Bilgisayarı, gündelik kullanım için tercih eden kullanıcılar, genelde giriş ve orta seviye ekran kartlarını tercih ediyorlar. Oyunlar ile hiç bir alakası bulunmayanlar, bilgisayarlarının biraz daha ekonomik olmasını tercih ettikleri için giriş seviyesi ürünlere yöneliyorlar. Diğer yandan “Arada sırada vakit buldukça oyun da oynarım ben bu merette…” diyenleri, orta seviye kartlar cezbediyor. Bu sınıfa giren kartların fiyat / performans oranları genellikle üst seviye kartlardan daha yüksek oluyor. 

Axle’ın GTX 550 Ti model ekran kartı, orta seviyeye dahil edilmiş bir ürün. Özel tasarım soğutucusu, kartın daha serin çalışmasına yardımcı oluyor. Soğutucunun içerisinde kullanılan malzeme ise alüminyum.

Kartın hemen üst tarafında yer alan SLI bağlantı noktası dikkatimizi çekiyor. Kartın SLI özelliğinden faydalanarak, 2 tane GTX 550 Ti modelini bir arada kullanmanız mümkün hale geliyor.

{pagebreak::2}

Kartın arka tarafına göz attığımızda, bir tane DVI, bir tane HDMI ve bir tane de VGA görüntü çıkışı görüyoruz. Çıkış çeşitliliği sayesinde, portların ucuna çevirici takmanıza da gerek kalmıyor. Çıkışların üzerinde yer alan hava kanalından da, kartın içerisinde biriken sıcak hava atılıyor. 

Son dönemde piyasaya çıkan hemen hemen tüm ekran kartlarında bulunan ekstra güç girişi, bu kartın üzerinde de yerini almış durumda. 6 pinli PCI güç girişini kullanan cihaz, bu kablo takılı olmadı takdirde çalışmıyor. Güç kaynağımızın böyle bir çıkışı yoksa, kutu içeriğine dahil edilmiş olan Molex – PCIe güç girişi çeviricisinden faydalanabiliyoruz.

Axle GTX 550 Ti, 900 MHz GPU hızına sahip. Bu GPU içerisinde bulunan 192 shader işlemcisi ise, 1800 MHz’e ayarlanmış. 1 GB kapasiteli GDDR5 bellekler, 3800 MHz’lik saat hızıyla dikkat çekiyor. Belleklerin veri yolu genişliği de 192 bit.

Gelelim testlerimize…

{pagebreak::Test 1}

{GRAPH::1299}

{GRAPH::1300}

Ekran kartı testlerinin olmazsa olmazı, 3DMark Vantage… Gerçi bunun da vakti yavaş yavaş doluyor.

{pagebreak::Test 2}

{GRAPH::1301}

{GRAPH::1305}

3DMark 11, DirectX 11 desteğini de arkasına alarak hırpalıyor kartları. Crysis 2 ise sonradan eklenen DirectX 11 desteği ve ekstra kaplamaları ile harika görünüyor.

{pagebreak::Test 3}

{GRAPH::1302}

{GRAPH::1303}

Unigine Heaven testleri, Tessellation efektini dibine kadar kullanan, harika bir benchmark. Sırf eğlence amaçlı bile kurulup, sağ sol izlenebilir.

{pagebreak::Test 4}

{GRAPH::1304}

{GRAPH::1306}

Resident Evil 5, efektleri ile grafiklerinin hoş görünmesine olanak sağlıyor. UT 3 ise, zamana meydan okuyan kaplamaları ile hala dikkat çekiyor.

{pagebreak::Teknik Özellikler}

Axle GTX 550 Ti

Ekran Kartı

Shader işlemcisi: 192 tane

GPU hızı: 900 MHz

Shader hızı: 1800 MHz

Bellek miktarı: 1 GB

Bellek hızı: 3800 MHz

DirectX sürümü: 11

Güç girişi: 6 pin

Görüntü çıkışları: HDMI, DVI, VGA

Bilgi için: Axle
Telefon: 0216 540 64 74

:: Orta seviyede hangi ekran kartını tercih edersiniz?