Battlefield 1 bundan bir hafta önce satışa sunuldu ve o günden beri milyonlarca kişi deliler gibi oyunu oynuyor. Hazırladığımız inceleme içerisinde de belirtmiştik, Battlefield 1 hassas noktalara değiniyor ve bu hassas noktalar kolayca çarpıtılabilir. İşte bu çarpıtma kısa süre geçmeden yaşandı ve Battlefield 1 alakasız bir şekilde Osmanlı karşıtlığı ile suçlanıyor.

Battlefield 1 inceleme

Battlefield 1 Osmanlı düşmanlığı mı yapıyor?

Öncelikle kendi fikrimizi belirtelim. Battlefield 1 için İngiltere ne ise Osmanlı da o. Herhangi bir düşmanlık, kincilik veya bu tarz kötü gösterme bulunmuyor. Ana senaryo içerisinde bizim de bulunduğumuz iki farklı cephe bulunuyor. Lakin iki farklı hikayede de ne açık ne de kapalı bir şekilde Osmanlı/Türk düşmanlığı bulunmuyor. Zaten Türkiye’de Türkçe kartonet ve alt yazı ile satışa sunulan bir yapımın oturup ülke düşmanlığı yapmasını beklemek de pek mantıklı değil.

Geçtiğimiz günlerde ana akım medya üzerinde bazı yayın organlarının yaptığı haberler ise Battlefield 1 olmadığı şey için suçluyor. Bu suçlama şimdilerde iyice ayyuka çıkmış ve ana akım medyadan diğer yayınlara sıçramış gibi görünüyor.

İnternete baktığınızda her yerde Battlefield 1 hakkında farklı bir söylem bulabilirsiniz. Okuduğumuz üzere emekli Binbaşı Barış Dedabağ, Osmanlı ve Türk düşmanlığı sebebiyle oyunu yasaklatmak için Cumhuriyet Başsavcılığı’na gidiyor.

16-10/27/battlefield-1-tukiye-de-yasaklaniyor-mu-3.jpg

Milyon dolarlık bir eğlence ürününe bu ülkede inanılmaz bir yatırım yapılmışken, bir şikayet üzerine yasaklanması insana pek de gerçekçi gelmiyor. Evet, yine şunu okumuş olabilirsiniz: Battlefield 4 Çin’de yasaklanmıştı.

Çin’de yasak olan oyunları saymaya başlarsak haber epey uzayacağı için kısa kesmek gerekiyor. Öncelikle Türkiye ve Çin aynı örnekler değiller. Ülke rejimleri, olaya bakış açıları kesinlikle birbiriyle alakasız. 2020 yılında geçen Battlefield 4 senaryosunda, Çin ve Amerika arasında yaşanan kurgusal bir savaş anlatılıyordu. Yine haber yapılırken kaçırılan (veya bilerek atlanılan) nokta, yasak yiyen şeyin Battlefield 4 değil, onun ek paketi olmasıydı.

Çin’de Battlefield 4 ana oyun nedeniyle değil, Battlefield 4: China Rising DLC içeriği sebebiyle yasaklandı.
Eğer geçtiğimiz günler içerisinde Battlefield 1 satın almış ve bu garip iddiayı korkuyla okuyorsanız içiniz rahat olsun derim ben. Battlefield 1 şu aşağıdaki yazıyı yazarak tüm devletlere karşı tarafsız olduğunu sonuna kadar kanıtlamış bir oyun.

16-10/27/battlefield-1-tukiye-de-yasaklaniyor-mu-2.jpg

:: Sizce bu iddialar ne kadar gerçekçi?