Başbakan Binali Yıldırım, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen Bilişim Zirvesi’nde konuştu. Peki, hangi noktalara değindi? Başbakanın konuşmasından satır başları ile sizlerleyiz. 

Başbakan Binali Yıldırım Bilişim Zirvesi’nde

Bilişim Zirvesi’nde konuşmacılardan biri olan Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Binali Yıldırım’ın konuşmasından satır başları:

Altyapı gerekli olmasına rağmen tek başına bir unsur değildir. İkinci ve en önemli diğer konu da üst yapıdır. Bir adım öne geçirecek yenilikçi ürünlere milli ve yerli akıl teriyle geliştirilen ürünlere ihtiyacımız var. 2023’te 10 büyük ekonomiden biri olma hedefimize ulaşacağız. Türk toplumunu bilgi toplumuna dönüştürme çabası bu sektörü daha da önemli kılıyor. Şu anda eğitimde, sağlıkta, tarımda 1700’ün üzerinde hizmet e-devlet üzerinden veriliyor. “

“Daha önceleri operatörlerimiz Türkiye’nin her noktasında 3G erişimi sağladılar. Şimdiyse 4.5G sağlandı.  5G‘ye ve ötesine ilişkin açılımları içerecek biçimde yerli ürünler için çalışmalar devam ediyor. 2002 yılında 20 milyar olan sektör 90 milyara yükseldi ve dört katın üzerinde büyüdü.”

16-11/22/30808.jpg

Bilişim sektöründe vergiler ayak bağı olmayacak

“Ülkemizde internet kullanımı çok hızlı bir şekilde arttı. AİKER bir ofisini Singapur‘a birini İstanbul’a açtı. Bilişim artık belli ülkelere özgü olmayacak, dünyanın her yerinde yaygınlaşacak. 2000 öncesinde en büyük güç paraydı. Şimdi paranın yerini bilgi aldı. Bilgiye sahipseniz güce de sahipsiniz. Sektör vergilerinde düzenlemeler yapıldı; internet erişimi yaygınlaştırıldı. Sektörde kayıt dışılığın önüne geçen düzenlemeler yapıldı. Verginin bilişim sektörünün önünde ayak bağı olmasının önüne geçeceğiz. Şimdi para değil bilgi zamanı.”

Bilginin üretilmesi tek başına yeterli değil. Onun merkezimizde kalması önemlidir. Yakın zamanda sayıları artan veri merkezleri ülkemiz için önemli bir husustur. Bina tahsisinden vergi kolaylığına işletme kredisine, enerjisinden desteğine kadar her türlü destek için çalışma yapacaklara yönelik teşvik paketini yürürlüğe koyduk. Veri merkezlerimizin sayısının artması gerekiyor”

Bu şekilde yeni bir ekosistemin oluşumu sağlanacak. Siber tehditlere karşı mücadelede yeni eylem planı da yeni çalışmaları beraberinde getirecek.”