Intel‘in Atom diye adlandırdığı ve özellikle Netbook‘larda kullanılan işlemciler için 2008 yılından bu yana ciddi bir mimari güncellemesi gelmedi. Intel‘in Pentium ailesinde kullandığı mimariye benzer bir mikroişlemci mimarisinin kullanıldığı Atom ailesi, 22nm‘lik Silvermont ile değişiyor.

Intel’in Tick Tock üretim stratejisi artık Atom işlemcilerini de kapsaması bekleniyor. Gün geçtikçe artan mobil pazara Atom ile dahil olmaya çalışan Intel, Atom‘u daha iddialı bir noktaya getirmek için çalışıyor ve artık Atom’u sık sık güncelleyerek 2 senede bir performans olarak geliştirme peşinde.

Intel‘in akıllı telefon ve tabletlerde kullanmaya başladığı Medfield tasarımı, çift çekirdekli ARM Cortex A9‘dan daha yüksek başarım sunuyor. Özellikle yeni geliştirilecek 22nm‘lik modellerin ARM Cortex A15 tabanlı modellere karşı iddialı olması bekleniyor.

22nm ve Intel‘in yeni nesil Core işlemcilerinde kullandığı 3D TriGate transistör teknolojisi, yeni nesil Atom işlemcilerinde de kullanılacak. Bu da güç tüketimi ve ısınmayı düşüreceği gibi aynı zar alanına çok daha fazla transistör konulmasına olanak sağlayacak.

Intel‘in yeni nesil Atom mimarisinde de FSB teknolojisini kullanması bekleniyor. Ayrıca grafik biriminde de detaylar henüz çok net değil. Özellikle Medfield tabanlı Atom‘larda PowerVR tabanlı grafik ünitesi kullanılıyor. Cep modeller için geliştirilecek olan Atom‘larda gelişmiş PowerVR çözümleri kullanılabileceği gibi, daha üst seviye Atom işlemcilerinde Ivy Bridge‘deki HD Graphics 4000 tabanlı grafik çözümleri kullanılabilir. Intel‘in önümüzdeki günlerde Silvermont hakkında daha fazla detay vermesi bekleniyor.

:: Yenilenen Atom platformu mobil arenada ARM’ı geride bırakabilir mi?