Dünyanın en eski iş modellerinden biri olan bankacılık, gelişen teknolojiye ayak uydurmaya devam ediyor. Son olarak Resmi Gazete‘de yayımlanan karara göre Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), dijital bankaların önünü açtı.
Resmi bir düzenleme yayınlayan kurum, bazı şartlara uymaları koşuluyla dijital bankaların kurulması ve normal bankalar gibi faaliyet göstermelerine izin verecek. İşte finans sektörünün geleceği olan dijital bankacılık ile ilgili yayınlanan düzenleme…
BDDK’dan yenilenmiş cep telefonlarına teşvik hamlesi
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), cari açığı azaltma amacıyla yenilenmiş ürünlerin taksit sınırlarında önemli değişiklikler yaptığını duyurdu.Dijital bankalar 10.000 TL’ye kadar kredi verebilecekler
BDDK‘nın Resmi Gazete’de yayınladığı karara göre dijital bankalar, aksi belirtilmediği sürece geleneksel kredi kuruluşlarının gerçekleştirebileceği tüm faaliyetleri yerine getirebilecekler. Buna çeşitli mevduat, birikim hesapları açmak ve (10 bin TL’ye kadar teminatsız) kredi vermek de dahil. Kuruluş için ise 1 milyar TL sermaye zorunluluğu şartı aranacak.
Yalnızca bir adet fiziksel büro kurmaları zorunlu olan dijital bankalar, herhangi bir temsilcilik ya da şube kuramayacak. Bu durumun sektördeki masrafları azaltırken, rekabetin artmasına imkan tanıması bekleniyor. Buna ek olarak kalitenin korunması da BDDK için önemli.
Bu nedenle dijital bankaların internet bankacılığı ve mobil bankacılık konusunda süreklilik yüzdesi yüzde 99.8’den daha düşük bir değer olamayacak. Böylelikle olası aksamaların ve finansal kayıpların önüne geçilecek. Aksi şekilde hizmet veren kurumlar soruşturmaya tabii tutulacak.
Olası bir sermaye artırımı ve dönüşüm sürecine girilmesi durumunda ise BDDK’ya başvurulacak. Kurum uygun görürse gerekli işlemleri başlatarak geleneksel bankacılık faaliyetlerine de izin verecek. Söz konusu işletmelerin faaliyet alanı ise sadece Türkiye ile sınırlı olacak. Hali hazırda enpara ve benzeri kuruluşlar ile dijital bankacılık alanında ilk adımlarını atmış olan finans sektörü, bu gelişme ile kullanıcılara güven verecek.
Peki siz bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Sizce dijital bankalar, geleneksel şubelerin yerini alabilecek mi? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.
Paypal’ın Türkiye’den çekilmesini sağlayan karar bizzat İninal CEO’su ile konuştuğumda öğrendiğim kadarıyla bankaların veya bu tarz oluşumların Türkiye’de barınması (ofis vb.) gerektiğiydi. Bu gelişme büyük ümit gibi geldi bana. Apple Pay ve Paypal için kapı açılıcak gibi duruyor.
Kararda fiziksel ofis zorunluluğu halen var. Onların fiziksel ofis açmamasındaki en büyük sebep Türkiye regulasyonlarına tabi olmak istememeleriydi. Bu kararın kendisi zaten başlı başına bir regulasyon. Değişen bir durum yok.