Uzay madenciliği gümbür gümbür geliyor.  ABD’li şirketler geçen yıl, uzay madenciliği için gerekli yasal düzenlemelere kavuşmuşlardı. Ardından da teknoloji dünyasının ünlü yatırımcıları hemen uzay madenciliği ile uğraşacak şirketlerini kurmuşlardı.

Şimdi sıra Avrupalı şirketlere geldi. Lüksemburg’ta hayata geçen yeni yasaya göre, uzayda madencilik yapan Avrupalı şirketler bu madenleri dünyaya getirdiklerinde madenlerin mülkiyet hakkına sahip olacaklar. 

Uzaydaki nesneler kimin malı?

Daha önce, uzaydaki nesneler üzerinde mülkiyet hakkı iddia edilemiyordu. Dolayısıyla, bir asteroidden elde edilecek madenler dünyaya indiğinde devletlerin bu madenlere el koyma riski bulunuyordu.

Lüksemburg, uzay madenciliği konusuna faaliyet gösterecek Avrupalı şirketlerin merkezi konumunda bulunuyor. 20’den fazla uzay madenciliği şirketinin merkezi burada. Dolayısıyla Lüksemburg’ta hayata geçen yasa, bu şirketlerin faaliyetlerini koruma kapsamına alıyor.

Uzay madenciliği ise 2020 yılına kadar başlayabilir

Daha önce bir asteroide iniş yapmayı başaran insanoğlu teknik olarak bir astroide ulaşıp maden çıkarabilecek kapasiteye ulaşmış durumda. Şimdi hangi şirketin ilk olarak bu maceraya cesaret edeceği sorusu cevabını bekliyor.

NASA Uzay Madencileri Arıyor

Şirketler öncül olmak konusunda isteksizler çünkü diğer şirketlerin başına gelecek beklenmedik kazalardan, olaylardan ders çıkararak kendi operasyonlarını daha güvenli hale getirmek istiyorlar.

:: Sizce uzay madenciliğinin dünya ekonomisine nasıl bir etkisi olacak?