Google, Avrupa Birliği’ne sert çıktı!

6

Avrupa Birliği düzenleyicileri, Google ile ilgili araştırmalarında, şirketin tekelcilik karşıtı yasaları görmezden geldiği görüldü ve Google 5 milyar dolarlık cezaya çarptırıldı. Avrupa Komisyonu’na göre, Google arama motoru dahil olmak üzere Android işletim sistemi tekelleştirilmeye çalışılıyordu. İşte o araştırma sonuçlandı ve Avrupa Birliği Google için dev cezayı uygun gördü.

Android Go ile Android Oreo arasındaki temel farklar!

Avrupa Birliği Google için karar verdi

İlk kez 2016’da Google hakkında inceleme başlatan AB, Google arama motoru ve Android işletim sisteminin özelliklerini kötüye kullanan şirket, piyasanın tekel karşıtı kurallarını ihlal ediyordu. Arama motoru sonuçlarını ciddi bir şekilde manipüle eden Google, bunu her hizmetinde ciddi bir şekilde uyguluyordu.

Davanın diğer bir yönündeyse telefon üreticileri ile yapılan anlaşmalar bulunuyordu. Google kendi uygulamalarını cihazların varsayılan uygulamaları yapmak için üreticilerle anlaşmalar yapıyordu. Bu durum doğal olarak Avrupa Birliği Komisyonu tarafından incelendi ve cezanın artmasına neden oldu.

4.3 milyar euro (5 milyar dolar) cezaya çarptırılan Google’ın 90 gün içinde Avrupa operasyonlarında değişime ve revizyonlara gitmesi gerekiyor.

Google cezaya itiraz etmeye hazırlanıyor!

Google tarafından çok geçmeden olayla ilgili ilk açıklama geldi. Google CEO‘su Sundar Pichai şirketin internet blog’u üzerinden Avrupa Birliği tarafından alınan bu kararı eleştirirken, temyize gideceklerini duyurdu. Pichai’nin yazılı açıklamasında satış başları şu şekilde:

“Bugün Avrupa Komisyonu Android’e ve iş modeline karşı bir rekabet kararı aldı. Söz konusu karar Android telefonların; Komisyon’un kendi pazar araştırmasındaki katılımcıların yüzde 89’u tarafından da teyit edildiği gibi, iOS telefonlarla rekabet ettiği olgusunu görmezden gelmektedir. Karar aynı zamanda Android’in; Android cihazlar üreten ve satan binlerce telefon üreticisi ve mobil şebeke operatörlerine, işlerini Android ile kurmuş dünya çapındaki milyonlarca uygulama geliştiriciye ve artık son teknoloji akıllı telefonları satın alabilen milyarlarca tüketiciye ne kadar fazla seçenek sunduğunu da gözden kaçırmaktadır.”

“Bugün Android sayesinde aralarında Almanya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, Letonya, Polonya ve Romanya’dan da üreticilerin yer aldığı 1300’den fazla farklı markanın ürettiği, her fiyat aralığında 24 binden fazla cihaz bulunmaktadır.”

“Android platformunun ve Google uygulamalar grubunun ücretsiz olarak dağıtılması yalnızca telefon üreticileri ve operatörler açısından verimli değil, geliştiriciler ve tüketiciler açısından da son derece yararlı. Uygulamalarımız üreticiler tarafından geliştirilen ve operatörler tarafından satılan geniş yelpazedeki cihazlarda yer almasaydı, Android ekosistemindeki hassas denge olumsuz etkilenirdi. Android iş modeli bugüne kadar, teknolojimiz için telefon üreticilerinden ücret talep etmek zorunda kalmadığımız ya da sıkı şekilde kontrol edilen bir dağıtım modeline bağlı olmamamız anlamına geldi.”

“Hızlı inovasyon, geniş çeşitlilik ve düşen fiyatlar yoğun rekabetin ayırt edici özellikleridir ve Android tüm bunları mümkün kılmış durumda. Bugün alınan karar, herkes için daha az değil daha fazla seçenek yaratan Android’i destekleyen iş modelini reddetmektedir. Kararı temyize götürmeyi planlıyoruz.”

6 YORUMLAR

  1. Google haketti bunu. Android One projesinde ürettiği telefonlar ve anlaştığı markalara kendi uygulamalarını varsayılan hale getiriyordu. General Mobile mesela Telefonu ilk aldığımda galeri yoktu Google Fotoğraflar vardı. Müzik çalar yoktu Google play Müzik vardı. Rehber uygulaması dahi yoktu. O yüzden SIM Kartı hafızasına telefon numarası kaydedemiyorduk ve Google Buluta senkronize ediyordu. Telefonunuza bankadan bir ekstre alıyordunuz indirip açtığınızda içinde özel bilgiler olan bu belge Google Drive’a kopyalanıyordu. Bir hacker bana kafayı taksa Google hesabımı hackleyip rahatlıkla her bilgiye ulaşabilirdi. Bıktık arkadaş bu kadar “bulut kopyalama-yedekleme” özelliklerinden. Bunların hiçbiri için de kullanıcı bilgilendirilip izin de istenmiyor. Telefonu açıp google hesabını kurduğunuz anda başlıyorlar herşeyi Google Drive Photos Bulut depolama gibi yerlere. Bu ceza az bile inşallah daha fazla öderler daha fazla cezaya çarptırılırlar. Bir gün İos’a sırf bu yüzden geçicem. En azından neyin nerde olduğu belli Android (hele de Android One projesindeki) gibi herşey karmakarışık değil.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version