Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Başarılı Türk bilim kadınları!

Ana sayfa / Teknoloji Haberleri

Hayatımızın en önemli parçasını oluşturan kadınlar, ülkemizde de oldukça büyük işlere imza attılar. Bizde sizler için dünya genelinde ismini duyurmuş, ülkemizi gururlandıran Türk Bilim Kadınları listesini derledik.

Dünya Kadınlar Günü Doodle Oldu!

Doodle’lar ile arama motorunu renklendiren Google her yıl olduğu gibi bu senede Dünya Kadınlar Günü için özel bir doodle hazırladı. İşte Google'ın 2018 yılı Dünya Kadınlar Günü Doodle'ı!

Başarılı Türk bilim kadınları

Bilge Demirköz

Uluslararası Bilim Kadınları ödülünü kazanan Bilge Demirköz, TÜBİTAK’ın düzenlediği proje yarışmasında matematik dalında Türkiye’de verilen ilk ödülü de almış. Ayrıca MIT’ye tam burslu olarak da kabul edildi. Anadalı Fizik olan Demirköz, yan dal olarak da matematik ve müzik bölümlerini başarıyla bitirdi. AMS projesi ve ATLAS deneyinde çalışmalarını sürdürdü. CERN danışma kurulunda da yer alıyor. Son olarak, Yılın Genç Bilim Ödülü, Türkiye’nin On Başarılı Genci, Kendi Alanında Yılın Başarılı Kadını. Fark Yaratan Kadın Ödülü, Mesleki Başarı Ödülü ve UNCESCO tarafından ödülü de bulunuyor.

Reklam
Reklam

Canan Dağdeviren

Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği bölümünden mezun olan Canan Dağdeviren, yüksek lisansını da Sabancı Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği programında yaptı. Forbes düzenlediği 30 Yaş Altı Bilim İnsanı listesinde de yer alıyor.

Dağdeviren, Harvard Üniversitesi’nin Genç Akademi üyeliğine seçilen ilk Türk bilim kadını oldu. Giyilebilir teknolojiler üzerinde çalışmaları bulunuyor. Ayrıca, pilsiz çalışan ve giyilebilir bir kalp çipini de buldu. Son olarak, cilt kanserini teşhis eden bir cihaz geliştirdi.

Feryal Özel

‘Büyük Fikirler’ listesine girmeyi başaran ve astrofizik profesörü olan Feryal Özel, 2002-2005 yılları arasında NASA İleri Araştırmalar Enstitüsü’nde çalıştı. Ayrıca Kara delikler üzerinde çalışmaları bulunuyor.

Ödülleri;

Naşide Gözde Durmuş

2003 yılında ODTÜ Moleküler biyoloji bölümünde lisans eğitimini tamamladı. 2004 yılına geldiğimizde ise Stantord Üniversitesi’nde doktorasını yaptı. Çalışmalarını kanser ve antibiyotik direnci gibi dünyada tehdit oluşturmuş, sağlık problemleri üzerine yoğunlaştırdı. Son olarak MIT Technology Review dergisinin “35 Yaş Altı Yenilikçiler Listesi”nde tıp ve biyoloji alanlarında çığır açan 35 liderlerden biri olarak seçildi.

Hatice Altuğ

Stanford Üniversitesi’nden tam burs alarak “Uygulamalı Fizik” bölümünde doktora yapıyor ve Boston Üniversitesi’nde Nanoteknoloji alanında çalışıyor. Bunlara ek olarak, lazer sistemleri ve optik aletler üzerine de çalışmaları var.
Ödülleri;

Bonus: Hedy Lamarr – Wi-Fi’yi icat eden kadın

Hollywood’un en güzel kadınları listesinde yer alan Lamarr, birçok filmde de yer aldı. George Antheil ile beraber yayılma spektrumunun radyo güdümlü torpidolarda kullanılabilmesi amacıyla frekans atlamalı yayılma spektrumunu icat etti. Bu teknolojiler internetin orta çıkmasından sonra Wi-Fi, CDMA ve Bluetooth teknolojilerine dahil edildi.

::Başarılı Türk kadın bilim insanları hakkında düşünceleriniz nedir?

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam