Apple ve Meta, mesajlaşma konusunda tekel haline gelmeyi başardı. Avrupa Birliği, iMessage ve Facebook Messenger gibi büyük mesajlaşma servislerinin küçük rakipleriyle iletişim kurmasını zorunlu kılacaklarını duyurdu.

Hazırlanan yasa ile birlikte WhatsApp ve iMessage gibi uygulamalar, küçük firmalar için application programming interface (API) desteği sunacak. Şirketlerden beklenen özellik, Dijital Piyasalar Yasası (DMA) değişikliğiyle zorunlu hale gelecek. Platformlar arasında çalışması gereken hizmetlerin mesaj gönderme, görüntülü arama yapma ve dosya gönderme olarak belirlendiği açıklandı.

Birinci şaşırttı! İşte en çok kullanılan uygulamalar

Birinci şaşırttı! İşte en çok kullanılan uygulamalar

2022'nin ilk çeyreğinde dünya genelinde en çok kullanılan mobil uygulama belli oldu. Listenin ilk dört üyesi dikkat çekti.

iMessage ve WhatsApp, küçük rakipleriyle entegre olacak

Avrupa’da en az aylık 45 milyon aktif kullanıcıya ve yıllık 10 bin aktif kurumsal kullanıcıya sahip tüm şirketler için geçerli olacak. Onaylanacak mevzuata uyulmaması halinde şirketlerin global kazançlarının yüzde 10‘u kadar ceza verilecek. Şirketler, tekrarlanan ihlaller için yüzde 20’ye kadar para cezasına çarptırılacak.

iMessage ve WhatsApp, küçük rakipleriyle entegre olacak

Avrupa Parlamentosu yetkisili Andreas Schwab, “Bu adımın güvenlik açığı oluşturacağını düşünenler olabilir. Ancak bunun güvenli bir şekilde yapılabileceğine inanıyoruz. Parlamento, mesajlaşma için birlikte çalışabilirliğin gelmesi gerektiği konusunda kararlı. Telekomünikasyon düzenleyicileri, önümüzdeki dokuz ay içerisinde uçtan uca şifreli grup sohbetleri sunmanın mümkün olmadığını söylese de bunun mümkün olduğunu düşünüyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Mesajlaşma platformlarının kullanıcılara hangi web tarayıcıyı, arama motorunu ve sanal asistanı kullanmak istediğini sorma zorunluluğuna da yer verilecek. Kullanıcılar, mesajlaşma platformlarında özgür ve güvenli bir şekilde vakit geçirebilecek.

Kasım 2020’de Apple ve Google dahil olmak üzere birçok büyük teknoloji firması DMA ile görüşmelere katılmak için davet edildi. DMA yetkilileri, birincil hedeflerinin Apple, Google ve Meta gibi şirketlerin rekabete aykırı büyümelerini engellemek olduğunun altını çizdi.

Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi yorumlar kısmında ve SDN Forum‘da paylaşabilirsiniz.