Dünyanın uzaya yönelik ilk metal 3D yazıcısı, Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) Columbus modülüyle beraber yeni evi olacak Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) doğru yola çıkıyor. Misyonu ise teknolojinin yörüngedeki geçerliliğini göstermek ve gelecekte Mars ve Ay’da kullanılmasının önünü açmak. İşte detaylar…
Avrupa Uzay Ajansı’nın göndereceği yazıcı tam 180 kilogram
Airbus tarafından geliştirilen 180 kg’lık yazıcı, aletlerin, montaj arayüzlerinin ve mekanik parçaların onarımı veya üretiminde kullanılacak. Bu yazıcı, yaklaşık 40 saat süren işlemle dokuz santimetre yüksekliğinde ve beş santimetre genişliğinde hacimli parçalar basma yeteneğine sahip.
ISS’ye kurulduktan sonra 3D yazıcı, analiz için Dünya’ya geri gönderilecek olan dört metal numunesi üretecek. Yazıcının dünyada bulunan mühendislik modeli de aynı örnekleri üretecek. Peki bu işlemin amacı neye dayanıyor?
Arirbus metal 3D yazıcı sistem mühendisi Sébastien Girault, “Mikro yerçekiminin etkilerini değerlendirmek için Avrupa Uzay Ajansı ve Danimarka Teknik Üniversitesi, uzayda yapılan parçalar üzerinde mekanik mukavemet ve bükülme testleri ile mikroyapısal analizler gerçekleştirecek ve bunları diğer örneklerle karşılaştıracak” dedi.
İlk Türk astronot uzaydan dönüyor! Nereye inecek?
İlk Türk astronot Alper Gezeravcı, 14 günlük uzay programını tamamlamaya yaklaştı. ISS'te yapılan törenle uzaya veda etti.Uzayda parça tamir etme veya üretme yeteneği, Dünya’dan gönderilen malzemelere olan bağımlılığı azaltır ve bu nedenle uzayda uzun süreli keşif ve yaşam desteğinin anahtarı olabilir.
Airbus Uzay Montaj baş mühendisi Gwenaëlle Aridon, “Uzaydaki katmanlı üretimin olgunluk düzeyinin ve otomasyonunun artırılması, Dünya dışındaki yaşamı desteklemek için ezber bozan bir gelişme olabilir” şeklinde bir açıklama yaptı.
3D yazıcı istenen sonuçları verirse, teknoloji Mars ve Ay keşifleri için kritik öneme sahip olabilir ve aynı zamanda ESA’nın döngüsel uzay ekonomisi vizyonuna da katkıda bulunabilir. Uzayda metal basmanın geliştirilmesi ve olgunlaştırılmasındaki sonraki adımlar, daha büyük parçaların basılmasını ve farklı metallerin kullanılmasını içerebileceğinden de bahsediliyor.
Peki siz bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.
Konyaya insin. 🙂 Nereden geldiyse oraya inecek anam. Bizim kapsülü bize amerikanın kapsülü amerikaya. O kadar para verdik.