Genel olarak girişimcilik ekosistemi 1980’lerin sonunda başlayarak her 5-10 yıllık dönemde katlanarak büyüdü ve bu büyüme ile ticari başarı elde eden girişimler de yeni oyuncuları desteklemeye başladı.
Böyle bir ortamda başarılı olacağına inandığınız bir fikriniz olabilir. Yapmanız gereken bir girişim ile bu işi hayata geçirmek. Ancak bu düşündüğünüz kadar kolay olmayabilir zira bu ekosistemin altyapısını ve gereksinimlerini bilmeniz gerekiyor.
Mynet Kurucusu ve CEO’su Emre Kurttepeli, Pozitron (Monitise tarafından bu yıl 100 milyon dolar değerleme ile satın alındı) Kurucu Ortaklarından Fırat İşbecer’in katıldığı Türkiye’de Girişimcilik Ekosistemi panelinde, profesyonellerin paylaştığı püf noktalarını sizler için derledik.
:: Turkcell Teknoloji Zirvesi’ndeki tüm gelişmeleri ve haberleri buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz…
:: Turkcell Kurumsal ile ilgili gelişmeleri takip etmek için LinkedIn sayfasını takip edebilirsiniz…
Emre Kurttepeli: Yatırımcı 3 ila 5 yılda yatırdığı parayı geri almak ister. Teknoloji bu açıdan şanslı çünkü süreler daha kısa. Gerçekleri masaya yatıracak olursak yabancı fonların Türkiye’ye bakışı biraz daha mesafeli hale geldi. Yeni girişimcilerin biraz daha uzun süre nefesini tutması gerekiyor. e-Ticaret girişimlerinde 3-5 sene önce 100 bin dolar ile şirket kurmak mümkündü ama artık bu rakam 1-5 milyon dolar arasına yükseldi.
Fırat İşbecer: Türkiye’de girişim varsa, ekip yok, ekip bulunca doğru yönetim yok. Bir girişimci aynı anda hem ürün, hem pazar, hem finansal, hem hukuksal anlamda tüm işi omuzlaması veya bunun için iyi bir ekip kurması gerekiyor. Küçük sermaye isteyen işlerde para sorunu yok, girişimci sıkıntısı var. Büyük sermayeli yatırım gereken işlerde ise para sıkıntısı var.
Emre Kurttepeli: Yatırımcılar ye belli büyüklükteki şirketlere veya kısa sürede B2B (işletmeler arası) tarzı kâra geçmiş işlere yöneliyorlar. Artık yerli bir Vine yapıp Ortadoğu’ya satacağım diyen hikâyeler iş yapmıyor.
Fırat İşbecer: İki yıl önce İstinye Park’da mağaza açsaydınız işiniz devam ederdi ama e-ticarette balona kanıp çok para kaybedenler oldu ve konsolidasyonlar devam ediyor. Türkiye’de e-ticaret perakende pazarında sadece yüzde 2,5 büyüklüğünde pay alabiliyor. Bu gerçeği göz ardı etmeyin.
Emre Kurttepeli: İyi girişimci gerçekçi bir girişimcidir ve ayakları yere basmalıdır. Biraz karamsar olmak lazım. Ev ödevinizi iyi çalışmanız lazım. Pazarı iyi analiz etmeniz lazım. Amerika’da başarılı olan bir iş Türkiye’de pazar bulamayabilir. Türkiye’de potansiyeli olan işler ucuzluk üstüne kurulu. Herkesin tasarruf yapmaya ihtiyacı var. Grupanya ve Trendyol’u büyüten bu oldu. Bu alanlara yönelmenizi ve bu alanlarda fikirler geliştirmenizi tavsiye ederim.
:: Peki SDN takipçileri, sizlerin girişim planlarınız var mı?
Güncel, küçük sermaye isteyen işlere en iyi örnekler hangileri?