Türkiye’nin dijital dönüşümü tüm hızıyla devam ediyor. Söz konusu dönüşüm 5G ve eSIM gibi modern teknolojilere yapılan yatırımları da içeriyor. Son olarak Bilgi ve İletişim Teknolojileri Başkanlığı Eğitim ve İstişare Toplantısı’na katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, bu alanda yapılan çalışmalarla ilgili yeni bilgiler paylaştı. Sayan, bilim ve teknoloji alanında hayata geçirmeyi planladıkları yeniliklerden bahsetti.
Kırsal bölgelerdeki fiber internet çalışmaları devam edecek
Bakan Yardımcısı Sayan, fiber internet ağı, 5G ve eSIM gibi teknolojik gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu. Fiber internet ağındaki altyapı çalışmalarını anlatan Sayan, son bir yıldaki yüzde 10’luk artışa dikkat çekti. Böylelikle 2021 yılındaki fiber alt yapı uzunluğunun 445 bin km’yi aştığının altını çizdi.
Bakan Yardımcısı ayrıca nüfusu 500’ün altında olan kırsal bölgelerdeki yerleşim yerlerine de altyapı yatırımları yapmaya devam edeceklerini belirtti. 2575 kırsal yerleşim yerine 4.5G hizmeti sağladıklarını, 2097 yerleşim yerine de sabit ses ve internet hizmeti alt yapısı kurulduğunu söyledi. Ek olarak da önümüzdeki dönemde yaklaşık 1500 kırsal yerleşim yerine daha 4.5G seviyesinde hizmet sağlanacağını duyurdu.
5G teknolojisinin ülke genelinde kullanıma sunuluyor. Bu çerçevede, üretici firmalar Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi(HTK) adıyla bir çatı altında toplandı. Bu kapsamda HTK, 160’dan fazla şirketi ve 8 bin çalışanı 5G teknolojisi üzerinde çalışmalarına devam ediyor. Bakan Yardımcısı Sayan, 5G için artık çok kısa bir zamanın kaldığını belirtti.
Bakan Yardımcısı Sayan’ın bahsettiği yeniliklerden birisi de eSIM oldu. Bu teknoloji, kullanıcının SIM kartına gerek duymadan kullandığı hat şirketi üzerinden profil bilgilerinin yüklenip yönetebileceği bir sistem olarak sunuluyor. Sayan, eSIM’ın tamamen Türk mühendisler tarafından geliştirildiğini belirtti.
Sayan, Bakanlık ve BTK olarak sosyal medya düzenlemelerine de önem verdiklerini belirtti. Bu düzenlemeler doğrultusunda 1 milyondan fazla yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcıları için Türkiye sınırları içerisinde en az 1 temsilci bulundurmasını zorunlu kıldıklarını söyledi. Bakan Yardımcısı, bunun sosyal ağlara yönelik dünyadaki en kapsamlı düzenlemelerden biri olduğunu belirtti.
Bizim Sivastaki Tutmaç köyüne 4.5G sinyali tek diş olarak geliyor onun dışında da tek diş 3G sinyali geliyor. Evin içine girince de sinyal otomatik olarak kesiliyor. Bir çaresi bulunsa iyi olur
Telefondan telefona değişiyor sinyal
O iş olmaz hacı. Sen en iyisi taşın
7 yılda iki katına çıkartmışlar. Çok hızlı ilerliyor süreç, bakanımızdan bu kadar hızlı olmasını beklemiyorduk. Allah zeval vermesin.
Dayı bırak kırsalı, izmirin en büyük ilçelerinin birinde, şehir merkezinde fiber hat yok. Ben üniversiteye gittim geldim, 5 sene geçti ortalama hala getiricez diyorlar. Geçin bu işleri artık
Yıllardır aynı boş vaatler, yemiyoruz artık
Yav Ankara’nın merkezinde çok yerde fiber yok. 30 40 yıllık bakır kablolar kullanılıyor. Daha neyin fiberini konuşuyoruz.
Haklısın.
upload hızı sorunu ne zaman çözülecek yüksek upload hızı istiyoruz.
Bir uydu daha gönderilecek 2022 nin ilk çeyreğinde. Sonra 2023 e kadar internet problemi kalkacak. 5g de gelecek.
İstanbul’un göbeğinde 3 aydır internet bekliyorum sürekli alt yapımız yok çalışmalarımız devam etmektedir denilmekte. ADSL ve VDSL Alt yapısı dahi yok siz düşünün
Altyapı değil aslında boş port yok dolaplarında o nedenle altyapı yok diyorlar.
Siz köy falan diyorsunuz da İstanbul ümraniye nin göbeğinde oturuyorum 4 seneden beri Türkcell fiber gelmesi için uğraşıyorum adamlar inat diyor başka bişey demiyor.yıl olmuş 2022 halaaaa halaaaa nese
İzmir’de yaşıyorum merkezde fiber yok bırak kırsal 10 sene anca gider.:))) Hayaller
Her yere fiber götürüyonda binaya fiber kabloyu çekeye 70 bin tl istoyolar varmı böyle bişey
Sehir merkezinde altyapi yok deniliyor baglamadilar kirsaldan bahsediyorsunuz ne ilginc ne garip
Yıl olmuş 2021 , hala daha internet altyapısı yok 🙁
bizim evimiz de ağrıda ama 4.5g kullanıyoruz hem de köyde