Tüm dünyada elektrikli otomobillere yönelik rağbet artarken, otomotiv devleri de yatırımlarını bu pazara kaydırdı. Hatta birçok üretici yakında sadece elektrikli araç üreteceğini açıkladı. Audi de bu markalardan biriydi. Ancak görünüşe göre Audi, içten yanmalı motora sahip otomobiller üretmeye devam edecek.
Audi benzinli otomobil üretmeye devam edecek
Birçok kişinin öngördüğü elektrikli otomotiv devrimi başka bahara kalmış gibi görünüyor. Büyük otomobil üreticileri ve hatta teknoloji şirketleri son zamanlarda elektrifikasyon hedeflerini azalttı. Audi bu kapsamda geri vites atan şirketlerin başında geliyor.
Alman otomotiv devi, daha önce planlandığı üzere 2026 yılına kadar ürün yelpazesini tamamen elektrikli hale getirmek istiyordu. Ancak benzinle çalışan modeller sunmaya devam edeceğini duyurdu. Bu hamle, Mercedes ve Toyota’nın elektrifikasyon çizelgelerini yavaşlatma yönündeki kararları takip ediyor.
Microsoft Paint, Midjourney benzeri özellik alıyor!
Microsoft, Paint için yeni bir yapay zeka tabanlı görüntü oluşturma aracı sunmak istiyor olabilir. İşte detaylar.Benzer bir haber ayrıca Apple’dan geldi. Tesla’ya rakip olacak bir elektrikli otomobil geliştirmek için yıllardır yatırım yapan Apple’ın bu aracı iptal ettiği belirtildi. Proje üzerinde çalışan 2 binden fazla çalışanın yapay zeka ve otomotiv yazılımlarına odaklandığı belirtildi.
Kaynaklar, Apple’ın otomobili 100 bin dolardan daha düşük bir fiyata satamayacağını ortaya koydu. Bu fiyatlandırma ise Apple’ın pazarda büyümesini engelleyecekti.
Ford, GM, Stellantis, Volvo ve BMW gibi diğer otomobil üreticileri de büyük mali kayıplar karşısında elektrikli araç üretim hedeflerini küçülttü. Örneğin Ford, sadece geçen yıl Model e bölümünden 4,5 milyar dolar zarar bildirdi. Bu da satılan elektrikli araç başına yaklaşık 60 bin dolara denk geliyor.
Avrupada insanlar elektrikli araba almıyor, bir kac sebebi var. 1. 3-5 yıl içinde pil performans ve kat edebildiği yolun yarı yarıya düşmesi. 2. Pil değişim fiyatının minimum 15 bin euro gibi astronomik fiyatlardan başlaması. 3. 5 yıl sonra satmak istediğinizde hiç kimsenin 5 yıl kullanılmış pile sahip araba almak istememesi( çünkü arabaya para ver pile ver yenisini almak daha mantıklı, ve satarken bunu yaşamamak adına petrol-disel taşıt almak dahada mantıklı. 4. De havalar biraz soğuk olduğunda çalışmayan, pili gece durduk yere biten, yolda bırakan arabalar malum bu senede bu haberler dahada meshur oldu. Ben hayatta almam. Marketting gimmick bunlar.
Cahil yorumu olmuş
De yürü git,12 yıllık elektrikli ampera aracımın pil kaybı yüzde 3 ,bilmeden sallamayın.
Bataryanin ortalama ömrü 10 yıl zaten sen bu bataryayı torunlarina kadar aktarirsin tahminim
Yalnız öve öve bitiremediğin pilin maliyetini yıla böldüğümüz de 60 bin TL
Avrupada senin ülkendeki vergi sistemide yok sen 1.0 motorlu araçlara yüzde 80 vergi ödemeye devam et 10 sene kullanılmış teslaları bi kontrol et yüzde kaç batarya ömrü gitmiş dizel bi araca motor yaptırmak kaç para oada bi bakarsın batarya tr de 350 bin tl şuanda km de 50 kuruş yakıyor dizel bi araç 2,5 tl yakıyor ve ülkemizde 500 beygir hangi dizel ve benzinli aracı kullanabiliriz tesla fiyatlarına ben sırf ıço zevk için bile elektrikli araç tercih ederim 1.0 polo alıcağımada aynı paraya full artı full elektrikli araç alırım
Norveç te yaşıyorum ve dediklerin kısmet doğru olsa da soğuk konusu tamamen şehir efsanesi. Evet soğukta batarya gücü azalıyor ama onunda ısıtmalı vb çözümleri var. Burada arabalar bile vebastolu ve motor ısıtmalı geliyor. Bunların olayı toyotanın çıkaracağı yeni nesil motorların daha uzun ömürlü olacağı yönünde. Gerçi hoş oda yakıt tankı bir kaç yılda bir değiştirmek gerekeceğinden dert ama ….
Yangın ve patlama riskide yüksek
Elektrikli arac piyasasi buyumeye devam ediyor. Avrupa daha cok elektrikli arac aliyor ford mercedes raporlarini yayinladi zarardalar. Bir gun sende alacaksin merak etme
elektrik maliyeti henüz çoğu ülkede ucuz değil. ayrıca batarya ömrü hızlı şarj gibi teknolojiler hedeflerini tutturmaları için ölçeklenebilir değil. tüm modelleri elektriğe çevirmelerinin zor olmasının başka bir nedeni de batarya boyutu ve maliyeti. her segment otomobilin içine bataryaları sığdırabilmeleri gerekiyor. sığdırdıkları bataryaların fosil yakıtlılara yakın bir mesafe sunmaları gerek. sığdırabilme konusunu geçtiysek asıl konumuza geçelim: batarya. bataryalar yıllardır üretim yapan tesla için bile çok pahalı. bu nedenle daha ucuz daha verimli daha kompakt batarya teknolojilerine ihtiyaçları var. bu koşulları karşılayan veya yaklaşan bataryaların üretilip yaygınlaşması 2030 ları geçer.
Bence çin piyasayı domine ediyor ve ucuzluğuyla rekabet edemiyorlar bu yuzden zarara uğradilar.bence çin şu içten yanmaliyada el atabilse kazıkçıların kazığı yine ellerinde patlar
Audi çok yerinde bir karar vermiş. Hem dünya hemde Türkiye elektrifikasyona geçişe tam olarak hazır değil. Audi adına yapılan hamleyi doğru buluyorum. Menzil ve şarj sorunu çözülmediği sürece bu ve benzeri hamleler çok doğrudur. Birkaç yıl öncesine kadar V12 motor üretimi sonlanacak dediler hala V12 motorlu araçlar üretilmeye devam ediyor edecekte. V12 motorlu araçlar üretilirken içten yanmalı motorlu araçlarda üretilmeye devam ediyor edecekte