Apple, günümüzde yeni bir ürün tanıttığı zaman, büyük bir çoğunluk bunun başarılı olacağına inanıyor. Ancak şirket, bundan 11 yıl önce ‘tam bir hayal kırıklığı‘ olarak nitelendirebileceğimiz bir denemeye imza attı. iTunes Ping ismiyle duyurulan sosyal ağ, firmanın bu alanda geliştirdiği ilk hizmetiydi.
Facebook‘un altın çağını yaşadığı, Twitter‘ın giderek yaygınlaştığı o yıllarda iTunes Ping, Apple’ın yeni gözbebeği olarak kullanıcı karşısına çıkmıştı. Fakat bu yolculuk ne yazık ki oldukça kısa sürdü. Bu yazımızda sizler için Ping‘in nasıl doğduğunu ve neden battığını ayrıntılı olarak anlattık. Hazırsanız başlayalım…
Steve Jobs, Facebook ile Twitter’ı müzikle harmanladı
Apple’ın kurucusu Steve Jobs, 1 Eylül 2010’da hayranları karşısına büyük bir sürprizle çıktı. iTunes’da yerleşik olarak çalışan, müzik tabanlı bir sosyal medya ağı olan Ping; modern ve dinamik görüntüsüyle büyük dikkat yarattı. Öne yandan şirketin büyük hayallerle yola çıktığı Web 2.0 projesi, arayüzü bakımından bazı kullanıcılara göre dönemin Facebook tasarımına oldukça benzetildi.
Esas itibariyle Steve Jobs’un da bu konudaki fikri, platformu Facebook’a benzeten kullanıcılar ile aynıydı. Zira Jobs, Ping servisini “Facebook ve Twitter’ın iTunes ile buluştuğu bir sosyal ağ” olarak tanımlıyordu.
Facebook kullanıcıları, Ping’e herhangi bir yabancılık çekmedi. Twitter kullanıcılarıysa yine benzer bir şekilde; bu platformda da arkadaşlarını ve ünlü isimleri arayıp, onları takip etme seçenekleri olduklarını gördü. Üstelik profillerinde metin, video ve şarkı paylaşma gibi opsiyonlar burada da vardı.
iTunes Ping’in öne çıkan özellikleri
Elbette ki iTunes Ping platformunu rakiplerinden ayıran çeşitli özellikler de vardı. Bunlardan bir tanesi, sanatçı sayfasında bulunan Yaklaşan Konserler bölümüydü. Kullanıcılar bu kısımdan, takip ettikleri müzisyenlerin yakın tarihte gerçekleşecek etkinliklerini takip edebiliyordu.
Ping’in kullanıcılarına sunduğu en büyük artısı ise, hiç şüphesiz, takip ettikleri kişilerin en çok hangi şarkı ve albümleri indirdiğini gösteren tablo özelliğiydi. Bu işlev, platformdaki kişilerin birbirlerini daha iyi tanımalarına izin verse de tabii ki Ping’i şahlandırmak için yeterli değildi.
Kaçınılmaz son: iTunes Ping neden kapandı?
iTunes 10.0 güncellemesi ile hayata geçen Ping platformu, halihazırda 160 milyondan fazla kullanıcıyı arkasına alarak doğdu. Fakat Apple ürünü kullanmayan birçok insana göre iTunes’u indirmek ve bu sosyal ağa kaydolmak fazlasıyla zordu. Bunun yerine Facebook ve Twitter gibi siteler daha pratik bir kullanıma olanak sağlıyordu.
Bir diğer taraftan, o dönemki mevcut iTunes kullanıcıları için de Ping sıra dışı bir seçenek vaat etmiyordu. Müzik tutkunlarının deneyimlerini arkadaşlarıyla paylaşması ilk etapta çekici gelse de zaman içerisinde bunun sürdürülebilir olmadığı anlaşıldı.
Ping, çıkışından 2 yıl sonra kullanıcılarına veda etti
Apple, bir süre sonra iTunes Ping için daha fazla çaba göstermekten vazgeçti. Platformun, iki yıl sonra, yani 30 Eylül 2012‘de fişi çekildi.
Günümüzde Apple’ın CEO koltuğunda oturan Tim Cook da o yıllarda, Ping’in kapanması üzerine görüşlerini dile getirmişti. Deneyimli yönetici, bunun bir hata olduğunu; olması gerektiğinden fazla enerji harcadıklarını itiraf etti.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}