Elektrikli otomobil trendi her geçen gün daha da büyüyerek yeni modeller sunmaya devam ediyordu. Konuya Çinli üreticilerin de dahil olmasıyla birlikte pazarda 1000 kilometre menzilli otomobiller bile görülmeye başlandı. Lakin Avrupalı üreticiler bu konuya eskisi kadar hızlı yaklaşmama kararı aldılar. İşte konuyla ilgili detaylar…
Avrupalı üreticiler neden tam elektrikliye geçiş yapmıyor?
Birçok Avrupalı üretici elektrikli otomobillerin yayılmasıyla birlikte gelecek planlarını açıklamaya başladı. İlk etapta Toyota hariç neredeyse tüm markalar tam elektrikli dönüşümü destekler nitelikte açıklamalar yaptı. Toyota ise tam elektrikli dönüşüm yerine “sentetik yakıtlar ve hidrojen teknolojileri” üzerinde çalışmalar yaptığını bildirdi.
Bu tam elektrikli dönüşümle birlikte Renault’tan Amperino gibi alt markalar görmeye başladık. Özellikle minicar sınıfına hitap eden otomobillerin ardından birçok marka eski serilerini bitirip onun yerine elektrikli serilerini getirmeye başladı. Buna da örnek olarak Volkswagen Passat’ın yerine ID.7’nin gelmesini örnek verebiliriz.
Togg açık ara lider! İşte en çok satılan elektrikli otomobiller!
Fakat burada atlanılan bir nokta vardı. Avrupalı üreticiler 500-600 kilometre gibi menzilleri konuşurken Çinli üreticiler 1000+ menzilleri konuşuyordu. Otomobil üretiminin tarihçesine baktığımızda Çin bu konuda hep başarısız olan ülke konumundaydı. Ancak elektrikli otomobil konusunda Çinlilere yetişmek gerçekten zor diyebiliriz.
Öte yandan bu hızlı atılım üreticileri de korkuttu. Zira birçok marka “hem elektrikli hem içten yanmalı” otomobiller üreteceğiz gibi çift yönlü açıklamalar yapmaya başladı. Bunun en ikonik örneği ise Renault 5 gibi gerçekten göze oldukça hitap eden bir otomobilin tanıtımı ardından marka CEO’sunun yaptığı açıklama oldu. Konuyla ilgili haberimizi okumak için buraya tıklayın.
Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce Avrupalı üretici Çinli üreticiyle rekabet edemiyor mu? Görüşlerinizi yorumlar bölümünde belirtmeyi unutmayın…
Eeee yani??
Eee nedenmiş. Arkası yarın mı ? 3 cümle arka arkaya mantıklı bir haber yazın da kültürlenelim 😁. 2 cümle yazıp “ee sizce ?” Demek ne demek
Evet sonra. Yazının içinde yazı yok
Elektrikli araçlar da kullanılan Lityum iyon (bataryalar) piller AB ve Amerikalı Çevreciler 2030 yılından sonra üretimini yasaklama kararı aldılar. Her şey den önemlisi Lityum iyon pillerinin maliyeti henüz 60 $ altına düşünülememesi. IYM. Maliyetinin altına düşmediği için Elektrikli araçlar cazip değil. Pillerin ömrünü etkisi eden faktorler ise; Şarj deşarj olayları. Kısa aralıklarla şarj olayı pil ömrünü azaltan faktör. Bu nedenle uzun zaman dilinde şarj etmek en akıllısı ama her zaman mümkün mü? Sıkışık şehir içi trafiğinde ki dur kalk olayları, Soğuk havalarda pillerin donma olayları, Soğuk ve sıcak havalarda ısıtma ve soğutma amaçlı kullanılması, Ortalama bir aracın satın alma maliyeti 50 000 $ iken pillerin ekonomik ömrü 8 yıl kabul edersek ilk beş yıl içerisinde sıfır emisyon yakalamak çok zor ve araç maliyetini çıkarmak da öyle sonraki üç yılda ekonomik olarak kazançlı olsana pillerin yenilenmesi yaklaşık 15000 ila 20000 $ arasında bu durumda ekonomik olduğunu söylemek doğru değil. Ayrıca ülkemizde niçin elektrikli araba satış ilanları arttı? Alanlar memnun olsa niye satsın. Şikayetler de cabası. Alt yapı sorunları ayrı bir handikap?
Avrupa da Mersedes, Reno 2030 li yıllardan sonra elektrikli araç üretimini devam ettirmiyecekleri yönünde bilgiler geliyor. Neden acaba?