Baykar Akıncı TİHA resmen envantere girdi! İşte özellikleri

3

Baykar tarafından tasarlanan yerli İHA ailesinin en büyüğü Akıncı hizmete girdi. Çorlu Baykar Test Merkezi’nde yapılan tören ile envantere giren hava aracının tanıtımına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da eşlik etti. Törende Akıncı’nın özelliklerinden bahseden Baykar yeni projeler ve gelecek vizyonundan da bahsetti.

Türk hava ve kara kuvvetlerinin yanı sıra Milli İstihbarat Teşkilatı’ında görev yapacak Akıncı TİHA (Taarruzi İnsansız Hava Aracı), gelişmiş teknolojisi ve artan faydalı yük taşıma kapasitesi ile İHA filosunun elini rahatlatacak. Akıncı’nın göreve başlaması ile birlikte F-16 filosunun da iş yükünün azalması öngörüler arasında yerini alıyor.

Akıncı TİHA ilk atış testini başarıyla tamamladı

Akıncı test uçuşlarında rekorlara imza attı!

6 ton kalkış ağırlığına sahip olan sistemin faydalı yük taşıma kapasitesi ise 400 kilogiram dahili, 950 kilogram harici olmak üzere toplam bin 350 kilogram. Bu ciddi artışla beraber Türk Silahlı Kuvvetleri’nin İHA kullanımında görev yarıçapının uzaması planlanıyor.

Baykar mühendisleri Akıncı’nın testleri için üç adet prototip üretti. Tüm süreç Tekirdağ Çorlu Havalimanı’nın askeri bölümünde kurulan özel bir test merkezinde devam etti. Akıncı yapılan testler sırasında çeşitli rekorlar da kırmayı başardı. 38 bin 39 feet yani 11 bin 594 metre irtifaya tırmanmayı başaran TİHA, 25 saat 46 dakika kesintisiz bir şekilde havada kalmayı başardı. Her türlü zorlu şartta test edilen Akıncı’nın gerçekleştirdiği test sortisi sayısı bin 100’den fazla.

Akıncı ilk atış testini 5 Nisan 2021’de ROKETSAN ürünü MAM akıllı mühimmat ailesi ile yapmıştı. Bu ailenin en yeni üyesi olan MAM-T ise ilk kez Akıncı testlerinde denenmişti. TİHA 5 Temmuz’da da yapılan atış testlerinde gerçek harp başlıklarını fırlattı. Canlı mühimmatlarla yapılan atış testlerinde de hedefleri on ikiden vuran Akıncı bu süreci de başarıyla tamamlamış oldu.

Akıncı Milli İstihbarat Teşkilatı için de görev yapacak

Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın envanterinde bulunan TB-2 ve ANKA’nın yanına Akıncı eklenmesi ile önemli bir İHA-SİHA gücü elde edilecek. Türk Hava Kuvvetleri ise zamanında İsrail’den alınan Heron’ları Akıncı’lar ile değiştirmek istiyor. Milli İstihbarat Teşkilatının envanterinde ise hem TB-2 hem de ANKA bulunuyor. Akıncı, yerli İHA ailesinin en yeni ve en büyüğü olması sebebiyle de MİT envanterine girecek.

TİHA’nın taşıdığı elektronik destek podu, uydu haberleşme sistemleri, hava-hava radarı, engel tespit radarı ve sentetik açıklıklı radar gibi üstün teknoloji ürünü faydalı yükler ile görev yapacak. Araç, Baykar mühendisleri tarafından geliştirilen yapay zeka bilgisayarı sayesinde gelişmiş rota ve görev planlama fonksiyonlarını gerçekleştirecek. 100’e yakın bilgisayar sistemine sahip Akıncı’nın yapay zeka sistemi ile hedefleri daha etkin bir şekilde tespit etmesi planlanıyor.

Akıncı pek çok mühimmat sistemini kullanabiliyor

Savaş uçaklarının da yükünü azaltacak Akıncı hava bombardımanı gerçekleştirme yeteneğine de sahip. Hava aracı yerli olarak geliştirilen hava-hava füzeleri ile karşı atak yapabilecek. Böylelikle yaklaşan tehditlere karşı kendini savunacak. Akıncı’nın kullanması beklenen mühimmat türleri şu şekilde;

  • MAM L/C/T
  • CİRİT
  • Nüfuz Edici Bomba
  • L-UMTAS
  • BOZOK
  • GÖKDOĞAN
  • BOZDOĞAN
  • SOM-A
  • Hassas Güdüm Kiti
  • Lazer Güdüm Kiti
  • Mark 81/82/83
  • Kanatlı Güdüm Kiti Mark 82

Akıncı tam otomatik uçuş kontrol ve üç yedekli otopilot sistemi ile yer sistemlerine bağlanmadan otomatik iniş-kalkış yapma özelliğine sahip. Ayrıca hava aracı, çift yedekli SATCOM uydu sistemi ile haberleşme menzili bulunmaksızın komuta edilme özelliğine sahip. Akıncı, içinde barındırdığı Aselsan üretimi yerli AESA radarı ile de öne çıkmayı başarıyor.

Baykar yıl sonuna kadar toplamda altı sistemi teslim etmek istiyor. Akıncı’nın üretimi önümüzdeki yıllarda da devam edecek. Ayrıca bu sisteme yurtdışından da büyük ilgi var.

Siz Akıncı hakkında neler düşünüyorsunuz? Sizce yerli savunma sanayi projelerinin devam gelmeli mi? Fikirlerinizi yorumlar kısmında ve SDN Forum‘da belirtmeyi unutmayın!

3 YORUMLAR

  1. tabi ki etmeli.. hele ki bu kadar başarılı oldukları ortadayken! 2016’dan günümüze sadece siha’ların ülkemize kazandırdıklarına bir bakın. sadece siha da değil aselsan’ın ürettiği her ürün çok faydalı. bu projeler sayesinde milletin “bizimkiler bir halt beceremez” algısını da bile yerle bir etti. baykar’ın uçan araba, insansız uçak projesi gibi diğer kulvarlarda da geleceğin ürünlerine odaklanmamız gerekiyor. başta yapay zeka ve robotlar olmak üzere. çok yakın bir gelecekte cihazların neredeyse hepsi akıllı hale gelecek. tabi ki ülkemizde buna hazırlanan bir çok ekip vardır, bunları çoğaltmamız gerekiyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version