Reklam

ATI Radeon HD 5670 İnceleme

6
Reklam

ATI, ekran kartı piyasasında son yıllarda hiç yaşamadığı kadar rahat bir dönmeden geçiyor. Eylül ayında ilk DirectX 11 destekli ekran kartı olan HD 5870′i piyasaya çıkaran firma, o günden bugüne bu alanda pazarda tek olmayı sürdürüyor.

Alışageldiğimiz şekilde, ilk önce yüksek seviye modelleri piyasaya süren ATI, daha sonra yavaş yavaş orta ve giriş seviyesi modellerini de bizlerle buluşturmaya başladı.

Reklam

Giriş seviyesine DX 11’i getiren HD 5670

En önemli segment

Herkes genelde yüksek seviye modellerin yapabildiklerinden bahsetse de, bu modellerin yüksek fiyatlara sahip olması nedeniyle kullanıcılar daha düşük özellikli kartlara yöneliyorlar.

Kısacası, firmalar her ne kadar üst seviye modellerini göz önünde tutsalar da, son kullanıcı tarafında asıl ilgi gören segment, giriş seviyesi. Firmalar, yüksek satış rakamlarına bu seviyedeki ürünler ile ulaşabiliyorlar.

{pagebreak::Giriş seviyesine DX 11}

Giriş seviyesine DX 11

Üst seviye modelleri ile beğeni kazanan HD 5000 serisinin orta ve giriş seviyesi modelleri de merakla bekleniyordu. ATI de, ilk HD 5000’den yaklaşık üç ay sonra, bu serinin giriş seviyesine dahil olan ilk kart olan Radeon HD 5670′i piyasaya sürdü.

Bu kartın en önemli özelliği, giriş seviyesine DirectX 11 desteği getirmesi. İnsanlar, bu yeni teknolojiye kavuşmak için üst seviye modellere artık mecbur değiller.

Firmalar için en önemli segment, giriş seviyesi

Düşük fiyatlı, düşük güç harcayan bir modelin DirectX 11 desteği vermesi, aynı segmentteki rakip modeller için bir sorun teşkil ediyor.

Giriş seviyesindeki modeller, yüksek performanstan ziyade, düşük fiyat ve düşük güç tüketimi arayanlara hitap ettiğinden, donanımsal özellikler bakımından çok etkileyici değiller.

{pagebreak::Redwood grafik işlemci}

Redwood grafik işlemci

Radeon HD 5670′te bulunan 40 nm’lik Redwood kod adlı grafik işlemci de, HD 5700’lerde kullanılan Juniper ve HD 5800’lerde kullanılan Cypress GPU’larına nazaran oldukça mütevazı bir yapıya sahip.

Redwood’un bünyesinde 400 adet stream işlemci yer alıyor. Bu sayı, HD 5770’in yarısı, HD 5870’in ise dörtte biri seviyesinde.

Grafik işlemcinin çekirdek frekansı ise 775 MHz olarak ayarlanmış. ROP (Render Output) sayısı açısından da HD 5670, HD 5770’in yarısını sunabiliyor. Kartta sadece 8 adet ROP yer alıyor.

HD 5670’teki grafik işlemcinin kod adı Redwood

GDDR5 bellek

AMD, Radeon HD 5670’i 512 MB ve 1 GB bellek seçenekleri ile piyasaya sürüyor. İki sürüm arasında çok büyük performans farkı olmadığını söylemek gerek.

Bellek konusunda bizleri sevindiren şey ise, ATI’nin bu kartta 128-bit’lik arayüze yer vermesi. HD 5700 serisinde de aynı bellek arayüzünü kullanan ATI, bir alt sınıfta da aynı seviyeye yer vermiş.

Bir diğer dikkate değer şey ise belleklerin GDDR5 olması. Daha önceleri, giriş seviyesi modellerin belleklerinin daha düşük bant genişliğine sahip olduğuna şahit olmuştuk. HD 5670’te yer alan GDDR5 bellekler 1 GHz ( 4 GHz etkin) frekansında çalışıyor.

{pagebreak::Güç tüketimi ve soğutma}

Güç tüketimi ve soğutma

Teknik özellikler açısından düşük özelliklere sahip olmanın getirisi ise güç sarfiyatında oluyor. HD 5670′in referans tasarımının üzerinde herhangi bir PCI güç bağlantısı yer almıyor.

ATI, kartın tek başına harcadığı en yüksek gücün 61 Watt olduğunu iddia ediyor. Benzer şekilde, kart boşta çalışırken harcanan gücün sadece 14 Watt olduğu belirtiliyor.

Kartın soğutma sistemi çok büyük değil

Isınma problemi var mı?

Düşük güç tüketimi, tek başına bir artı olmasının yanı sıra beraberinde başka avantajları da getiriyor. Bunların başında ise ısınma problemlerinin daha az olması geliyor.

Gerçekten de, üst seviye modellere kıyasla, giriş seviyesindeki modellerin ısınma sorunu yaşaması daha zor. ATI, HD 5000 serisinde, bu alanda yakaladığı genel başarıyı, HD 5670’te de tekrarlıyor.

Kartın üzerinde bulunan soğutma sistemi ise öyle çok da gelişmiş bir sistem değil. Küçük bir fana sahip olan sistem, sadece tek slotluk yer kaplıyor.

Çeşitli markaların yakın bir zaman içinde, pasif soğutmaya sahip olan modellerini de görebiliriz.

{pagebreak::Eyefinity ve Crossfire}

Eyefinity ve Crossfire

HD 5670′in üzerinde, DVI, DisplayPort ve HDMI olmak üzere üç farklı çıkış yer alıyor. HD 5000 serisine dahil olan tüm diğer modeller gibi, HD 5670 de ATI’nin Eyefinity teknolojisini destekliyor.

Kart, üzerinde bulunan üç çıkış sayesinde, aynı anda üç adet monitöre destek verebilse de, bundan çok büyük performans beklememek lazım.

Kartın üzerinde üç farkı çıkış yer alıyor

Kartın referans tasarımının üzerinde Crossfire köprüsü yer almıyor. Firmalar özel modellerinde bu özelliğe yer verebilseler de, bu kart ile Crossfire yapmanın çok fazla bir faydası olacağını düşünmüyoruz.

Şimdi HD 5670’in test sonuçlarını görelim.

{pagebreak::Test sonuçlar}

Test sistemi

Anakart: Asus P6T Deluxe
İşlemci: Intel Core i7 XE 965
Bellek: 2 x 2 GB Kingston 1333 MHz DDR3
Güç kaynağı: Thermaltake 750 watt
Sabit disk: Seagate Barracuda 1,5 TB
Optik Sürücü: LG 22X DVD yazıcı

{pagebreak::3DMark Vantage}

{GRAPH::460}

{GRAPH::461}

{GRAPH::462}

{GRAPH::463}

{pagebreak::3DMark06}

{GRAPH::464}

{GRAPH::465}

{pagebreak::Crysis}

{GRAPH::468}

{GRAPH::469}

{GRAPH::470}

{pagebreak::Call of Juarez}

{GRAPH::466}

{GRAPH::467}

{pagebreak::World in Conflict, FarCry 2}

{GRAPH::471}

{GRAPH::472}

{pagebreak::Sonuç}

Sonuç

Giriş seviyesi kartları sadece performansı ile değerlendirmek haksızlık olabilir, fakat yine de insanların büyük ilgi gösterdiği bu segmentte yer alan ürünler ile bazı işlemleri sorunsuz yapabilmeliyiz.

HD 5670’ın şu an piyasadaki en büyük rakibi GeForce GT 240.  ATI, DirectX 11 desteği ile rakibinin bir adım önüne geçerken, performans açısından ise benzer sonuçlar elde ediyor.

HD 5670 rakipleri ile başabaş performans gösteriyordu

HD 5000 serisinde alışageldiğimiz, bir önceki nesildeki bir üst sınıf ile yakın sonuç verme geleneği ise HD 5670’te kısmi olarak tekrarlanıyor diyebiliriz.

Sonuç olarak, HD 5670 beklentilerin az da olsa altında kalan bir ekran kartı. Kartın rakipleriyle başabaş olmasından çok onların önüne geçmesini beklerdik. Ancak yine de giriş seviyesine DX 11 desteğini getirmesi çok önemli bir olay.

{pagebreak::Teknik özellikler}

Teknik özellikler

ATI Radeon HD 5670

Ekran kartı

Grafik işlemci: Redwood
Mimari: 40 nm
Bellek: 512 MB GDDR5
Bellek veriyolu: 128-bit
Bellek frekansı: 1000 MHz
İşlemci frekansı: 775MHz
Stream işlemci: 400 adet
Çıkışlar: 1 x DVI, 1 x DisplayPort, 1 x HDMI
Destek verdiği teknolojiler: DirectX 11, Shader Model 5.0

Bilgi için: AMD Türkiye
Web:
www.amd.com/tr
Fiyat: 
100 $ (Yurtdışı)

:: HD 5670’ın sunduğu performans beklentilerinizi karşıladı mı?

6 Yorum

  1. bu kart canavar gibi assassin creed 3 ü ultra da 1920-1080 hd monitörde oynadım tavsiye ederim süper kart ayrıca çok sessiz bizim sokaktaki bilgisayarcı 10 tl ye satıyor

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version