Karaismailoğlu, Türkiye’nin internet karnesini açıkladı

40

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türkiye’de genişbant internet abone sayısının geçen yılın sonunda yaklaşık 82.4 milyona ulaştığını ve toplam mobil abone sayısının ise 82.1 milyonu geçtiğini açıkladı. Ayrıca Bakan Türkiye’nin fiber uzunluğunun, 40 bin 75 kilometre olan dünyanın çevresini yaklaşık 10 kez dolaşacak noktaya geldiğini vurguladı.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre Bakan yaptığı yazılı açıklama ile 1G teknolojisiyle 1991’de araç telefonları aracılığıyla tanışan Türkiye’nin, bundan üç yıl sonra cep telefonlarına, veri aktarımına ve SMS gönderimine imkan tanıyan 2G teknolojisine geçisinden bahsetti.

Bakan Karaismailoğlu: 5G yakında bizlerle olacak

Karaismailoğlu, Türkiye’nin 5G programına da dikkat çekti

Sesin yanı sıra verinin de önem kazanmasıyla 2009 yılı itibari ile 3G’ye geçildiğini vurgulayan Karaismailoğlu, 2009 yılı sonunda yaklaşık 7 milyon civarındaki 3G abone sayısının, 4.5G‘ye geçişin sağlandığı döneme kadar artışını sürdürdüğünü ve 2015 sonunda 64.3 milyon aboneyle en yüksek seviyeye ulaştığını belirtti.

Ayrıca, 1 Nisan 2016’da mobil cihazlarda internet hızını 10 kat artıran 4.5G teknolojisine geçildiğine dikkat çeken Karaismailoğlu, günümüzde 75,9 milyon 4.5G abonesi bulunduğunu, bunun toplam mobil abone sayısının yüzde 92‘den fazlasını oluşturduğunu ifade etti.

Türkiye’de internet kullanımının başlangıcı olan 1993’ten bugüne genişbant internet kullanımının hızla arttığını açıklayan Karaismailoğlu, konu ile ilgili şunları aktardı;

“2008’de 6 milyon olan genişbant internet abone sayımız, 2020 yılı sonunda yaklaşık 82.4 milyona ulaştı, toplam mobil abone sayımız ise 65 milyon seviyelerinden 82.1 milyonun üzerine çıktı. 4.5G hizmetlerinin sağlıklı verilebilmesi için gerekli fiber yatırımlar yapılmaya devam edilirken, işletmecilerin toplam fiber uzunluğu 425 bin kilometreye ulaştı. Böylece Türkiye’nin fiber uzunluğu, 40 bin 75 kilometre olan dünyanın çevresini yaklaşık 10 kez dolaşacak noktaya geldi.”

 

Kullanılan cihaz ve altyapının durumuna göre değişmekle birlikte 4.5G’de elde edilen veri indirme hızları hakkında da konuşan Bakan Karaismailoğlu, hizmetin ilk sunulduğu günlerde 100 Mbps civarındayken günümzüde 400 Mpbs sınırını zorladığını belirtti ve şu bilgileri aktardı;

“1 gigabayt büyüklüğündeki bir video 3G teknolojisiyle ortalama 6,5 dakika civarında bir zamanda yüklenebilirken, 4,5G’de bu süre 1 dakikanın altına inmiştir. 4,5G’den bir sonraki adım ise 5G ve ötesi teknolojilerdir. Sürücüsüz araçlar gibi teknolojiler 5G ile hız kazanacak. Bu nedenle 5G konusu, hükümet programında özellikli ve ayrıcalıklı olarak yer almaktadır. Bu konuda uluslararası arenada söz sahibi olabilmek için çalışmalar sürdürülmektedir.” 

İletişim hızında büyük artış sağlayacak 5G’ye geçiş için çalışmaların hızla sürdüğünü ifade eden Bakan Karaismailoğlu, 4,5G ile artan veri indirme hızlarının 5G ile daha da artacağına dikkat çekti.

Dünyada 5G şebekesinin hayata geçtiği ülkelerdeki uygulamalara bakınca hizmetin ilk etapta 500 Mpbs ile 1000 Mpbs arasında hız sunacağını ifade eden Karaismailoğlu, bu değerlerin ilerleyen günlerde 2000 Mpbs seviyesine erişeceğinin tahmin edildiğini belirtti.

Son olarak, 3G ve 4,5G adaptasyonunun çok hızlı hayata geçtiğini değerlendirilen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, genç nüfusu ve potansiyeliyle öne çıkan Türkiye’de mobil hizmetler pazarının 5G ve ötesi hizmetleri de çok hızlı benimseyeceğinin net şekilde ortaya çıktığından bahsetti.

40 YORUMLAR

  1. Ben sahip olduğum internetten memnunum 220mbps mobil 200mbps sabit internet hızı. Türkiye de yaşıyorum hizmetlerin hepsi turkcell den

  2. Bikmadilar yalandan dolandan istanbul gibi yerde halen bakir alt yapisi bile olmadigi icin internet hizmeti alamayan yerlerler var , neymis efenim dunyayi 10 kez dolasicak fiber dosenmiş yersenn , kardesim cocuklar istanbul dahil online egitim icin evlerinde birak interneti tabletleri yok tableti olanin interneti olanin da yavasliktan egitim alamiyorlar kaldiki ogretmenler de ayni durum yuzunden cildiriyorlar upload hizlari yerlerde , ama tabi dogru paramiz var okadar akiyorki para ceplerimizden ama biz ucuz diye yavas paketleri seciyoruz..

  3. Sadece konuşmak için söylenmiş bir yazı ne hikmetse o fiber altyapıdan bir türlü faydalanamiyoruz. Teknoloji çağında komik olan ADSL yapısını sunmak ekstra bir alay konusu. 🤣🤣

      • O kadar uğraşılan 4.5g de halen daha insanlar söylenilen hızları alamıyor çünkü çoğu yerde ya yeterli baz istasyonu yok, yada hiç yok. Halen daha 2g ve 3g kullanan kesim var. Ayrıca halkın işin iç yüzünü bilmesinede gerek yok eleştiri yapması için mühendis olmasına da.. sonuç itibariyle bu teknoloji ilk duyurulduğunda ortaya atılan hızların, vaadlerin hiçbiri adam gibi uygulanmadı. O yüzden ha 4.5g kullanmışsın ha 3g. Hatta 3g çoğu zaman 4.5g den daha iyi performans veriyor çünkü yatırım yapan firma yok. Arkadaşta bu durumu dile getirmiş. Ya bi operatörün çalışanısın yada devlette çalışan birisisin. Bu kadar da savunmaya gerek yok bir durumu ben hakaret etmeden, saygılı bir şekilde gayet tabii devletide, hükümetide eleştirebilirim mesela. Eleştiriyle birşeyler değişir, düzeltilir bu sizi niye gerdiki. Sanki hizmet çok güzelde biz kıymetini bilmiyoruz gibi saçma sapan yazmışsınız.

  4. 1 gigabaytlık bir video 4,5G teknolojisi ile 1 dakikadan kısa sürede indirilebilir demiş bakan. Peki ben neden 2020 model s10lite ile o 1 gigabaytlık video için 1 saat civarı bekliyorum. Videoyu bir kenara bıraktım Canlı derslerde bile sorun yaşıyoruz…

    • 4.5g’nin santraline yakınlık önemli ben senin gibi sorun da yaşamıyorum yani nerde olduğuna bağla tek çizgi 4.5g ile 1gb mı bekliyorsun

  5. BİLGİ!!!:
    Geniş bant terimi, bir telekominikasyon cihazının veya sinyalinin başka bir standart veya olağan bir sinyal ya da cihazdan daha geniş bant genişliğine sahip olması anlamına gelir. 256 Kbit/s hızındaki internet bağlantısı darbant, 512Kbit/s – 2Mbit/s arasındaki hıza sahip internet Genişbant, 20Mbit/s – 1Gbit/s arasında hıza sahip internet bağlantıları ise Yeni Nesil Genişbant anlamına gelir.
    KAYNAK: fullnet

  6. Modemim yeni, vdsl kutusu tam evin kapısında, hızım 35 mb, hat sorunsuz, bilgisayarım yeni ve canlı derse girerken korkuyorum ha şimdi sorun çıkacak diye her an çıkabiliyor zira. Arkadaş sen o kapıdaki kutudaki interneti kaç kişeye paylaştırdın söyler misin ! Millet internete girinci gidiyor işte olay bu.

  7. Abi niye her şeyi yıkıcı yorumluyorsunuz. Adam istanbul gibi bir yerde fiber yok fiberi geçtim bakır yok demiş. Zaten istanbul tamamen merkez kanka. Olum manyak mısınız her eve nasıl fiber çeksinler. Onu geçtim mobil olarak internet hizmetinden faydalanıyorum. Bulunduğum lokasyonda Turkcellden alıyorum. 4.5 G çekmesine rağmen 3G kullanıyorum ve mükemmel hızlı. Herşeye taş atmaktan vazgeçin

  8. Doğru olabilir ama hala kablonet Superonline gibi şirketlerin saçma sapan paketlerine mahkum ediliyoruz Turknet gigafiber gibi sade paketleri onlarda da görmek istiyoruz sizden de bu konuda destek istiyoruz shiftdelete.net

  9. Ben yaklaşık 4 yıldır ttelekom ev interneti kullanıyorum sözde 24mbs ama hergün akşam saatlerinde bağlantı resmen ölüyor.
    Benden başka bu sorunu yaşayan varmı merak ediyorum?

  10. Yaşlı amcalara Törkiyeh de çok iyi demek için yapılmış bi açıklama. Dünyayı 3 kere dolaşıyor kablo ama evlere gelmiyor. Ne diyelim.

  11. Dünyanın etrafını 10 kez dönebilir ama önemli olan bizim eve uğraması 144 p de bile aşırı kasıyor 4 kişi internet kullanamıyoruz televizyonların internete bağlandığı devirde böyle mi olması gerekir

  12. Bizim orda altyapı yok telefon kablosu ile zar zor 8 mbps alıyorum 8mbps alan ve 100mbps alan aynı parayı ödüyor Allah aşkına bi altyapı yapın ya kaçıncı yuzyildayiz

  13. boşa palavra sıkmış yok dünyanın çevresini şu kadar yok 5g ile bu kadar nicelikle göz boyamak yaptıkları en büyük şey. ama nitelik nerede ???

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version