Reklam

Battlefield 4 PC İnceleme

12
Reklam

Bu oyun Casper’ın Nirvana NOZ modeli (i7 4770K 3.50 GHz, 16 GB bellek, Nvidia GeForce GTX 760, 2 TB sabit disk) ile incelenmiştir.

Frostbite 3 isimli oyun motoruyla geliştirilen ilk yapım olma özelliğini taşıyan Battlefield 4, geçtiğimiz Haziran ayında gerçekleşen E3 interaktif oyun ve eğlence fuarında isminden en çok söz ettiren yapım olmuştu.

Reklam

Daha çıkmadan, katıldığı fuarlarda “en çok beklenen oyun“, “en iyi grafiklere sahip oyun” ve “en iyi multiplayer oyunu” gibi ödüllere layık görülen yapım sonunda raflardaki yerini aldı.

Oyunu incelemeye başlamadan önce Battlefield 4 hakkındaki birkaç sıkıntıyı sizlerle paylaşmak istiyorum. Seriyi yakından tanıyanlarında bileceği üzere Battlefield‘ın %70’i multiplayer modlardır. Yani oyun severlerin büyük bir kısmı, Battlefield‘ı senaryosu yüzünden değil multiplayer modları sebebiyle tercih eder.

Battlefield 4 son derece muhteşem bir multiplayer deneyimini bizlere sunuyor olsa da, oyunda an itibariyle ufak tefek sorunlar mevcut. Zira oyuna girdiğinizde ansızın yaşan server çökmeleri ve saçma buglarla karşılaşabiliyorsunuz.

{pagebreak::2}

Oyunun geliştiricisi olan Dice bu durumları düzeltmek adına birkaç güncelleme yayınladı. Bu güncellemeler ile serverdaki sorunlar kısmen düzeltilmiş olsa da oyun henüz stabil havasına kavuşamadı. İncelemede bu durumların birkaç güncelleme akabinde düzeleceğini düşünerek, bu olayları göz ardı edeceğim. Bu ufak bilgilendirmenin ardından şimdi oyunumuza ufaktan bir giriş yapalım.

Battlefield 4‘e ilk giriş yaptığımızda bizleri son derece sade bir menü tasarımı karşılıyor. Fazla karışık olmayan bu menüden dilersek oyunun single player yani hikaye moduna dilersek de multiplayer modlarına rahatlıkla erişebiliyoruz.

Oyunun modları arasında gezinirken ilk dikkat çeken şey ise serinin bir önceki oyunu Battlefield 3‘te bulunan coop modunun Battlefield 4′e yer almıyor olması. Açıkçası Battlefield 4‘te coop olmamasının öyle büyük bir eksiklik olduğunu da söyleyemem.

İlk olarak oyunun hikaye kısmına bir göz atalım. Zira bilindiği üzere EA ve Dice ezeli rakipleri Call of Duty‘den bu konuda bir hayli gerideler. Battlefield 3‘le elle tutulur düzeyde bir hikaye modunu oyunculara sunan Dice çalışanları, aynı başarıyı Battlefield 4‘te de kısmen göstermişler.

{pagebreak::3}

Battlefield 4‘ün ana hikayesi Amerika, Çin ve Rusya üçgeni üzerine şekillendirilmiş. Hatırlanacağı üzere Battlefield 3‘te 2014 yılında Amerika ve Rusya arasında gerçekleşen sıcak temasa şahitlik ediyorduk. Bu sefer ise tarih, BF3′te ki olaylardan 6 sene sonrasını yani 2020 yılını gösteriyor.

Çin‘de yaşanacak olan hükümet değişimi ve Rusya’nın bu durumu yakından takip etmesi Amerika‘yı rahatsız ediyor. Zira Rusya, yeni Çin hükümetiyle ittifak oluşturup Amerika’nın üzerine gitme planları yapıyor. Bu planları öğrenen Amerika istihbaratı Çin üzerine bazı operasyonlar düzenlemeye karar veriyor.

İlk etapta birkaç gizli operasyondan ibaret olan bu görevler kısa süre sonra açık meydan savaşı halini alıyor. Açıkçası oyunun hikaye modu bütünsel olarak bakıldığında ilgi çekici gibi dursa da oyun içerisinde acaba şimdi ne olacak gibisinden bir heyecana kapılmıyorsunuz.

Hikaye modundaki oynanış ne yazık ki sizi savaş atmosferine tam anlamıyla çekemiyor. Bundaki en büyük etken ise oyundaki yapay zeka karakterlerinin tutarsız davranışları. Genelde grupsal olarak girdiğimiz çatışmalarda takım arkadaşlarımızın pek bir faydasını göremiyoruz. Bu da ister istemez insanda bir hayal kırıklığı yaratıyor.

{pagebreak::4}

Bunun haricinde düşman askerlerinin sürekli sizin üzerinize oynayıp, çatışmalarda sizi hedef almaları da ayrı bir durum. Oyunu bitirdiğinizde, rahatlıkla koca Çin ordusunu tek başıma darmaduman ettim deme lüksüne sahipsiniz diyebilirim.

Ama neyse ki Battlefield serisinin özünde multiplayer temeli olduğundan ötürü senaryo modu sadece ufak bir aperatiften ibaret diyebilirim. Yine de birkaç olumsuzluğa rağmen oyunun hikaye modunda, serinin diğer yapımlarına göre bir gelişme olduğu kesin. Kısacası Dice doğru yolda diyebiliriz.

Şimdide Battlefield 4‘ün asıl can alıcı noktası olan multiplayer olayına gelelim. Oyun sektörünü yakından takip eden oyun severlerinde bileceği üzere, söz konusu multiplayer olduğunda Battlefield‘ın Call of Duty’e karşı inkar edilemez bir üstünlüğü var.

Dice, Battlefield 4′te, son derece başarılı ve eğlenceli olan oynanış dinamiklerinde pek bir değişikliğe gitmemiş. Yani eğer Battlefield 3’ün multiplayer modunu oynadıysanız, Battlefield 4‘ü oynarken hiç zorlanmayacağınızı size garanti edebilirim.

{pagebreak::5}

Battlefield 4‘te farklı modlarda oynayabileceğimiz 10 adet harita (Siege of Shanghai, Paracel Storm, Zavod 311, Lancang Dam, Flood Zone, Rogue Transmission, Hainan Resort, Dawnbreaker, Operation Locker, Golmud Railway) mevcut.

BF4’te daha önce serinin hiçbir oyununda karşımıza çıkmayan iki farklı mod bizleri bekliyor. Bu modlar Obliration ve Defuse.

Battlefield 4‘ün multiplayer modları genel anlamıyla az önce de ifade ettiğim gibi, Battlefield 3‘e nazaran çok farklı değil. Zira oyunda kullandığımız araçlardan tutunda (helikopter, tank, jet vb.) bu araçlar üzerinde yapabileceğimiz geliştirmelere kadar birçok şey Battlefield’ta ki multiplayer olayıyla büyük benzerlikler taşıyor.

Oyuna yeni eklenen iki mod ise, takım savaşlarından sıkıldığınız zaman sizi eğlendirecek modlardan ibaret olmuş. Açıkçası bu modlardan Defuse bana son derece keyifli vakit geçirtti. Savaş alanına atılan bombayı düşman saflarına taşıyarak orada patlatmayı amaçladığımız bu mod özellikle kalabalık gruplarla son derece eğlenceli olabiliyor. Genel itibariyle takım yapısını bozmayan tarafında kazandığı bu modda birbirini iyi tanıyan klanlara karşı pek şansınızda olmuyor.

{pagebreak::6}

Dice, oynanıştaki monotonluğu kırabilmek adına hemen hemen her haritayı dinamik öğelerle donatmış. Bu dinamik öğeler sayesinde savaş alanının bir kısmını sular altında bırakabiliyor, büyük binaları yıkabiliyor, yada çevrenizdeki devasa objeleri savaş alanına yığabiliyorsunuz.

Bu dinamik öğeler olayı hoş olsa bile her haritada aynı tutarlılıkta çalışmıyor. Mesela etrafı sular altında bırakabildiğiniz bir haritada tankların işlemez duruma gelmesi lehinize bir durum oluştururken, bazen de yaptığınız hamleler haritayı değiştirse bile ne size ne de düşmanlarınıza bir etki sağlamıyor. Ama bu etkileşimli harita olayının klasik durağan haritalara nazaran oyunu çok daha eğlenceli bir hale getirdiğini söyleyebilirim.

Battlefield 4‘ün beklide en can alıcı noktası oyunun görsel kalitesi diyebilirim. Gerek hikaye modunda, gerekse multiplayer modlarında ön plana çıkan görseller, Frostbite 3‘ün ne derece kaliteli bir oyun motoru olduğunun da en büyük ispatı gibi duruyor.

Oyunun hikaye modunda, çevremizde dolaşan askerlerin karakter detaylandırmaları gerçekten kusursuz gibi gözüküyor. Ayrıca çevre kaplamlarındaki kalite de bir hayli fazla. Bunların yanı sıra yıkılan binalardan kopan taşların etrafta kaybolmaması, etrafı kaplayan toz bulutunun hemen dağılmaması, uzun ağaçların rüzgarın etkisiyle boylu boyunca sallanması insanı gerçekten oyuna hayran bırakıyor diyebilirim.

{pagebreak::7}

Oyunun görsellerindeki başarı seslendirme ve müziklerde de aynı şekilde devam etmiş. Karakter seslendirmeleri haricinde, patlama, ateş etme ve silah sesi gibi öğeler oyuna son derece güzel adapte edilmiş.

Şöyle ki, Battlefield 4‘te özellikle multiplayer modlarında ateş sesine göre düşmanınızın yerini bile az çok tahmin edebiliyorsunuz. (Tabi bu durum için iyi bir ses sistemine ihtiyacınız olduğunu da belirtmek isterim)

Dice, Battlefeild 4‘te son derece geniş bir silah yelpazesiyle oyun severlerin karşısına çıkıyor. Gerçi serinin diğer oyunlarını da göz önüne aldığımızda silah çeşitliliğinin diğer oyunlarda da çok az olduğu söylenemez. Silah çeşitliliğinin farklı olmasının yanında bu silahların teknik özellikleri ve vuruş hassasiyetleri de olabildiğince gerçekçi bir şekilde oyuna aktarılmaya çalışılmış.

Genel itibari ile silahların vuruş hassasiyetleri son derece ideal olsa da ara sıra “o adam, o silahla, o mesafeden nasıl beni vurabildi” diye kendi kendinize düşünmüyorsunuz da değil.

Yazımın en başında da belirttiğim üzere Battlefield 4‘te an itibariyle bazı ufak tefek aksaklıklar bulunuyor. Özellikle oyunun sizi zaman zaman serverdan atması tam bir sinir harbine yol açabiliyor. Fakat Battlefield 3’te de ilk başlarda benzer sorunlar yaşandığını düşünürsek, bir iki güncelleme akabinde, Battlefield 4‘ün de stabil bir oynanma performansına kavuşacağını söyleyebilirim.

{pagebreak::8}

Sonuç olarak, Dice hikaye açısından Call of Duty‘nin gerisinde kalsa bile, multiplayer açısından yine rakibinin bir hayli önünde ipi göğüslemeyi başarmış. Eğer fps oyunlarının multiplayer deneyimleri hoşunuza gidiyorsa, Battlefield 4‘ü mutlaka denemenizi tavsiye ederim.

Dilerseniz Battlefield 4‘ü Playstore üzerinden buradan satın alabilirsiniz.

Grafik: 9.5

Ses: 9.0

Oynanış: 8.5

Genel: 9.0

Artılar: Oyunun grafikleri son derece etkileyici. Seslendirme ve müzikler güzel. Multiplayer modları son derece eğlenceli. Dinamik harita olayı multiplayer modlarına renk katabiliyor.

Eksiler: Hikaye modunun yetersiz yapısı. Yapay zeka seviyesi yeteri kadar yüksek değil.

:: Battlefield 4’ü oynadınız mı? Oynadıysanız oyun hakkındaki düşünceleriniz neler?

 

12 Yorum

  1. çok geç ve yetersiz bir inceleme commander moduna hiç değinilmemiş netcode un zayıflığına hiç değinilmemiş. Ayrıca oyun tanıtımı dediğin resimle yapılmazki video olması lazımdı.

  2. battlefield 4 fena değil ama 2014 oyunlarının Grafik kalitesinde 2013 le çok fark oldugunu zannetmiyorum asıl oyun grafik gelişimi 2015-2016 yılları arasında artış yaşayacak daha gerçekçi olacak

  3. Biraz geç geldi ama güzel inceleme olmus, en azından bir çok sitede okuduğumdan çok daha kapsamlı. Şu sorunlar tam olarak giderilsin alıcam bi bf4

  4. Merhaba, inceleme adina tesekkür ederim. Oyunu ayakta tutan bana göre multiplayer. Bazen bir kenera pusuyorum. Oynadigim server icerisinde türkler var ise, inanin oyunu birakip arkadaslarin konusma ve sohbetlerini dinlemek bana oyundan daha fazla zevk veriyor. Denemenizi tavsiye ederim.

  5. oyunun grafikleri mukkemel la gerkec hayat asla oyunda olmaz onu unutun bir kere grafikler harika sinirda artik grafikler tip tip ayni hayatdaki gibi daha ne istiyorsunuzki ????

  6. Battlefield 4 alana kadar Counter Strike Global Offensive alın. Kat kat daha iyi. Steam üzerinden alarak Valve serverlarında 5vs5 maçlarda silahların farkını ve taktik heyecanını yaşayın. Built 4 The Kill clan…

  7. @ZİYARETÇİ 18.12.2013 14:30

    Taktik, gerçekçilik ve savaş ortamı hazzını yaşamak istiyorsan, seni Battlefield 4’e bekleriz. Ben dün incelemeyi okuduktan sonra bir gazla aldım playstore’dan. Onuda bir güzel taksitlere böldürdüm. TTNetin okadar cefasını çekiyoruz bari birazda sefasını sürelim 🙂 tavsiye ederim 10 numara oyun.

  8. Hiç inceleme gelmeseydi daha iyiydi . Yazarların özenle çalıştığını sanmıyorum. please !!! millet oyundan sıkılmak üzere siz daha yeni incelemesini yapıyorsunuz pes artık.

  9. BF 4 Gercekten grafıklerı cok ıyı duzeyde bır oyun multıplayer kısmıda cok eylencelı fakat soyle soyleyebılırımkı buna cok deyınılmemıs ufak tefek denmıs cok ıyı bır sıstemım olmasına ragmen oyunda cıddı optımızasyon sorunu var bf 3 1920×1080(Ultra) ayarlarda hıcbır sorun olmadan multıplayerda oynayabılırken BF 4 ıcın aksını soylemek zorundayım. Bu tam bır hayal kırıklıgı oldu benım ıcın oyunu almayı dusunen arkadaslar ıcın soyluyorum oyunun stabıl bır sekılde oynandıgı zamana kadar almasınlar cunkı oyundan sogudum en dusuk grafıklerde bıle kasıyo oyundan dusuyosun cok sınır bozucu
    kı benım ıcın cozunurlugude dusuremıyorum ekran buyuk acık =) Sıkıntıdayım DICE bu sefer herkezı ters koseye yatırdı.

  10. Yha benim PC nin özellikleri:
    casper 4 çekirdekli ntel core i3 3.20 gh işlemci
    4 gb DDR3 ram
    2 gb amd hd 7350 ekran kartı
    yani BF3 rahat oynuyorum BF4 çok ilgimi çekti acaba alsam rahat oynarmıyım kasarmı grafiklerim nasıl olur bi yardımcı olun lütfen BF4 oynamak istiyorum 😀

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

iPhone IMEI kurtaran cihaz gerçek mi? - SDN Cevaplıyor!

Exit mobile version