Elektrikli araçlarda rekabet her geçen gün artıyor ve şirketler kendilerini hızla geliştiriyor. Çin’li elektrikli araç üreticisi Nio’nun CEO’su William Li hafta sonu gerçekleştirdikleri testi canlı yayında paylaştı. Li, yeni geliştirdikleri 150 kWh’lık yarı katı hal pilini Nio ET7 üzerinde test etti. 14 saat süren yolculukta Li ve yardımcı sürücü, 1044 km (650 mil) menzile ulaştı ve araç bataryası halen %3’dü.
Nio ET7, elektrikli araç menzil rekoru kırdı!
Pazar sabahı saat 6:32’de Şanghay’daki pil değiştirme istasyonunda başlayan 14 saatlik yolculuk, internet üzerinden canlı yayınlandı. William Li, 150 kWh’lik pilin daha önce Kunming ve Beihai arasındaki bir rotada test edildiğini ve 1.145 kilometre (711 mil) yol kat ederek, seri üretilen elektrikli araçlar için menzil rekoru kırdığını açıkladı.
ET7, test sürüşünün %92’sinde (957 km/ 595 mil) Nio’nun otonom sürüş sistemi olan Navigate-on-Pilot+ (NOP+) ile sürüldü. Maksimum hız 90 km/saat (56 mil/saat) ile sınırlandırıldı ve bununla enerji tüketimi 13,2 kWh/100 km oldu. Yolculuğun ortalama hızı 83,9 km/saat olarak gerçekleşti. Yolculuk duraklar ve molalar hariç 12,4 saat, toplamda ise 14 saat sürdü.
Yılın otomobili belli oldu: 60 yıl sonra gelen liderlik!
Car of the Year olarak bilinen Avrupa'da yılın otomobili ödülü 2023 yılında sahibini buldu. İşte yazın Türkiye'ye de gelecek Jeep Avenger...Test sırasındaki sıcaklık -2 °C ile 12 °C (28 – 54 °F) arasındaydı. Ortalama kabin sıcaklığı 20 °C (68 °F) idi. Araç yükü yaklaşık 190 kg’dı (iki yetişkin, cankurtaran ekipmanı ve diğer eşyalar). Başlangıç ve bitiş noktaları arasındaki irtifa farkı -5 metre civarındaydı. Yolculuk Şangay’da başladı ve Longjudong Hizmet Bölgesi’ndeki Xiamen yakınında sona erdi. Aracın %3 bataryası kaldığında, ikili 1044 km yol yapmıştı ve yaklaşık 30 km yol yapabilecek kadar bataryaları bulunuyordu.
Araçta kullanılan 150 kWh yarı katı hal batarya, Pekin merkezli pil üreticisi WeLion New Energy Technology tarafından geliştirildi. Bu batarya üç yıl önce Nio Day 2020’de (Ocak 2021’de düzenlendi) Nio’nun ilk sedanı ET7’nin piyasaya sürülmesiyle duyuruldu.
Tek hücrenin enerji yoğunluğu 360 Wh/kg iken, paketin tamamı 260 Wh/kg yoğunluğa sahip. Şirket, soğutmanın sıradan pillerden altı kat daha güçlü olduğunu ve pilin süper soğutma verimliliğine sahip olduğunu belirtiyor.
Nio, halihazırda standart sıvı elektrolitlere sahip araçları için 75 kWh ve 100 kWh NMC akü seçenekleri sundu. Yeni SSB’nin kapasitesi çok daha büyük olmasına rağmen diğer iki küçük paketle aynı boyutlara sahip. Bununla birlikte herhangi bir Nio aracına takılabiliyor.
Bataryasız araç satın alabilme imkanı!
Nio, Çin’de elektrikli araç için bataryasız satın alma imkanı sunmakta. Günlük araç kullanım rutininize uygun olan batarya çeşidini satın alabiliyor, dilediğinizde bataryanızı değiştirip yükseltebiliyor veya bataryayı aylık ve yıllık olarak kiralayabiliyorsunuz. Bu da insanların elektrikli araçlar hakkındaki en büyük şüphesi olan “batarya biterse ne olur?” sorununu çözmüş oluyor. Bu arada 75 kWh’lik bir bataryanın günlük kiralama ücretinin yaklaşık 7$ olduğunu da belirtelim.
Şirket, 23 Aralık’ta Xi’an’da Nio Day 2023 etkinliğini düzenleyecek. Etkinlikte yeni Mercedes-Maybach benzeri ultra lüks sedan aracı Nio ET9‘u tanıtacak. Bu araç büyük olasılıkla yeni 150 kWh’lık yarı katı hal pil ile gelecek.
Nio ET7’nin kırdığı menzil rekoru hakkında sizlerin düşüncesi nedir? Sizce elektrikli araçlara geçiş için doğru zaman mı?
Mükemmel bir şey tam aradığımız araç umarım Türkiye’ye de gelir
Katıhal pil lazım diğer türlü elektrik fıs
Fantiye bak
7×30 TL=210 TL
210 x 30=6300 TL
Aylık kira maliyet
Birde batarya doldurma maliyeti
5x500tl
=2500tk
2500+6300=8800*12=105600 TL
Benzinli veya mazotlu araç daha mantıklı
Masallah vallahi iyi hesaplamış siniz l, parası olana araç Allah bilir.ucuk fiyatdadir da
Adam haklı beyler dağılın
Sakin ol yigido, gunde 300km yapanlar icin kiralama makulken ayda 300km yapanlar icin satin alma opsiyonlarimiz var. Nio yetkilisiyim ben.
Hesap uzmanı. Paramız kıymetsiz yapacak bir şey yok. Birçok ülkeye göre bu kiralama aylık yakıt masrafının altında.
Efkan bey mükemmel hasap yapmışsız lakin batarya biterse diyor: bataryan varsa kiralamana gerek yokki.
Aracı çok begendim.
Bu gelişim hızı elektrikli araç almaya öykünen kişileri ürkütebilir. Zira neredeyse on beş yirmi günde bir dünyanın her köşesinden daha fazla mesafe ve daha kısa şarj süresine sahip yeni yeni araç haberleri geliyor. İnsanlar bunları duydukça; “acaba bugünlerde 6-8 saatte şarj olan ve mesafesi de 400 / 500 km olan elektrikli araç alırsam iki veya üç sene sonra demode olur ve satılamaz duruma düşer mi?” diye tereddüt edebilir. 🤔
Her çıkan yeni araçta bir üstünü bekleyen ben sonsuzda değin elektrikli araç alamayacak 😍
Bencede mazot veya benzilli araçlar daha ekonomik
5-10 yıl sonra batarya ölecek değişimi araç fiyatı kadar olur
Bu elektrikli araçlar için çığır açan bir test inşallah bu araçları Türkiye yollarında da görürüz.
Einstein geldi beyler dagilin. Adam neron abidesi . Benzinli motorda 1000 tane parca var, yilda 5 tanesi arizalansa zaten elektrikliyi bakimda 2 ye katlar.
10 yıl kolay kolay arıza vermiyor araçlar, normal bakım yap, devam et
NİO, gerçekten çok iyi ,kaliteli ve lüx araçlar üretiyor..Batarya takas olayı da ayrı değer katıyor.Şarj süresinde uzun süre beklemek derdi yok. Her zaman tam dolu bataryayı alıyorsun, üstelik bu değişim 3 dakika gibi kısa br süre de gerçekleşiyor. 3 dakika. Elektriklide Tesla ve Nio çok iyi araçlar..
Gün geliceeeeek kendi kendine sarj eden araba cikacak demedi demeyin
Şu anda zaten var .Hibrit araçlar da 1,5 benzinli motor var.Ama bu motor yalnızca aküyü Şarj ediyor ön ve arkada bulunan elektrik li motorlara akü enerji vererek gitmesini sağlıyor.motorlar 500 üzeri beygir gücüne sahip ve benzin tüketimi çok düşük.Lixuan Li 7 diye bi araç var menzili 1300 km.YouTube den araştırabilirsiniz.
Fiyatı kadar Türkiye’de vergisi de artı var
Yokuş aşağı gitmiş
İki sehir arasindaki rakim farkiyla gel ondan sonra konusalim camur atmasi kolayy rez!!
Bence menzil iyi. Ama. Menzilden daha önemlisi. Şarz. İstasyonları. Artırılması ve şarz süresinin. Kısa olması. Menzilden daha önemli
Süper harika bulus
Bu elektrikli araçlar için çığır açan bir test inşallah bu araçları Türkiye yollarında da görürüz.
Helal olsun elin çinlisine darısı bizim türklerin başına.
Gunumuz dunyada mevcut teknolojide guzel sonuclar,tebrik ediyoruz,
Lakin basit bir icten yanmali aracin kendi akusunu sarj ederken,hala bu harici şarj bağimlılıği kapitalist dunyanin bir sunumu olarak esaretin devam etmesini şaskınlıkla seyrediyoruz.Buraya yapilacak olan ufak bir tadilatinda secenek olmasini bekliyoruz.
Elektriğini kendisi üretemeyen otomobil elektrikli otomobil değildir, henüz elektrikli otomobil maalesef üretilmesi.
cok iyi bir bulun yakin zamanda pil teknolojisi cok daha gelisecektir yasasin teknoloji
Kiralık batarya tutmaz.kullanmasan da para ödeyeceğin sistem ideal değil
120 ustu hizlarda test yapsinlarda gorelim o zaman en fazla 400km gidersw anca
Bir de irtifa farkı 500 metre 1000 metre oldugunde bu km yi yaparsa ozaman alınır
Hidrojen motor geliyor beyler elektrik biter ayık olun az sabır he