Son birkaç yıldır SpaceX’in Crew Dragon aracıyla onlarca kez Uluslararası Uzay İstasyonuna fırlatılan Avrupalı astronotların uzay manifestosu merak konusu oldu. Avrupalı astronotlar, Uluslararası Uzay İstasyonuna ulaşmak için kendi bağımsız araçlarına sahip olmak istiyor.
Avrupa Birliği ve ABD tarafından uzaya duyulan merak arttıkça astronotların daha fazla uzay görevi yapması gerekiyor. Önümüzdeki yıllarda düzinelerce Avrupalı astronotun, Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri tarafından işletilen araçlarda uzaya gönderilmesi planlanıyor, ancak son zamanlarda Fransız ve Alman astronotlar bu tekelleşmeye karşı çıkmaya başladı.
Virgin Galactic’in uzaya uçuş bileti dudak uçuklatan fiyata satışta
Virgin Galactic'in uzaya uçuş bileti çok yakında satışa çıkacak. Şirket, 450.000 dolarlık biletini satın alacak 1000 kişi arıyor.Avrupalı astronotların uzay manifestosu
Thomas Pesquet ve Matthias Maurer, Crew Dragon aracının uzay uçuşunu ve roketin yeniden kullanılabilir yapısını defalarca övdü ve bugüne kadar hiçbir şikayet dile getirmedi. Ancak yeni manifestonun da ortaya koyduğu gibi, Avrupalı liderler uzay yolculuğu yapan devletlerden olmak istiyorsa, uzay aracı üretimini hızlandırıp hızlandırmayacağına karar vermek zorunda.
Avrupalı liderler için uyarılarda bulunan astronotlar, Avrupa’nın yaptığı uzay araştırmalarının NASA’nın onda birine bile ulaşmamasından şikayetçi. Manifestoda Avrupa’nın geride kalabileceği şu şekilde ifade edildi:
“Avrupa; Dünya gözlemi, navigasyon ve uzay bilimi gibi birçok uzay çabasında hala ön saflarda yer alırken, uzay taşımacılığı ve keşiflerinin giderek daha stratejik hale gelen alanlarında ise geride kalıyor.”
Rusya’da Soyuz, Çin’de Shenzhou ve NASA’da ise SpaceX’in Crew Dragon uzay aracı bulunuyor. Ayrıca birkaç yıl içinde ABD uzay ajansı, Orion uzay aracını ve Boeing’in Starliner kapsülünü insanlı uzay uçuşu araçları filosuna eklemeyi planlıyor. Hindistan bile önümüzdeki iki yıl içinde alçak Dünya yörüngesine mürettebatlı araç geliştirmeyi hedefliyor.
Manifesto, Avrupa Uzay Ajansı’nın uzay araştırmaları ve iklim değişikliği gibi konulardaki stratejisini tartışmak üzere Uzay Zirvesi‘nin düzenlediği gün yayınlandı. Fransa Başkanı Emmanuel Macron ve Avrupa Uzay Ajansı’nın yeni Genel Müdürü Josef Aschbacher da konuşmacılar arasındaydı.
Görüşlerinizi yorumlar kısmında ve SDN Forum‘da bizimle paylaşabilirsiniz.