Kaçak telefonlar ile ilgili yapılan çalışmalar devam ediyor. Meclis’te görüşülen torba yasa teklifinin ardından klonlanmış IMEI’ye sahip telefonlar için 250 TL ödenmesi gerektiğine karar verildi. Konuyla ilgili Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Fatih Sayan da açıklama yaptı. Sayan ülkemizdeki kaçak telefon sayısına değindi.
Kaçak telefon için 250 TL’lik af
Telefonların sisteme kaydedilmesi için vatandaşların 1 yıl içinde müracaat edip 250 TL’lik ödemeyi gerçekleştirmesi gerekiyor. 1 yıllık sürecin tamamlanmasının ardından klonlanmış IMEI’ye sahip telefonlar kapatılacak. Sayan da bu yeni karar ve ülkemizdeki kaçak telefon sayısı ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Sözcü’de yer verilen habere göre, Sayan şunları söyledi; “Ülkemizde, 80 milyon kullanıcıya kayıtlı 270 milyon adet cep telefonu bulunuyor. Bunların 70 milyonundan son 7 yıldır sinyal alınamadı” Sayan ayrıca, “Klonlanmış IMEI’ye sahip telefonlar 250 TL karşılığında affedilecek” açıklamasında da bulundu
Daha önce yırt dışından telefon getiren ve bu telefonu pasaport kaydı yerine IMEI klonlayarak kullanan tüketiciler, 250 TL ödeme yapması durumunda telefonlarını aktif bir şekilde kullanmaya devam edecek. Ancak, 1 yıllık sürenin ardından gerekli ödemesi yapılmayan telefonlar, tekrar açılmamak üzere kapatılacak.
Başka pasaporta IMEI kayıt devri de bitti
Daha önce yurt dışından getirilen telefonlar, yurt dışına yakın tarihte giriş çıkış yapmış kişilerin pasaportuna kaydettirilebiliyordu. Ancak, mayıs ayında alınan ve Resmi Gazete’de yayınlanan kararla birlikte bu işlemin sona erdiği açıklandı. Artık, başkasının pasaportuna IMEI kayıt işlemi yapılamayacak.
Yurt dışında telefon satın almış yolcunun kendi kimlik numarasını kayıtlı hatlarla işlem yapması gerekiyor. Ayrıca, yurt dışından 3 yılda bir telefon kaydı yaptırıldığını da hatırlatalım.
Yurt dışından bir telefon getirdiyseniz IMEI kayıt işlemi için 618,65 TL’lik kayıt ücretini de ödemeniz gerekiyor.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}