Akıllı telefonlar artık hayatımızın bir parçası hâline geldi. Özellikle pandeminin ardından artan uzaktan çalışma şekli ile akıllı cihazların rolü bir kat daha arttı. Neredeyse tüm iş ve sosyal aktivitelerimizi gerçekleştirdiğimiz bu cihazlar, birçok kişisel bilgiyi de içerisinde barındırıyor. Bu yüzden akıllı telefon ve tabletlerin güncel tutulması güvenliğimiz açısından da büyük önem taşıyor.
Avrupa Birliği en az 3 senelik Android güncellemesi istiyor
Bu konu hakkında çalışmalar yürüten Avrupa Birliği Komisyonu, akıllı cihazlar için geniş çaplı bir öneri paketi oluşturdu. Yetkililer, telefon üreticilerinden cihazlarına en az beş yıllık güvenlik güncellemesi ve üç yıllık işletim sistemi güncellemesi sağlamasını istiyor.
Google, Eylül ayı güncellemelerini paylaştı!
Bu kural yürürlüğe girdiği takdirde Android cihazlar için büyük bir adım atılmış olacak. Şu anda sadece Samsung ve Google telefonlarında 5 yıllık güvenlik güncellemesi vaat ediyor. Bu markalar bile her ürünlerinde bu hizmeti sunmuyor.
Diğer yandan Samsung, amiral gemisi modelleri için dört büyük Android güncellemesi sunuyor. Şirket, diğer modellerinde ise 3 veya daha az büyük işletim sistemi güncellemesi vaat ediyor. Google ve diğer Android üreticileri ise en fazla 3 senelik Android güncelleme desteği ile müşterilerin karşısına çıkıyor.
Böyle bir gelişme ile birlikte üreticiler amiral gemisi telefonlarının yanı sıra daha bütçe dostu modellerinde de daha uzun süre güncelleme desteği sunabilir. Ortaya konan düzenlemelerden bir tanesi de telefon batarya performanslarının yapılan güncelleme ile birlikte düşmemesi yönünde.
AB Komisyonu tarafından ortaya konan taslak düzenlemeler ayrıca akıllı telefon ve tabletlerin; batarya, ekran, kamera, şarj soketi ve diğer önemli parçalarının tedariğinin en az 5 yıl boyunca yapılması gerektiğini ortaya koyuyor.
AB, kaynak israfının önüne geçmek istiyor
AB, hazırlanan bu taslak ile birlikte akıllı telefonların kullanım ömrünü uzatarak kaynak israfının önüne geçmeyi planlıyor. Çoğu kullanıcının telefonlarını zamanından önce değiştirdiğine vurgu yapan yetkililer, telefon ömürlerini 2 yıldan 5 yıla çıkararak çevreyi koruma anlamında önemli bir adım atmayı planlıyor.
Avrupa, son zamanlarda akıllı telefonlar konusunda birçok düzenleme getiriyor. Yapılan düzenleme ile birlikte tüm telefonların USB Type C girişine sahip olmasını zorunlu tutan AB, bu son taslak kanunla birlikte çevre kirliğine karşı da önemli bir adım atabilir.
Telefonlarda 3 yıl işletim sistemi ve 5 sene güvenlik güncellemesini içeren yasa tasarısının 1 yıl içinde yürülüğe girmesi bekleniyor. Peki siz Avrupa Birliği’nin akıllı telefon güncellemesi için attığı bu adım hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.
Batarya teknolojisinin de gelişmesi lazım en azından daha kolay sökülebilir değiştirilebilir olması lazım. Sırf batarya öldü diye telefonların ömrü de bitti sayılmasın.
Değişir bataryanın önemi şimdi farkedilmiş anlaşılan.Üstüne basa basa yazdık çizdik an-lat-tık,sabit/gömülü batarya cep tuzağıdır dedik,değiştirmek için yer/kişi bulamayan çok,dışa bağımlısın,tembellik millete cazip geldi de ne oldu,bir değişir bataryayı da elinle çıkarıp takamıyorsan…haksız mıyım,sim/sid kart olsa neyse.Değişir batarya,özgürlüktür.
Bence de böyle olmalı. Çok uzun süre tam android güncellemesi vermek cihaza ağır gelebiliyor veya başka sorunlara yol açıyor. Buna Apple iOS güncellemesi dahil. Önemli olan uzun süre tam güncelleme değil stabilitesini koruması ve güvenlik güncellemesi vermesidir. Yoksa bir soruna yol açtıktan sonra ben istemem o güncellemeyi.
Kullanıcı şikayetleri de dikkate alınmalı, çok sorunlu cihazlarını düzeltmeyen ve hatta oralı bile olmayan firmalara yaptırım uygulanmalı.
Eğer gerçekleşebilirse bu durum çok iyi olur yeni telefonlara o kadar da ihtiyaç olmaz gibi duruyor
Mantıklı inşallah güzel bir çalışma yaparak başarılı olurlar 🙏🏻😇
süpermiş. bizde nemalanırız tabi.
İsteseler 10 yıllık telefonlara bile güncelleme verirler, bu teknoloji var ama neden versin ? O zaman nasıl yeni telefon satacak ? Telefonları bilerek yavaşlatıyorlar; kasma, donma yapsın ki yeni telefon alın.!!
Arka tarafta sürekli bilgilerinizi izleyip, her şeyinize sızıyorlar bu da telefonun işlemcisine ve bataryasına etki yapıyor.
yürürlüğe girdikten sonra üretilen telefonlar için geçerli mi yoksa diğer eski cihazlar için de gelecek mi?
Yazma/Okuma hızının ömrü düzeltilmeli. Telefonlar 3-4 yıl sonra ana ekranda işlem yaptırmayacak kadar donmaya başlıyor. Umarım buna da çözüm getirirler…
Çok iyi olur.Firmalar bu adımı atacağını zannetmiyorum.
İnşallah yaparlar yazılımı eski diye bir çok telefonlarda bazı programlar kullanilmiyor hurdaya atiliyor
Sistem buna zorluyor çünkü.
İnşallah bu taslak eski akıllı telefonlar için de geçerli olur. Yani örnek olarak galaxy s6’a da bir android güncellemesi verirler diye umuyorum.
Süre çok az.Bir telefon en az 10 yıllık hatta daha uzun olmalı,çünkü 2-5-10 yılda bir cep mi değişir,teknoloji zaten çöp,ama her güncellemede bebek ölü ya da sakat doğacaksa da eksik kalsın.Telefonda sadece güncellemeler yer kaplıyor,daha bir şey yüklenemedi,bir çekim yapılmadı,kota veri yiyip duruyor,iphone’lar zaten çöktü,androidler de çöp,symbian’lardan sonra teknoloji çöp oldu,çöp satılıyor zorla,zengin ve aptal aranıyor.
Ne saçmaladın be sende
Telefon kulanmayı bilmiyorsan kullanma. Kota veri yiyip duruyor diyor ya
Eğer böyle bir karar çıkarsa Xiaomi iflas eder.
Ab olmasa kimse bizi düşünmez bu konuda
Güncelleme yapıldıktan sonra ,eski yazılımın cihazdan kaldırılması için bir çözüm üretilmeli…ki telefon rahat çalışsın …hızında azalma olmasın…bataryası çabuk bitmesin
Devir tasarruf devri…cihazlarımız neden 2 sene sonra çöp olsun…
Malum bir cihazın ekonomik ömrünün en az 10 yıl stabil olması şarttır…
”AB’den Xiaomi için kötü haber” diye başlık atsanız daha doğru olurmuş.