Reklam
    Reklam
    Haberler

    Atmaca füzesinde dışa bağımlılığı bitiren adım!

    Yerli imkanlarla geliştirilen Atmaca füzesine Kale'nin KTJ 3200 turbojet motoru entegre edilerek dış bağımlılık bitirilecek.

    Deniz Kuvvetleri’nin ihtiyacı doğrultusunda geliştirilen ve ABD yapımı Harpoon’ların yerini alan Atmaca füzesi artık Kale’nin KTJ 3200 turbojet motorunu kullanacak. Bu sayede motor tarafında dışa bağımlılık da artık sonlanacak.

    Buna ek olarak, Milli Savunma Bakanlığı’nın resmi sosyal medya hesaplarından geçtiğimiz haftasonu yapılan paylaşıma göre, Atmaca kara konuşlu ve mobil olarak hizmet verebilecek. Bu sayede tüm kıyı güvenliği sağlanacak. İşte detaylar…

    Reklam
    Reklam

    Atmaca füzesi, KTJ 3200 motoru ile dışa bağımlılığı sonlandırıyor!

    Tamamen yerli imkanlarla geliştirilen Atmaca ve SOM füzelerine, Kale tarafından üretilen KTJ 3200 turbojet motorunun entegrasyonu gerçekleştirildikten sonra dışa bağımlı olmadan üretimi yapılabilecek. Fakat şu an için Fransız Safran isimli şirket tarafından üretilen TR40 jet motoru kullanılıyor.

    Bu nedenle gözler KTJ 3200 motorunu kullanan SOM seyir füzesinin 2022 yılı içerisinde gerçekleştireceği ilk atışa çevrildi. Fakat Atmaca entegrasyonu da büyük bir öneme sahip. Zira artık bu füze yalnızca gemilerde değil, kara konuşlu ve kara araçları üzerine entegre bir şekilde de kullanılacak.

    Reklam
    Reklam

    Atmaca ile ABD yapımı Harpoon füzelerini kıyaslayacak olursak, birbirine çok yakın boyutlarda olduğunu fakat Atmaca’nın ağırlık, uzunluk, çap ve kanat açıklığı konusunda daha büyük olduğunu söyleyebiliriz. Kağıt üstündeki tek eksiği 224 kg yerine 200 kg harp başlığı kullanıyor olması gibi duruyordu. Fakat son versiyonunda o da 220 kg’ye çıkartıldı.

    Fakat Harpoon’un menzili 140 km civarıyken Atmaca 220-250 km’ye ulaşabiliyor. Ayrıca gerçekleştirilen testlerde bu başlığın gemiler üzerindeki etkisinin fazlasıyla yeterli olduğunu gördük. Öyle ki geminin bir yanından diğer yanına kadar araba sığacak kadar delik açabiliyor. Ek olarak, Milli RF arayıcı başlık sayesinde düşman unsurları başlığın ne zaman aktif hale getirildiğini tespit edemiyor. Ayrıca suya yakın uçuş kabiliyeti de oldukça ileri düzeyde.Yani Harpoon’un yerini alabilir mi şeklinde sorular tamamen cevaplanmış oldu.

    Reklam
    Reklam

    Bunun yanı sıra Atmaca, kara konuşlu bir şekilde Türkiye’nin sahil şeridine yerleştirilecek olursa, 7 batarya ile sahil güvenliği sağlanabilecek. Buna ek olarak bir de 8×8 araçların üzerine 4 adet entegre edilerek mobil bir şekilde hem kara hem de deniz hedeflerine karşı kullanılabilecek.

    Atmaca teknik özellikleri

    Uzunluk4.3 – 5.2 m
    Ağırlık< 750 kg
    Menzil> 220 km
    GüdümANS* + KKS** + Barometrik
    Altimetre + Radar Altimetre
    Harp BaşlığıYüksek Patlayıcılı
    Parçacık Etkili
    Penetrasyon Etkili
    Harp Başlığı Ağırlığı220 kg
    Arayıcı BaşlıkAktif RF
    Diğer Ataletsel Navigasyon Sistemi
    Küresel Konumlama Sistemi

    Atmaca sistem özellikleri

    • Otonom
    • Düşük radar izi
    • Yüksek hedef vuruş hassasiyeti
    • Tüm hava şartlarında görev yapabilir
    • Karşı tedbirlere dayanıklı
    • Veri bağı ile hedef güncelleme, yeniden saldırı, görev iptal yeteneği
    • Üç boyutlu görev planlama
    • Hedefte zaman [ToT], farklı platformlardan çoklu
    • Hedefte zaman [DToT], aynı platformdan çoklu
    • Hedefte zaman [SToT], hedefi ateş altına alma 
    • [Salvo] Atış
    • Su üstü ve su altı platformlarından kara ve su üstü hedeflerine karşı angajman
    • Yeniden saldırı modu
    • Su üstü, su altı ve kara platformlarından, su üstü ve Kara hedeflerine karşı angajman

    Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!

    ×

    Yorumunuz gönderildi,
    onaylandıktan sonra yayımlanacak.

    19 Yorum

    1. Muhendis Tosun

      Afferin size. 10 puan 5 yildiz. Umarim bu fuzeleri gelistiren ekibi yurt disina kaptirmazsiniz sayin Roketsan yonetimi.

    2. Vatansever

      Bunlar ölümcül silahlar ve barışı tehdit ediyor, yapımları acilen durmalı , elimizdekileride imha etmeliyiz

      1. ALİ

        Düşmanın elinde nükleer silah var sen ise kıçı kırık savunma silahları yasaklansın diyorsun Allah sana akıl fikir versin diyorum.

      2. ERHAN

        dibinde yunan rum rus diğer yanda abd pkk ya onbinlerce tır ağır silah vermiş sınırlarında en ölümcül silahlarla adeta gözdağı oluşturuyo sende barış mış şuymuş buymuş….geç bu hikaye okumaları.barış ancak düsmanların kadar hatta daha fazlası ile güçlü olursan var olur.anlasılmayan bir şey var mı ?

      3. Watan sevmez

        Yaw sen dahi adamsın..

      4. Blau

        Ne insanlar var dünyada şu yoruma bak cocuk bile bunu yazmaz ne ayaksın sen

      5. Anonim

        Etrafımızdaki ülkeler dört yanımızı da silahlanırken sen ne diyorsun

      6. Faruk

        Hangi vatanı sevdiğini bilmiyorum ancak o vatanın bu vatan olmadığına adım gibi eminim

      7. Borantalya

        Askerleri felan da evlerine gönderip, öpücükler saçar, çiçekler yetiştirir, dünyayı da pembeye boyariz…. Oh be

    3. Hasan

      Kendimi düşman karşısında daha güçlü hissediyorum yetmezmi

    4. Hasan Sönmez

      Başarılarınızın devamını diliyorum…

    5. SinanS

      Tüm emegi gecenlerin aklina , eline ,yuregine saglik…insallah yakin zamanda baristik fuzelerde S 400 hatta S 500′ ün yerine gececek fuzeleri de uretirsiniz.Allah yardimciniz olsun.

    6. Sefa Kumlu

      Su uyur Düşman uyumaz… Sözünü unutmadan daima ileriye bakarak savunmamızı misli ile güçlendirmemiz lazım. Türkiye nin savunma sistemlerinde emeği geçen herkese teşekkürler ederiz. Şunu unutmayalım adı üstünde Savunma Sistemleri. Saldırı gözü ile bakarak olumsuz düşünceleri aklınızdan çıkartın. Satranç oyunu nasıl ki Saldırı ve Savunma ile oynanıyorsa Türkiye ve diğer ülkeler de kendi imkan ve icatlar ile çeşitli silahlar üretmekte. Elbette ki her Ülke iyi niyetli olmayabilir bizler bunlara karşı daima güçlü bir savunma ile hazır olmalıyız. Bu silah icatları ve üretimlerine gerçek bir Türk Vatandaşı isen itiraz etmemelisin. Gurur duymak,özgür yaşamak için her zaman olumlu olun.

    7. Safa hasan

      Türkiye ve uluslararası Avrupa ülkesi Gürcistan ülkesi ve Amerikan ülkelerinde hiç savas olmasına istemiyorum

    8. Tanju

      Tek kelimeyle mükemmel emeği geçenlerin ayağına taş değmesin

    9. Borantalya

      Emeği geçen herkese tesekkurler. Allah yolunuzu/yolumuzu açık etsin inşallah

    Diğer yorumları gör (18) Yorum Yap

    Yorum Yaz

    SDN Network
    Exit mobile version