Türkiye’nin yerli ve milli SİHA’sı Bayraktar TB3, havacılık ve denizcilik alanında tarihi bir başarıya imza attı. TCG Anadolu gemisinden başarıyla kalkış ve iniş yapan Bayraktar TB3, kısa pistli gemilerden operasyon yapabilen dünyanın ilk silahlı insansız hava aracı oldu.
Bayraktar TB3, TCG Anadolu’dan başarıyla havalandı ve indi
Muğla Aksaz’da gerçekleştirilen test uçuşunda, Bayraktar TB3 PT2, TCG Anadolu’nun 12 derecelik eğimli rampasından havalanarak Ege ve Akdeniz’in kesiştiği noktada 46 dakika boyunca uçuş gerçekleştirdi. İniş destek ekipmanı kullanılmadan, aynı kısa piste sorunsuz iniş yapan SİHA, yeni bir çağın başlangıcını müjdeledi.
Sevda kuşun kanadında..🇹🇷
— Selçuk Bayraktar (@Selcuk) November 19, 2024
TCG-ANADOLU’ya ilk iniş-kalkış..#BayraktarTB3 ✈️⚓️🚀 pic.twitter.com/sfBMQDIyE0
Test uçuşundan önce Bayraktar TB3 PT1 ve PT2, Keşan’daki Baykar Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nden Dalaman’a uçarak TCG Anadolu’ya yakın uçuş ve yaklaşma testlerini başarıyla tamamladı. PT1, gece ve gündüz gerçekleştirdiği bu testlerde sorunsuz bir performans sergiledi.
Baykar, yapay zekalı seyir füzesini başarıyla test etti! İşte o anlar
Bayraktar KEMANKEŞ 2 akıllı seyir füzesinin ikinci sistem testleri gerçekleşti. Yapay zeka özellikleriyle dikkat çeken füze neler sunuyor?Bayraktar TB3, daha önce de yerli motoruyla yüksek irtifa testlerini başarıyla geçmişti. 25 Haziran 2024’te 36.310 feet irtifaya ulaşan SİHA, TEI tarafından geliştirilen PD-170 motorunun gücünü kanıtladı. 1 Haziran 2024’te ise Çorlu ve Keşan’da TCG Anadolu’nun güvertesini simüle eden rampadan kalkış testlerini başarıyla tamamlamıştı.
Bugüne kadar 700 saatten fazla uçuş gerçekleştiren Bayraktar TB3, 20 Aralık 2023’teki uzun uçuş testinde 32 saat havada kalarak 5.700 km yol katetmişti. Ayrıca, 26 Mart 2024’te Aselsan tarafından geliştirilen ASELFLIR-500 elektro-optik sistemiyle de başarılı bir entegrasyon uçuşu gerçekleştirmişti.