Pandemi nedeniyle dijitalleştirilen iş koşulları, banka ve finans kuruluşları için de büyük bir çaba ile sürdürülüyor. Bu kapsamda geliştirilen dijitalden müşteri olabilme projesi de önde gelen dijital süreçler arasında. Ancak yakın zamanda müşterilere sunulması beklenen bu proje, ertelendi.

Kamu bankalarından tek ATM kararı

Kamu bankalarından tek ATM kararı

Kamu bankaları tek ATM kararı ile yeni bir proje planlıyor. Ocak ayında protokol imzalanacak ortak ATM projesinde; Ziraat, Vakıfbank, Halkbank, PTTBank ve Emlakbank yer alıyor.

Uzaktan müşteri edinimi uygulaması 1 Mart 2021’e ertelendi

Banka ve finans kuruluşlarının dijitalden müşteri olabilme imkanını sağlayacak uzaktan müşteri edinimi projesi, tebliğ güncellemeleri ve kuruluşların bu değişimlere uyum sağlayabilmeleri adına 1 Mart 2021‘e ertelendi.

Uzaktan müşteri edinimi hizmeti ile finans kuruluşları, normalde yapmakta oldukları resmi evrak süreçlerini, müşteri ile yüz yüze gelmeden gerçekleştirecek. Bu süreç ise müşterilerin kimliğinin doğrulanmasına imkan verebilecek dijital yöntemler ile mümkün hale gelecek.

Banka ve finans kurumlarının uyacağı Uzaktan Kimlik Tespitine ait yenilenen tebliğinin öngörülen akışı şu şekilde;

  • Görüntülü görüşme başlamadan önce kullanıcı form alanlarının doldurulması ve kişinin açık rızasının alınmasının ardından kişi hakkında risk değerlendirmesi gerçekleştirilir. Risk değerlendirmesi sonucunda gerekiyorsa görüntülü görüşme başlatılmadan süreç sonlandırılır.
  • Kimlik doğrulama: Yakın alan iletişimi (NFC) kullanılarak kimlik belgesinin yongası üzerinde yer alan kimlik belgelerinin doğrulanması, Yakın alan iletişimi (NFC) kullanılarak yapılacak doğrulamanın herhangi bir nedenle yapılamaması halinde kimlik belgesinin sahip olduğu görsel güvenlik unsurlarından seçilen en az dört adedinin şekil ve içerik bakımından doğrulanması sağlanır.
  • Canlılık testi ve hologram
  • Video Görüşme: Görüntülü görüşme aşaması gerçek zamanlı ve kesintisiz şekilde yapılır.
  • SMS OTP iletimi: Uzaktan kimlik tespiti sürecinde kişiye yalnızca yapılan kimlik tespiti işlemi için geçerli, merkezi olarak üretilen SMS OTP iletilir. İletilen SMS OTP’nin kişi tarafından çevrim içi olarak uygulama ara yüzü üzerinden geri gönderilmesi sağlanır

Kimlik belgesinde yer alan güvenlik ögelerinin doğru ve tutarlı tespiti için yardımcı BT teknolojilerinin kullanılması gerektiğine vurgu yapılan sürecin başarısı için müşteri deneyimi faktörünün üzerinde duruluyor.

Pandemi süreciyle birlikte şekillenen uzaktan müşteri edinim ihtiyacı doğrultusunda şekillendirilen bu tebliğin, banka ve finans kurumlarının dijitalleşmesi yolunda atılmış önemli adımlardan biri olduğu kabul ediliyor.