Sadece rol yapma oyunları arasında değil, belki de oyun tarihindeki tüm yapımlar arasında gelmiş geçmiş en iyilerden biri olarak anılacak olan Baldur’s Gate 3, bu günlerde oldukça enteresan bir gündemle daha karşımıza çıktı. Oyunun özel bir sümünün tam 3 bin doları bulan fiyatlarla satılması, yapımcı ekipten bir ismi çok sinirlendi.
Baldur’s Gate 3 yapımcısı: Oyunu sizi zengin etmek için yapmadık!
Oyun dünyasının son yıllardaki en büşük başarılarından biri olan Baldur’s Gate 3, şimdi de fırsatçıların hedefi haline geldi. Larian Studios’un geliştirdiği bu devasa rol yapma oyununun Collectior’s Edition (Koleksiyoner Sürümü), bazı ikinci el sitelerinde inanılmaz fiyatlara ulaştı. Oyunun yapım ekibinden Michael Douse, duruma oldukça sert tepki gösterdi.
Larian Studios’un yayın direktörü Douse, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Fırsatçılardan nefret ediyorum,” diyerek tepkisini dile getirdi. Douse, “Bu Koleksiyoner Sürümü, birilerini zengin etmek için değil, mutlu etmek için tasarlandı. Eğer sadece ticaretini yapmak için alıyorsanız, tek yaptığınız birilerini üzmek,” sözleriyle durumun etik boyutuna dikkat çekti.
Hatırlayacağınız üzere, Baldur’s Gate 3’ün Koleksiyoner Sürümü’nün orijinal fiyatı 270 dolardı. Ancak şu anda bu özel sürümün fiyatı, bazı platformlarda 3 bin doların üzerine çıkmış durumda. Bu durum, sadece oyun tutkunlarını değil, sektördeki birçok kişiyi de rahatsız etmiş oldu.
Peki bu soruna nasıl bir çözüm bulunabilir? Bazı uzmanlar, şirketlerin üretim miktarlarını artırması gerektiğini savunurken, diğerleri ise ikinci platformlarının bu tür fırsatçı davranışlara karşı daha sıkı önlemler alması gerektiğini düşünüyor. Keza bu ürünleri satın alanların istediği fiyattan satmaya hakkı olduğunu düşününler de az değil.
Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Durumu fırsatçılık olarak görüyor musunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşmayı ihmal etmeyin.
Yakında 30 cent olur fiyatı. Kimse lisans, kiralamak için 60-70 dolar vermez, 3 bin dolar hiç vermez. Zaten fiziksel kopya almanın anlamı kalmadı, güncelleyip duruyorlar. Güncelleme iyi anlama gelmiyor, sonraki oyunlarını satın almanız için, oyundan soğutacak güncellemeler dağıtılabiliyor. Üstelik şimdi yapay zeka ile bu çok daha kolay ve etkili. Tabii ki lisans sorunu var, fiziksel diski olan bağlantısız oynadığınız bir kopyayı, lisans süresi dolunca ya da keyiflerine bağlı, evinize gelip elinizden alarak zorla sizi gasp edecekler. Lisans bu anlama geliyor olmalı. Geliştiricinin keyfine bağlı, oynamasanız bile, ilerde belki oynarım diyerek satın alıp kütüphaneye attığınız oyunun dijital kopyasını, istedikleri zaman sorgusuz, haber vermeksizin elinizden alabilirler. Olan paranıza olur, havaya saçmak gibi. En azından zengin hissettirir. Ya da enayi.
Eğer satın almak ona sahip olmak anlamına gelmiyorsa, korsanlık da çalmak değildir diye bir söz var
Yani korsan mı oynayalım, hak mı yiyelim? Ben GTA satın alınca GTA modlayıp yeni GTA diyerek satmıyorum ki, zaten bugüne kadar bunu kimse yapmaya çalışmadı. Dertleri veri alabilmek, çünkü oyun senin olursa senden izinsiz senden veri alamazlar. Ama lisansını satarlarsa, onlara ait bir oyunu oynadığın için, üstelik bir oyun lisansı için astronomik rakamlara, fiziksel hiçbir şey elde edemediğin, istedikleri gibi oynarlar. Asıl onlar oynar.
Bunların derdi veri deği steami satmak satınca sana bana para vermemek. Sanırsın game pass veya ps plus aboneliğini aylık 100 liraya kiraladık. Binlerce milyonlarca dolar harcayıp 20 bin 30 bin tane oyun ve dlc almış oyuncu var, envanteri hariç, yedirir mi lisans ayağına. Maddi manevi tazminat öderler bütün oyunculara.