Ayın karanlık yüzü yıllardır insanlık tarafından keşfedilmeyi bekliyor. Ayın kendi etrafında dönme hızıyla, dünya etrafında dönme hızı aynı olduğundan, uydumuzun bu yüzünü hiç göremiyoruz. NASA‘nın bir ara uydumuzun karanlık yüzünü keşfetmek için araç göndermek istiyordu.
Ancak Mars‘ta ve Satürn uydularında yapılan araştırmalar ay keşfinin gölgede kalmasına neden oldu. NASA daha önce başka bir görev için uzaya gönderdiği mekikle ayın görülmeyen bu yüzünü fotoğraflamıştı. Yine de bu karanlık yüz hakkında bildiğimiz sadece bundan ibaret.
Çin ise ayın karanlık yüzü keşfi için bir araç gönderme hazırlığında. Bir süredir uzay araştırmalarında atağa geçen Çin, rakipleri ABD ve Rusya‘nın gerisinde kalmak istemiyor. Ancak Çin aya adım atma planları yaparken ABD ve Rusya Mars‘a insan göndermek için hazırlıklara başladı bile. Tabii ki Çin bu aracı çoktan hazırlamış ve Aralık ayı yani yılın sonunda aya indirmeyi planlıyor.
Ayın karanlık yüzü neleri gizliyor?
Bilim kurgu filmlerinde ve romanlarında ayın karanlık yüzü ile ilgili birçok fantastik hikaye anlatılıyor. Bazıları bu keşfedilmeyen yüzde uzaylıların üstler kurmuş olduğunu ve bizi oradan gözlediklerini iddia ediyor.
Türkiye Uzay Ajansı ne zaman kurulacak?
Mesela Arthur C. Clarke tarafından yazılan ve Stanley Kubrick tarafından filmleştirilen 2001: Uzay Macerası‘nda da (2001:Space Odyssey) ayın karanlık yüzünde insanlık tarafından sırrı çözülemeyen bir monolit bulunuyor.
Kısacası, insanlık göremediği ve bilgi alamadığı bu karanlık yüz hakkında çoktan efsaneler uydurmuş durumda. Çin‘in bu keşfi Mars keşif çalışmaları yanında sönük kalıyor gibi görünebilir. Ancak Çin herkesin merak ettiği topraklara bir keşif aracıyla ayak basarak önemli bir eksiği tamamlamış olacak. Peki bu keşiften neler öğrenebiliriz?
Bilim insanları genel olarak karanlık yüzde pek de farklı bir şey bulunacağını düşünmüyorlar. Yani kurgusal dünyamızı renklendiren bir öğe daha Çin‘in keşifleri sonrası tarihin tozlu sayfalarına gömülebilir.
Yine de Aralık ayında Çin‘in başarılı bir uzay görevi gerçekleştirmesi uzay rekabetini kızıştıracaktır. Çin karanlık yüzde insanlık için önemli keşifler yapabilir mi bilinmez ama bu keşfin yapılacak olması bile heyecan verici.
Ondan once su okyonusun dibine inip ne var ne yok onu ogrensinler
Abi onu dün söylemiştim adamlara ama unutmuşlar, dur ben onu not alayım da tekrar hatırlatayım …
Bu paralari once dunyamizi guzellestirmek icin, gelistirmek icin, temiz, yasanabilir biryer haline getirmek icin harcasalar ne guzel olurdu.