilk çıkan Atom modellerinin performans açısından hayal kırıklığı oluşturması, netbook platformunun adını epey kötüledi. Tabi bu Intel Atom işlemcilerinin de Celeron adı gibi kötü bir üne kavuşmasını sağladı.

PoverVR SGX 545 GPU‘sunun ve çift çekirdekli Atom N2800‘ün birleştiği işlemcinin kullanıldığı Asus Eee PC 1025C, HDMI çıkışı ile Full HD videolara destek veriyor.

Reklam

Uyku modundan sadece 2 saniyede çıkan netbook, 320GB ve 500GB’lık iki hard disk seçeneği ile geliyor. Tabi ASUS’un ücretsiz 3GB’lık Web Storage hizmetini de unutmamak lazım.

Bakalım Asus‘un bu şık netbook modeli, bekleneni verebiliyor mu?

{pagebreak::2}

Ürünün Dış Görünümü:

Asus Eee PC 1025C, çeşitli renk seçenekleri ile gelen netbook ailesi. Larcivert, kırmızı, füme, beyaz, kahverengi ve açık pembe gibi renk seçenekleri bulunuyor.

10.1 inç ekrana sahip Eee PC 1025C, 262 x 178 x 20.8,7 – 34.4 mm’lik boyutlarında piyasaya sunuluyor. Pil takılı olduğundaki çıkıntı ile beraber 34.4 mm’lik kalınlığa ulaşan ürünün 3 hücreli bataryaya sahip versiyonu 1.1 kg ağırlığa sahip. 6 hücreli bataryalı versiyonlarda ise ağırlık 1.25kg.

Ürünün sağ tarafında  4’ü bir arada kart okuyucu, 3.5mm’lik ses jakı, 2 adet USB 2.0 portu ve bir adet RJ45 ethernet çıkışı bulunuyor.

Sol tarafta da güç girişi, VGA, HDMI ve USB 2.0 girişi bulunuyor.

Ürünün mat görünümü var. Asus’un diğer renk seçeneklerinde de mat bir görünüm var. Ayrıca ekranda da mat panel kullanılmış. Bu sayede açık havada oldukça rahat bir şekilde kullanabiliyorsunuz.

{pagebreak::3}

Kullanımı:

Asus Eee PC 1025C, oldukça rahat bir klavyeye sahip. Dar alan olmasına rağmen Asus mühendisleri klavyeyi oldukça başarılı bir şekilde tasarlamış. Çok hızlı bir şekilde, herhangi bir alışma sürecine ihtiyacınız olmadan yazılarınızı yazabiliyorsunuz.

Ayrık tuş tasarımının kullanan klavye, sağlamlık açısından da son derece başarılı. Sert bir şekilde seri halinde tuşlara bastığınızda, kırılacak gibi bir his almıyorsunuz. Kaliteli ve güven hissi veren bir netbook.

Ayrıca touchpad’in de kullanımı oldukça rahat. Bazı modellerdeki gibi tırtıklı bir touchpad kullanılmamış. O açıdan da ayrı övgü konusu.

Artık netbooklardan çok daha güçlü Ultrabook modelleri piyasada. Ultrabook’lardan 3 tane üst üste koyarsanız anca bu ürünün kalınlığına yetişirler heralde. Netbook modelleri hala çok kalın. Tabi fiyatına göre de bakmak lazım ama 10.1 inç cihaz, nasıl bu kadar kalın yapılabilir anlamak biraz güç. Tüm netbook üreticilerine bu sitemim.

Asus, Netbook daha iyi hava alsın diye pile çıkıntı koymuş. Bu sayede arka kısım havada duruyor ve alt kısım ferahlamış oluyor.

{pagebreak::4}

Intel Atom N2800:

Asus Eee PC Flare serisi 1025C‘de, Intel‘in çift çekirdekli Atom N2800 işlemcisi kullanılıyor. Bu işlemci 1.86 GHz hızında çalışıyor. 32nm teknolojisi ile üretilen işlemci, Intel’in Hyper Threading teknolojisini kullanıyor ve bu sayede 4 çekirdekli gibi çalışıyor.

MMX, SSE 1, 2, 3 ve 3.5 komut setlerini kullanan Atom işlemcisi, günümüz modern işlemcilerinde kullanılan komut setlerinden uzak bir görüntü çiziyor. Ayrıca L2 ön bellek seviyesinde de Core işlemcilerine göre ciddi bir düşüklük söz konusu.

Sistemde tek kanal RAM girişi bulunuyor. Bu RAM bant genişliğini düşürdüğü gibi 1GB RAM sisteme yeterli gelmiyor. 5 sekme açtığınızda neredeyse doluyor. Windows 7‘nin zaten kafadan 600 MB RAM kullandığı ayrı bir gerçek.

Netbook alacaklara tavsiyem 2GB’lık modellere yönelmeleri ya da 2GB’lık RAM alıp takmaları.

{pagebreak::5}

Testler:

HD Tune:

320GB‘lık mekanik hard diskin kullanıldığı model, başarılı bir okuma yazma hızı sunamıyor.  Saniyede ortalama 59.5 MB’lık veri yazılabiliyor.

Hard diskin gecikmesi ise 20.0 mili saniye.

Battery Mark:

Asus Flare ailesinin en iddialı olduğu noktalardan biri de pil ömrü. Zaten ufak bir cihaz, performans olarak iddialı değilse, pil yönünden iddialı olmalı.

Yüzde yüz işlemci kullanımı ve ekran parlaklığında, hızlı modda 3 saat 15 dakikalık bir pil ömrü gözüküyor. Bu normal kullanım değerlerinde  6 saate yakın olacaktır.

{pagebreak::6}

Teknik Özellikler ve Sonuç:

Teknik Özellikler:

10.1 inç 1024 x 600 px LED aydınlatmalı ekran

Intel Atom N2800 1.8 GHz çift çekirdek

1GB RAM 

320GB HDD

Bluetooth 3.0

WiFi, DLNA

3 hücreli batarya

Sonuç:

Ultrabook ve notebooklara göre daha uygun fiyatlı, Asus kalitesini arkasına alan, hafif ve taşınabilir, uzun pil süresine sahip, yeterli bir günlük performans sunabilen bir cihaz istiyorsanız, Eee PC Flare 1025C size yeterli. Ürünün işlemcisi yeterli gücü veriyor. RAM tarafında biraz sıkıntı yaşanıyor. 2GB’lık model tercih etmeye bakın ya da 2GB’lık RAM alın ve sisteme takın.

Sonuçta yanınızda kullanım tarzınızla alakalı olsa da 7 saate yakın pil ömrü verebilen bir ürün. Pil ömrü başarılı. Ama ben alacaklara 6 hücreli versiyonunu almalarını öneriyorum. O zaman 12 saate kadar pil ömrüne ulaşabiliyorsunuz.

:: Netbook almayı düşünüyor musunuz?

 

 

11 Yorum

  1. Ultrabook lar eğer ucuzlarsa, bence Netbook piyasası ciddi etkilenecek.. Netbook performansını ciddi yetersiz buluyorum..

  2. Bu saatten sonra dalga geçer gibi 1 GB ram ve kahrolası dikey 600 piksel çözünürlüğe kim katlanabilir? Ucundan kenarından teknoloji bilen biri bu cihazın! yanından geçmez. Bilgisayar sınıfına özellikle sokmadım. Sadece bir cihaz bu.

  3. asus netbooklarda gerçekten başarılı. Ilk çıktığı dönemlerde asus uzun pil süresi ile iddialı ürünler çıkardı. 9,5 saat kullanım vaad eden netbook modellerinden almıştım xp sistemli. Normal kullanımda 7 saatten aşağı düşmüyordu. 2 buçuk sene kampuste elimde dolaştım sürekli minik taşınabilir, ve simdi pili hala 5-6 saat dayanabiliyor, ekran çözünürlüğü bununla aynıydi ve gayet yeterliydi. Daha yüksek çözünürlük bu kadar alanda gerçekten gereksiz eğer ekrana 15 cm den bakmıyorsaniz.

  4. bende 2gb ram 320 gb harddisk 6 hücreli pil aldım.kolay taşınabilir olması ve uzun ömürlü bataryası tatmin edici…ram i yükseltmeyi düşünüyorum ne tavsiye edersiniz 4gb mı yoksa 8gb ram mi? 8 çokmu abartılı olur acaba?

  5. İntel in sayfasında maks 4gb yazıyordu fakat sonundada söyle bir ibare vardı (türüne gore) bunu anlamadım ama görünüşe gore 4 gb ram destekliyor

  6. gayet güzel bi ürün yaklaşık 3 yıldır kullanıyorum ve çok memnunum pili yazılandan daha az gidiyor ama şık ve taşıması çok kolay

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version