Çin Aralık ayında ayın karanlık yüzü araştırması için ilk mekiğini gönderdi. Ocak’ta aya iniş gerçekleştiren mekik yanında Yutu-2 adlı ay aracını taşıyordu. Aracın elde ettiği ilk sonuçlar Dünya ve Ay’ın oluşumuna dair ipuçları içeriyor olabilir.
Ayın karanlık yüzü şimdiye kadar insanlık tarafından keşfedilmedi. Her ne kadar bilim kurgu romanlarına ve filmlerine konu olsa da, ilk gelen sonuçlar pek de komplo teorisyenlerini sevindirecek türden değil.
Ay’ın karanlık yüzü nasıl sırlar taşıyor?
Her ne kadar bilm kurgu filmlerinde beklendiği gibi farklı bir medeniyete dair izler bulunmuş olmasa da, Dünya’nın oluşumuna dair ipuçları bulunmuş olabilir.
Bilim insanları Ay’ın bu keşfedilmemiş yüzünde, uydunun manto katmanına dair bulguların toplanabileceğini umuyor. Çin tarafından uyduya indirilen araç, Von Karman Krateri olarak bilinen kraterde bu araştırmaları yapmaya başladı.
Krater, Güneş sistemi içerisinde yer alan en büyük kraterlerden biri. İlk sonuçlara göre Yutu-2 adlı ay aracının iki mineral bulduğu bildirildi: düşük kalsiyumlu (orto) piroksen ve olivin. Bilim insanları Bu minerallerin ayın üst mantosunun neler içerebileceği konusundaki öngörülerle uyum gösterdiğini açıkladı.
Peki ama bu ne demek? Bilim insanları uzun süredir, ayın mantosuyla üst yüzeyi arasında oluşumsal anlamda farklar olduğunu düşünüyor.
Şu ana kadar gerçekleştirilen ay görevlerinde sadece yüzeyden örnekler alındı. Gerçekleştirilen diyoruz çünkü bilinenin aksine aya bir defa iniş yapılmadı. Tam tamına altı başarılı aya iniş gerçekleştirildi ve 24 Astronot ay yüzeyine ayak bastı.
Ay yüzeyinden alınan bu örnekler, ayın yüzey yapısı dışında pek bir katkı sağlamadı. Bu yüzden Çin tarafından ayın karanlık yüzü için gönderilen araç ve toplanılan örnekler bilim dünyası için büyük bir önem arz ediyor.
Tabii ki bunun abartıldığını ve ay magmasından sonuç almak için Yutu-2‘nin yetersiz ekipmana sahip olduğunu düşünen bilim insanları da bulunuyor.
Peki siz ne düşünüyorsunuz? Ayın karanlık yüzü araştırması bilim dünyası için yeni bir kapı açabilir mi? Yorumlarınızı bekliyoruz.
Ayın göremediğimiz yüzü ile görebildiğimiz yüzü arasında çok bir fark ocağını sanmıyorum. Belki birtakım yüzeysel farklar dışında. Asıl önemli olan makalede de vurgulanan kabuk ile derin katmanların incelenebilmesi. Bu teknoloji gönderilen ve görevine başlayan araçta yok ise havalı bir gösteri olması dışında nafile vevpahalı bir uğraş olmaktan öte gidemez. Ancak yine son zamanlarda uzay ve aya ilginin arttığı da bir gerçek. Çin devleti de bu durumun farkında ve bu çabaların devam edeceğini düşünü yorum. Yine bir not geçeyim. İnsanlı araştırmalar olmadıkça sonuçlar yetersiz ve zaman aralığı çok uzun bir süreç gerektirecektir. Bana kalırsa insanlığın zamanı o kadar yok. İnsanlı araştırmalar için çalışmalı ve teknolojik çalışmaları bu yönde ilerletmeli.
Asıl amaç ülkelerin silahlarını aya yerleştirmek. Bir yaz akşamı sen aya bakarken belkide ülkenin üzerinde silah doğrultulmuş olacak.
İnsanoğlunun Dünyada nesi eksik kaldıki Aya çıkmış orada arıyor ben anlamadım, Milaylarca yaşında olduğunu söylenilen dünyanın bile halaaa milyarlarca sırrı çözülememişken , giderek genç nesil azalıp insanlar kendi zevklerine düşmüşken bu denli teknolojileri bir hiç için tasarlayıp ucu bucağı olmayan uzayda gezmek için yapılan tonlarca masraf dünyda hali hazırda ölümle başbaşa bir çok insanı , ülkeyi kurtarabilecekken ne derece anlam taşıyor gelin siz düşünün…
Uzaya çok fazla meraklı olmama rağmen insanın uzay ile olan maceralarını anlamsız buluyorum. Çünkü matematiği kullanırsak erişilemeyecek değerlere belki birgün erişebiliriz çabası anlamsız
biz önce sahip olduklarımızın kıymetini bilip hakkını vermeliyiz
Birgün eğer göktaşı düşerse dünyanın sonu gelirse neden başka gezegenlerde yaşama planlarının yapıldığını anlarsın, dünyadaki aç insanlara yardım edilebilir bu uzay çalışmaları yapmaya engel değildir.
Ay yüzeyine 24 değil 12 astronot ayak bastı. Apollo görevleri dışında bilmediğimiz ay programı mı var yoksa?
Son yorumu yapan arkadaş Iyiki bilimadamı değil yoksa herkes ay a giderken bizimki afrikaya gönderirdi milleti
Gerçekten bir süperman çıkarsa çok zoruma gider
Bunlar prestij için yapılan çalışmalar, çok takılmayın.
Ay’a ayak basan 12 kişi var. 24 değil.
bu calismalar aktif uzay madenciligi, yani uzayda olupda dunyada olmayan ancak astroit seklinde tesbit edilen madenlerin tesbiti calismasi.
Ay
Ay yüzeyine 24 insan ayak basmadı. 12 insan ayak bastı. Son başarılı iniş provası Apollo 10’dan sonra 7 adet insanlı iniş misyonu gerçekleştirildi, bunlardan biri (Apollo 13) arıza yaptı yarı yoldan geri döndü, diğer altısı ay yüzeyine başarılı iniş gerçekleştirdi. Her bir misyonda iki pilot ay modülü ile iniş yaptı, üçüncü pilot kumanda modülüyle yörüngede dolaşıp yeryüzü ile iletişimi sağladı. Altı misyonda toplamda 12 kişi aya başarılı iniş yapmış oldu.
Her zaman geleceği görebilen ve çok uzun vadeli yatırımlar yapabilen ülkeler yönetici ve süper güçler oluyor…Şu an bizim için uçuk bir fikir gibi görünebilir ama dünya nüfusu çok hızlı ve katlanarak artıyor..dünya ,bu nüfusu kaç yıl daha taşıyabilir?heryer dağ taş insan dolduğu bir zaman geldiğinde bunların fikri ,alt yapısı da hazır olduğunda kimbilir insanoğluna ne kadar cazip gelecektir??