Bayraktar TB2 fiyatı belli oldu!

60
Görsel tasarımı: Mehmet Cemil Özağaçhanlı

Türkiye tarafından üretilen insansız hava araçlarına olan ilgi giderek artıyor. Libya, Azerbaycan ve Ukrayna savaşında ve de Suriye ve Irak operasyonlarında kendini kanıtlayan Bayraktar TB2 fiyatı ise merak konusuydu.

Litvanya Savunma Bakanı tarafından dün başlatılan bir kampanyada, gerekli miktarda para toplanıp Türkiye’den alınacak SİHA’nın Ukrayna’ya gönderileceği söylendi. Bu doğrultuda Bayraktar TB2’nin de ne kadar olduğu ortaya çıktı.

Bayraktar TB2 fiyatı ne kadar?

Bayraktar TB2 SİHA’nın fiyatı konusunda aslında bazı tahminler vardı. Fakat net miktar bilinmiyordu. Litvanya Savunma Bakanı yaptığı paylaşımda vatandaşlarından Ukrayna’ya göndermek için TB2 alacaklarını ve bu yüzden bağış topladıklarını söyledi. Bununla birlikte hesap numaralarını paylaştı.

Yapılan paylaşımda halihazırda 1 milyon Euro toplandığı ve 4 milyon Euro’ya daha ihtiyaç olduğu söylendi. Yani 1 adet Bayraktar TB2 almanın maliyeti 5 milyon Euro. Tabii bu fiyatın ülkelere, anlaşmalara ve hava aracının donanımına göre değişebileceğini belirtelim.

Yerli İHA motoru tamamlandı: TUSAŞ ve Baykar teslim aldı!

Fakat alınacak TB2 modelinin silahlı ve uydu kontrolü olmayan versiyon olacağı tahmin ediliyor. Yani SİHA’nın baz modeli için fiyatlandırma 5 milyon Euro şeklinde olacak. Tabii buna uydu kontrolü ve yer kontrol birimleri gibi unsurlar eklendiğinde yükseleceğini söyleyelim.

Tabii Ukrayna, Türkiye ile yaptığı ilk anlaşma sırasında yer kontrol unsurlarını satın almıştı. Dolayısıyla tekrar bu birimlerin alınmasına gerek yok. Zira aynı anda kontrol edebileceği TB2 sayısı kısıtlı olsa da hepsini aynı komuta merkezinden yönetebilir.

TB2 SİHA özellikleri

  • Haberleşme menzili: <300 km – Uydu kontrolü ile sınırsız
  • Seyir – maksimum hız: 70 knot – 120 knot
  • Faydalı yük kapasitesi: 150 kg
  • Faydalı yük – ISR: Değiştirilebilir EO/IR/LD ya da çok amaçlı AESA Radar
  • Faydalı yük – mühimmatlar: 4 Adet lazer güdümlü akıllı mühimmat
  • Yakıt kapasitesi / tipi: 300 Litre / benzin
  • Kalkış ve iniş: Pist (Otomatik)
  • Maksimum kalkış ağırlığı: 700 kg
  • Havada kalış: 27 Saat
  • Kanat açıklığı: 12 metre
  • Yükseklik: 2.2 metre
  • Uzunluk: 6.5 metre
  • İtki tipi: 105 Hp içten yanmalı enjeksiyonlu motor
  • Operasyonel – maksimum irtifa: 18 bin feet – 25 bin feet

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!

60 YORUMLAR

  1. Maksimum kalkış ağırlığının,yaklaşık yarısının benzin olduğu düşünülürse;yakıt sisteminde köklü bir değişim gerekiyor bence. Mümkünse hız arttırılıp,yüzde yüz görünmezlik üzerine çalışılmalı.Şu an çok başarılı,ama bu önerilerimin bugünkü olanaklarla uygulanabilirliği varsa dünyanın en iyisi olur.Başarılarınızın devamı dileğiyle…

    • Kardeş sıfır bilgiyle yorun yapmışsın.
      1-)300 litre yakıt yoğunluğuna göre yaklaşık olarak 215-220 kg arasında değişir. Yani yarısı falan değil.
      2-)Bu sınıfta bir İHA için çok fazla bir hıza ihtiyaç yok. Rotax 912 ies kullanılıyor yüksek torklu bir motor. Uzun uçuş süresi ve ağırlık konusunda iyi. Ayrıca 105 değil 100 hp
      3-)%100 görünmezlik diye bir şey yok. Radarlara daha az görünmesi için tasarımı,malzemesi ve boyası önemli. Bunun için de başka bir uçak yapılır TB-2’ye modifikasyon yapılmasıyla uğraşılmaz.

    • Turboprop bir hava aracından görünmezlik beklemek çok büyük bir yanlış olur bu daha çok turbojet motora sahip hava araçlarından beklenebilecek bir durum

    • Hızını arttırırsak emin ol ki görünürlüğünü arttırmış olmayız. Tb2 o kadar yavaş uçuyor ki hava savunma silahları onu unsur olarak anlayamıyor. Tb2 nin radarlardan kaçmasının en büyük nedeni hızının düşük olması.

    • Görünmezlik üzerine çalışılıyor ancak sadece biz değil çin, İngiltere, Rusya herekes çlılıyor. Ancak ABD gibi bir savaş uçağını %99 gibi radarlarda görünmez hale getiren özel boyayı geliştirebilen yok.

  2. Rabbim bu gurur tablosunu bize yaşatan bayraktar ailesinden Rabbim razı olsun ebediyete intikal eden babaları nin mekanı cenneti alâ nin gül bahçesi olsun inşallah amin amin amin

        • fiyatlar maliyetler arttı alt yüklenici ülke türkiye çıkınca ve yerine başka üretici ülke bulunamadı ingilterede almaktan vazgeçti israil bir filo alımını iptal edince baz fiyatı 120 milyon oldu

      • 500 milyon Avro’ya F-16 filosu kurulur veya 5-7 adet F-35 alınır. Abartmaya gerek yok. Muadillerinden 3-4 kat daha uygun, doğru. Ama geniş portfolio kurmak için fiyatı uygun tutmak gerekebilir. Önce bağla kendine sonraki satışlarda gerekirse artırırsen. Biraz geniş düşünün.

  3. Kaneralarıni Kanada’dan alındığını duymuştum bu sorun giderildimi? Ve geliştirme işleri umarım çok gizli bir şekilde devam ediyordur

    • İlim adamlarının siyasete gitmesi, yapacağımdan kötü şey olur.

      Selçuk Bayraktarın yapacağını açıkladığı platformları geçin bir de gizli tutulan buluşları var.
      Onları tamamlaması yurdumuza Cumhurbaşkanlığından önemlidir.

    • İşte o zaman bu teknolojide gerilemeye başlarız.Yanlış düşünüyorsunuz, böyle benzer kişileri kendi Arge , üretim işlerinde daha fazla destek sunarak devam etmesini sağlamalı hükümetler.

  4. maliyetine mi satılıyor 5m € nedir Allah aşkına. Demir yığını satmıyorsun sonuçta kimsede olmayan teknolojiyi satıyorsun. bence bir yanlışlık vardır.

  5. neden bu kadar ucuza ihracaat yapıyorsunuz bu aracı, yurt dışından almaya kalksan 1 milyon euroluk ürünü bize 60 milyon euro satarlar. bizde bunu yapalım. neden ucuza veriyorsunuz.

  6. TB 2 hediyelik eşya olmamalı. Bizim gururumuz olan ve milli Güvenliğinize ciddi katkı sağlayan TIHA her isteyenin ulaşmasına müsade edilmemeli.

  7. Bayraktar İHA deneme uçuşu yaparken online olup fly trafic de niçin gözükür askeri bir proje sonuçta gecenUzunköprü Keşan üzeri hattında saat lerce uctu

    • çünkü senin paranın dışarıda bir karşılığı yok. Dünyada en çok kullanılan para dolardır. 2. olarakta euro

      bunu yapabilmen için bir çok şeyi göze almak gerek. ve ülkede ekonomik olarak şuan öyle bir güç elinde yok.

  8. Bu hükümeti hiç sevmedim fakat İHA ve Sihalar Cumhuriyet tarihinin en önemli ve faydalı üretimleri oldu. Zaten başka üretimi yok bu hükümetin.

  9. İsrail malı 1 adet dron globalde 25 milyon E/$ ama Bayraktan 5 te bir fiyatına. Bunun kötü yanı afrika ve ortadoğu daki devlet olmayan toplulukların yani terör örgütlerinin de almaya teşebbüs etmesi ve hatta amerikan senatosundan biri terör örgütlerine satıldığını iddia etmişti. Umarım bu ucuzluk ülkemize bela getirmez.

  10. Yanlış hatırlamıyorsam pandemi öncesi yani metal ve çip sıkıntıları yokken 6 SİHA ve 2 yer istasyonunu Ukrayna’ya 60 milyon dolara satmıştık şimdi piyasa şartlarında iki katına çıkmıştır. İyi para… Wolksvagen 120 milyon dolar kazanmak için kaç bin passat satması lazım?

  11. Benim fikrim daha iyisi olmalı neden havada kalma süresi sınırsız olmasın. Mesela arabalar konusunda anlamadığım neden hala arabalara benzin dizel koyuyoruz. Elektrikle giden bir araba elektriğini kendisi üretmesi gerekiyor. Neden böyle olmuyor yapmıyorlar anlamış deyilim. Sayılar

    • bunun çok klasik bir cevabı var. PARA KAZANMA

      Dünyada hiçbir şey sınırsız üretilmez. Bunun sebebi ihtiyaç oluşturmaması. bir şeyi aldığında o şeyin tekrardan ihtiyaç oluşturması için üretilir. öbür türlü üreten kişinin kazancı sınırlı kalır.
      En basit örneği, sınır enerji kaynağı bulan tesla’nın zamanında desteklenmemesi ve aç bir şekilde ölüme terk edilmesi.
      Kanser hastalığının çözümünün bulunması ama ilaçların daha çok kazandırdığı için bunun açıklanmaması gibi şeyler

  12. zaten sdn takipçisiyim bir şey aratırken kullanıcı yorumlarında tb2’nin ne kadar mal olduğunu sorulan bir araması karşıma çıktı ardından klasik shift.delete.net karşıma çıktı. Hakkı Alkan’ı ve Selçuk Bayraktar’ı görme dileğiyle…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version