Avrupa Birliği bugün yaptığı duyuruda Google‘a yeni bir soruşturma açtığını duyurdu. Birlik ABD‘li teknoloji devini, kendi reklamlarını kullanarak haksız rekabet etmekle suçladı. Geçen yıl bu bölgede 147 milyar dolar gelir elde eden şirket, pazardaki hakim konumunu kötüye kullanmakla suçlanıyor.
Soruşturmada, Google‘ın kullanıcı verilerine erişimi rakipleriyle haksız yere sınırlayıp sınırlamadığı da araştırılacak. İşte tüm detaylar…
Avrupa Birliği, Apple’ı suçlu buldu
Avrupa Birliği Google’a soruşturma açtı
Avrupa Birliği Rekabet Komisyonu, Google‘ın kendi çevrimiçi görüntülü reklam teknolojisi hizmetlerini tercih ederek AB rekabet kurallarını ihlal edip etmediğini araştıracak. Soruşturma, Google‘ın web sitelerinde ve uygulamalarda reklam amacıyla üçüncü tarafların kullanıcı verilerine erişimini kısıtlayarak rekabeti çarpıtıp çarpıtmadığını ve bu verileri kendi kullanımı için ayırıp ayırmadığını özellikle inceleyecek.
Konuyla ilgili konuşan AB İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Margrethe Vestager, “Çevrimiçi reklam hizmetleri, Google ve diğer yayıncıların para kazanma yöntemlerinin merkezinde yer alıyor. Bu şirketler hedefli reklamcılık amacıyla kullanılacak verileri topluyor ve reklam alanı satıyor. Ancak şu an Google’a ait reklamcılık hizmetlerinin, rekabeti zorlaştırmış olmasından endişe ediyoruz, adil rekabet önemlidir.” ifadelerini kullandı.
Geçmişte de Avrupa Birliği‘nde benzer suçlamalara maruz kalırken, genellikle ceza alamadan kurtulmayı başarmıştı. Kurtulamadığı zaman ise cezasını ödemesi yeterli oldu. Avrupa Birliği ise son dönemlerde güvensizlik davalarında toplamda 8 milyar Euro‘nun üzerinde para cezasına çarptırıldığına dikkat çekti. Ancak sadece Google‘ın bir yılda 147 milyar dolar gelir elde ettiğini düşünürsek kesilen cezalar bir şeyleri değiştirmekte yetersiz kalacak gibi.
Peki siz bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz. Avrupa Birliği‘nin açtığı haksız rekabet davaları sizce bir amaca hizmet ediyor mu, yoksa şirketler cezasını ödedikten sonra faaliyetlerine devam mı ediyor? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşmayı unutmayın.