Türkiye’nin dijital dönüşümü tüm hızıyla devam ediyor. Söz konusu dönüşüm 5G ve eSIM gibi modern teknolojilere yapılan yatırımları da içeriyor. Son olarak Bilgi ve İletişim Teknolojileri Başkanlığı Eğitim ve İstişare Toplantısı’na katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, bu alanda yapılan çalışmalarla ilgili yeni bilgiler paylaştı. Sayan, bilim ve teknoloji alanında hayata geçirmeyi planladıkları yeniliklerden bahsetti.
Kırsal bölgelerdeki fiber internet çalışmaları devam edecek
Bakan Yardımcısı Sayan, fiber internet ağı, 5G ve eSIM gibi teknolojik gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu. Fiber internet ağındaki altyapı çalışmalarını anlatan Sayan, son bir yıldaki yüzde 10’luk artışa dikkat çekti. Böylelikle 2021 yılındaki fiber alt yapı uzunluğunun 445 bin km’yi aştığının altını çizdi.
Bakan Yardımcısı ayrıca nüfusu 500’ün altında olan kırsal bölgelerdeki yerleşim yerlerine de altyapı yatırımları yapmaya devam edeceklerini belirtti. 2575 kırsal yerleşim yerine 4.5G hizmeti sağladıklarını, 2097 yerleşim yerine de sabit ses ve internet hizmeti alt yapısı kurulduğunu söyledi. Ek olarak da önümüzdeki dönemde yaklaşık 1500 kırsal yerleşim yerine daha 4.5G seviyesinde hizmet sağlanacağını duyurdu.
5G teknolojisinin ülke genelinde kullanıma sunuluyor. Bu çerçevede, üretici firmalar Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi(HTK) adıyla bir çatı altında toplandı. Bu kapsamda HTK, 160’dan fazla şirketi ve 8 bin çalışanı 5G teknolojisi üzerinde çalışmalarına devam ediyor. Bakan Yardımcısı Sayan, 5G için artık çok kısa bir zamanın kaldığını belirtti.
Bakan Yardımcısı Sayan’ın bahsettiği yeniliklerden birisi de eSIM oldu. Bu teknoloji, kullanıcının SIM kartına gerek duymadan kullandığı hat şirketi üzerinden profil bilgilerinin yüklenip yönetebileceği bir sistem olarak sunuluyor. Sayan, eSIM’ın tamamen Türk mühendisler tarafından geliştirildiğini belirtti.
Sayan, Bakanlık ve BTK olarak sosyal medya düzenlemelerine de önem verdiklerini belirtti. Bu düzenlemeler doğrultusunda 1 milyondan fazla yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcıları için Türkiye sınırları içerisinde en az 1 temsilci bulundurmasını zorunlu kıldıklarını söyledi. Bakan Yardımcısı, bunun sosyal ağlara yönelik dünyadaki en kapsamlı düzenlemelerden biri olduğunu belirtti.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}