Geçtiğimiz ayda yeni devasa roketini tanıtan NASA (Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi), hazırlık çalışmalarından sonra roketi test etmeye başlıyor. Uzay Fırlatma Sistemi (SLS) olarak adlandırılan roket, iki haftalık hazırlık çalışmasından sonra deneme için hazır bekliyor. Bu, uzay ajansının uzun yıl boyunca ve milyarlarca dolarlık geliştirme maliyetinden sonra, nihayet uçmaya hazır olduğunu duyurmasından önceki son büyük prova olacak.
NASA, üç gün boyunca prova düzenleyecek
Uzay Fırlatma Sistemi, ajansın insanları ve kargoları uzayın derinlerine taşımak için hazırlanıyor. Ajansın bu adımı, 2020’lerin ortasında Ay’a ilk kadını ve ilk siyahi insanı gönderme girişimi olan Artemis programında lider rol oynaması amaçlar arasında yer alıyor.
Yörüngede yaklaşık 60 bin Pound alanı kaldıran SLS, gelecekteki astronotları taşıyacak bir kapsül başlatmak için tasarlandı. Ancak bunlardan önce, SLS’nin başlaması gerekiyor. Artemis I adlı ilk uçuşu da bir provaydı. Roket, içinde herhangi bir mürettebat olmadan 4 ile 6 hafta boyunca ay çevresinde yeteneklerini gösterecek. Bunun yanı sıra bir görevde Orion’u fırlatacak.
‘Islak elbise provası’ olarak bilinen bu fırlatma için NASA, tüm adımları geçmek istiyor. Aynı zamanda NASA, SLS’yi çevreleyen altyapının ilk kez birlikte çalışabilmesini de sağlamayı amaçlıyor. Bu, fırlatma sırasında roketi stabilize etmek için kullanılan devasa araçları ve yapıları içerir.
Test, 17.00‘da bir istasyon çağırısıyla başlayacak. Testi takip etmek isteyenler için SLS roketinin canlı görüntüleri, NASA’nın YouTube kanallarından birinde yer alacak. Ancak ajans, geçmişte Uzay mekiği misyonları için yaptığı gibi, izleyenlerin dahili sesi dinlemesine izin vermeyecek. Bunların yanı sıra NASA yetkilileri, pazartesi günü medyaya test sonuçları hakkında bilgi vereceğini belirtti.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmından veya SDN Forum‘dan bizlerle paylaşabilirsiniz.