Battlefield 1 bize Birinci Dünya Savaşı’nı getirirken, oyunun gerçekçiliği büyük bir merak konusu olmuş durumda. İşin ilginç kısmı, internette dolaştığınızda oyundaki birçok silahın olmadığı, araçların prototip olduğunu söyleyenleri görebilirsiniz. Ama sadece arayarak bile buradaki teknolojilerin gerçek olduğunu anlayacaksınız. Hatta %90’dan fazlası büyük savaş sırasında aktif olarak kullanıldı. Bu içeriğimizde sizlere 5 önemli battlefield 1 teknoloji gerçeğini 1 tane de gerçek olmayan teknolojiyi anlatacağız.

Battlefield 1 inceleme

16-10/19/battlefield-1-teknolojileri-5-gercek-1-yalan-2.jpg

Mark V tank

Tanklar önemli, tanklar mühim çünkü İngilizler tarafından üretilen Little Willie hem birinci dünya savaşının hem de dünyanın ilk tankı olmuştu. Elbette tek amacı askerleri güvenle siperlerden geçirmek olan bu tank oyunda yok ama onun yerine Mark serisinin son üyesi Mark V çoklu oyunculu modlar için yerini aldı.

Mark serisinin diğer tanklarından çok farklı görünen ve 1918’de savaşın kapanmasına doğru görev alan Mark V, aynı zamanda günümüz tanklarının da dizaynını belirleyen bir tasarıma sahipti. 1917 ve 1918 yılları arasında üretilirken Walter Gordon Wilson tarafından tasarlandı. Birinci dünya savaşı ve Rusya iç savaşı’ın önemli rol oynasa da tankların savaşı olarak kabul edilen 2. Dünya Savaşı’nda sadece en başlarda hizmet verdi. Toplamda 400 adet Mark V tank üretilmiştir.

{pagebreak::2}

16-10/19/battlefield-1-teknolojileri-5-gercek-1-yalan-3.jpg

SPAD S.XIII

Birinci Dünya Savaşı‘nda hava araçları da ayrı bir konuydu. Siper savaşı tanımı yapılsa da aslında büyük savaş sırasında hayli hava kapışması da yaşandı. Kullanılan hava araçları arasında SPAD S.XII önemli bir yere sahip. Fransız avcı uçağı olarak tanımlanan bu makine aynı zamanda 8472 ile en çok üretilen uçaklar arasındadır. Almanların hava hakimiyetini kırmak için üretilen SPAD S.X13, büyük bir başarı yakalamıştır. Aslında sipariş edilen uçak sayısı 10 bin iken ateşkes ilanıyla apar topar üretimi durmuştur.

{pagebreak::3}

16-10/19/battlefield-1-teknolojileri-5-gercek-1-yalan-4.jpg

A7V

Size ilginç bir bilgi verelim. Birinci Dünya Savaşı’nı yepyeni bir savaş gücü olan tanklar kazanmıştır. Almanya İmparatorluğu bu durumu kendi lehine çevirecek teknolojiyi geç ve yetersiz miktarda üretince hezimet kaçınılmaz olmuştur. Belçika menşeli 57mm topu ve üstün hareket kabiliyetine rağmen A7V imparatorluğun silahlarına güvenmesi nedeniyle pek başarı yakalayamamıştır.

Yüksek ısı ve motor sesi seviyesine rağmen A7V, İtilaf Kuvvetlerinin hatlarını yarabilecek teknolojiye sahipti. 18 kişilik bir mürettebat kapasitesiyle dikkat çeken tank, 1916’da tasarlanmasına rağmen ancak 1918’de hizmete girmiş. Bunun dışında imparatorluk yüz adet sipariş vermiş olsa da ancak 20 tane üretilebilmiştir.

{pagebreak::4}

16-10/19/battlefield-1-teknolojileri-5-gercek-1-yalan-5.jpg

MP 18

Karşınızda tarihin en ünlü silahlarından biri. Alman İmparatorluğu tarafından üretilen bu silah hem dünyanın ilk hafif makineli tüfeği hem de en etkili olanlardan biridir. Hatta o kadar ünlüdür ki 1960’a kadar yapılan tüm otomatik silahlar MP18’i temel almıştır.

Almanların silahlarına güvenmesinde en önemli neden olan MP18 üretimine Barış Anlaşması’yla son verilmiştir. Elbette bu uzun sürmeyecektir çünkü 50 den fazla ülkenin ana silahlarından biri olmayı başaran MP18 Nazi Almanyası ile yeniden yükselecektir.

{pagebreak::5}

16-10/19/battlefield-1-teknolojileri-5-gercek-1-yalan-6.jpg

Hikayede Türklerin yeri

Bu konu hakkında konuşmanın ne kadar hassas olduğunu biliyoruz. Her devletin kendi hikayesi, her devletin kendi tarihi var. Peki, oyunun hikaye kısmında yer alan Osmanlı ne kadar doğru yansıtılmıştı?

Battlefield 1 her ne kadar savaşı İtilaf Devletleri gözünden anlatsa da iş gerçekler olduğunda taraf tutmamayı tercih eden bir oyun. Çanakkale Savaşı ve Arapların gerilla savaşlarının anlatıldığı bölümlerde DICE elini korkak tutmamış ve kendince en mantıklı cevapları vermiş.

Elbette halen oyunu oynamadığınız için oturup spoiler vermiyoruz ama Arabistanlı Lawrence bölümlerinin sonunda Arapların kandırılıp Osmanlı’ya karşı kışkırtıldığı belirtilirken, Çanakkale Savaşı’nın Türkiye Cumhuriyeti’nin doğuşunda ne kadar etkili olduğundan bahsediliyor. DICE böylece klasik olarak bakılan Türklerin kötü gösterilmesi klişesine de cevabını veriyor.

{pagebreak::6}

16-10/19/battlefield-1-teknolojileri-5-gercek-1-yalan-7.jpg

Cei-Rigotti

Aynı zamanda Cei gaz tüfeği olarak da bilenen bu tasarım harikası makine, 1900 yılında İtalya Kraliyet Ordusu’nda görev alan Cei Rigotti tarafından tasarlanmıştır. O döneme göre inanılmaz bir özelliği vardır: Hem otomatik hem de yarı otomatik kullanılabilmek.

Yine 1900 yılında yaşanan İtalya sivil savaşlarında kullanıldığı rapor edilen tüfek 300 atış hızına sahipti kapasitesine sahipti. Silahın ününü duyan İngiliz ordusu, Birinci dünya savaşında kullanılması için silahı sipariş etmiş ama testler sonunda bunun ancak prototip olarak kalabileceğini, savaşta kullanılmak için kararsız olduğu söylemişlerdir. Eh, silahın tüm siparişleri iptal edilince 50 mermi alan bu silah tarih sahnesinin silinen efsanelerinden biri olmuştur.

Ama Battlefield 1’de sıhhıye sınıfı Cei-Rigotti’yi ana silah olarak kullanmaktadır. Battlefield 1’in gerçek olmayan yanlarından biri olarak Cei-Rigotti öne çıkıyor.

:: Sizce DICE’ın yeni oyunu gerçeğe ne kadar yakın duruyor?