Reklam

Z kuşağı bilmez: Atari’nin ördek vurma tabancası nasıl çalışıyor?

14
Reklam

Bu haberimizde biraz eskiye gidiyoruz. Bir dönemin kırmızı, mavi renkleriyle, dev oyun kartuşlarıyla hafızalara kazınan Atari’yi herkes hatırlayacaktır. Atari aslında kendi başına bir markaydı oyun konsolunun adı değildi ancak zamane çocukları marka ile oyun konsolunu özdeşleştirmişti. Bir de hatırlarsanız Atari kutularından tabanca çıkardı. Neredeyse her çocuğun kullanmayı öğrenmek için günlerce uğraştığı Atari tabancaları nasıl çalışıyor ve nasıl hedefleri vuruyordu? İşte detaylar…

Çocukluğumuzu yedi! Atari tabancasının çalışma mantığı neydi?

90’lı yılların en ikonik ürünü şüphesiz Atari’lerdi. Ancak burada önemli bir detay var Atari aslında oyun konsollarının adı değildi. Atari kendi başına oyun konsolu ve özel oyunlar üreten bir markaydı. Türkiye’de Atari markası ile konsollar o kadar özdeşleşmiş bir hale geldi ki insanlar oyun konsolu vs. demek yerine direkt Atari demeyi tercih ettiler.

Bizde yazımızda Atari ismini kullanmayı devam edeceğiz. Atari kutusunu açtığınızda önünde ufak bir konsol, 2 adet kol (Atari’ler Sony PS gibi cimri değil), bir klavye ve bir de silah çıkıyordu. Birçoğumuz Atari tabancalarının kullanım mantığını asla çözemedik bu yüzdende neredeyse hepsini oyuncak sepetimize atıp oyuncak tabanca olarak kullandık.

Sony, yeni oyun kontrolcüsünü tanıttı!

Reklam

Peki bu tabancalar nasıl çalışıyordu? Aslında bizleri muhteşem bir teknoloji beklemiyor. Çok basit bir teknoloji ile Atari tabancaları çalışmaktaydı. Tüm sistem fotoelektrik olay denilen bir fizik kuralına dayanmaktaydı. Fotoelektrik kurala göre ışık kaynağına doğru elektronları tuttuğunuzda elektron hareketi başlayacaktır. Yani bir nevi ışık elektronları bağlı olduğu yüzeyden kurtaracaktır.

Atari tabancasında da aynı durum geçerli. Meşhur ördek avlama oyunu Duck Hunt’ı eski tüplü televizyonunuzda açtınız. Eski nesil olarak adlandırılan CRT televizyonlar saniyede 60 ila 85 kare arası görüntü verebiliyordu. Yani bir bilgisayar oyunu mantığında düşünürsek “kare kare” ilerleme dediğimiz görüntü kalitesi var ancak o dönem kimse bu tarz detaylara takılmazdı. Önemli olan eğlenceydi.

CRT televizyonların bu özelliği tabancanın işine geliyordu. Oyun açıldığında ördek sizden kaçmaya başlıyordu. Siz nişan alıyordunuz ve tetiği çekiyordunuz. Tetik çekildiğinde siz fark etmeseniz aslında ekran 1 saniyeliğine kararıyordu. Ve o sırada ördeğin bulunduğu alan tamamen beyaz oluyordu. Silahın içerisinde yer alan fotoelektrik diyotu beyaz ışığa tutulduğunda bir elektronu koparıyordu. Bu da sizin hedefi vurduğunuz anlamına geliyordu.

Tabi oldukça basit bir sistemden bahsediyoruz burada. Aslında tüm yapmanız gereken silahı odayı aydınlatana ışık kaynağına tutarak ateş etmek. Bu sayede oyundaki tüm hedefleri vurmuş olacaktınız. Şu an muhtemelen Atari tabancasıyla ilgili tüm merakınız ve o sihirli dünya sizin için bitti. Ama üzülmeyin onunla hedefleri vuramamak bile çok eğlenceliydi.

Peki siz “Atari tabancaları nasıl çalışıyor?” haberimiz hakkında ne düşünüyorsunuz?

14 Yorum

  1. Daha geçen gün kayınbraderle bunun muhabbetini yaptık. Hala çözememiştik iyi oldu 😂 Bi dakka! Siz bizi mi dinliyordunuz?! 😳🧐

  2. Fiziğim zayıf olduğundan o tabancanın nasıl çalıştığını yine de anlayamadım sözelci mantığı ile anlatırsanız belki anlarım. Matrix filmini saçma bulduğumda bilgisayar mühendisi arkadaşım sözelciler anlayamaz demişti.

    • Şöyle anlatalım siz tabancanın tetiğine bastığınızda 1 saniyeliğine ekran tamamen kararıyor ve ördeğin olduğu kare beyaz oluyor. Eğer tabancanın ucundaki diyot sensörü o beyaz alana doğru tutulmuşsa beyaz alandan gelen ışık sensöre çarpıyor ve Atari hedefi vurduğunuzu kabul ediyor. Yani silahı tavandaki lambaya tutup tetiğe bastığınızda yine tüm hedefleri vurduğunuzu kabul edecek.

  3. Bu oyunu oynamıştım, kasetler aklama geldi… 90 tank oyununu çok severek oynardık. Atari alma işi de basit bir şey değildi, pahalıydı. Küçüklüğümde futbol topu ve bisiklet arasında tercih yapmam gerekiyordu. Şimdi her şeyden bol bol var… 82.

  4. Nintendo’nun NES konsoluna özel çıkan Duck Hunt oyununu Atari’ye bağlama cehaletiniz oldukça komik. En azından NES klonu kasetli konsollar olduğunu bilmeniz gerekirdi. Bilgi bir tık ötede…

  5. Genellediğiniz neslin geneline uymayan birisi olarak sizin bilemeyeceğimi savunduğunuz pek çok şeyden ekonomi sağ olsun zaten haberdardım. Çocukluğumda bile fırsat olamdı ki bir ps1’im olsun ben atari ile gameboy ile büyüdüm sonra sonra bir ps3 sonra bor ps4’üm oldu. Şimdi kendi imkanımla bir switch aldım. Sayenizde o tabancadan da normalde sizin nesilde kalması gereken pek çok şeyden de haberdarım. Sizden da çok Y kuşağı mensubuyum demeye hakkım var… Şimdi o random genelleyici başlığınızın sunduğu ön yargıyla iyi eğlenceler diiliyorum size

  6. 1.biliyirdum hayatım küçüklüğüm atari ile geçti

    2.2004 lüyüm demekki 18 22 yaş arasıda biliyor bunları

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version